Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση!

Συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. στα Προπύλαια ενάντια στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος των διαδηλώσεων - Ιούνιος 2020
Συγκέντρωση του Π.Α.ΜΕ. στα Προπύλαια ενάντια στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό του δικαιώματος των διαδηλώσεων – Ιούνιος 2020

Η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση, ακόμα και μέσα στο κατακαλόκαιρο και με τις «έκτακτες» διαδικασίες λόγω πανδημίας, το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων για να κάνει πράξη έναν ακόμα πόθο του κεφαλαίου.

Η προσπάθεια  περιορισμού των διαδηλώσεων δεν έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια. Από την εποχή της μεταπολίτευσης καταβάλλονταν μεγάλες προσπάθειες από το κεφαλαίο και τις κυβερνήσεις του για να μπει το εργατικό κίνημα  στο γύψο.

Όσον αφορά τα τελευταία χρόνια, επί ΠΑΣΟΚ το 1994 άρχισαν να εφαρμόζονται εκτεταμένα αστυνομικά μέτρα στενού «μαρκαρίσματος» των συλλαλητηρίων, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπως και η τοποθέτηση οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ. που απέκλειαν την προσέγγιση διαδηλωτών στη Βουλή και το μέγαρο Μαξίμου.

Το 1995 ο τότε δήμαρχος Αθήνας Δ. Αβραμόπουλος ζητούσε να μπει φρένο στις πορείες στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζουν από τότε μέχρι και σήμερα οι εκάστοτε δήμαρχοι Αθηναίων να ζητούν το ίδιο.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό στο ΣΕΒ στα τέλη του 2019 με τις ανακοινώσεις των «κοινωνικών εταίρων», εμπόρων και άλλων, που επιχειρούσαν να πείσουν το λαό ότι το μέτρο αυτό θα τον «σώσει» από την καθημερινή ταλαιπωρία του στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό μαρασμό.

Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον απεργοκτόνο νόμο, επιχειρεί νέα μέτρα καταστολής, επιχειρεί να επιβάλει το δόγμα «νόμος και τάξη» ώστε να προωθείται απρόσκοπτα και χωρίς αντιδράσεις η αντιλαϊκή πολιτική της που θυσιάζει εργασιακά δικαιώματα και λαϊκές ελευθερίες στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων ικανοποιώντας μια πάγια παραγγελιά του κεφαλαίου για αποφασιστική αντιμετώπιση των απεργιών, των διαδηλώσεων, των αγώνων των συνδικάτων και των εργαζομένων.

Το “νομοσχέδιο”, αντιγραφή του χουντικού νόμου του 1971 (!!!), ορίζει την αστυνομία ως ανώτατη αρχή καθώς της αναθέτει διευρυμένο και επιτελικό ρόλο. Πέρα από το ρόλο της στην επιβολή του νόμου, αναλαμβάνει καθήκοντα “ερμηνείας του νόμου”. Θα μπορεί να καθορίζει τους περιορισμούς που πρέπει να επιβληθούν σε μια διαδήλωση, να επινοεί δικούς της, να έχει τη διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει εκ των προτέρων αν θα επιτραπεί μια δημόσια συνάθροιση, αν αυτή είναι αυθόρμητη, ποιοι περιορισμοί θα επιβάλλονται. Φέρνουν ξανά τον χωροφύλακα μέσα στα σωματεία, στους φοιτητικούς συλλόγους, στις διαδηλώσεις, στις συνελεύσεις.

Θα μείνει στα χαρτιά! Δε θα περάσει η σιγή νεκροταφείου!

Νομίζουν ότι θα τρομοκρατήσουν και θα έχουν ελεύθερο το πεδίο να υλοποιούν τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των απαιτήσεων του κεφαλαίου.

Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο. Όπως και εν μέσω καραντίνας προσπάθησαν να κηρύξουν σιγή νεκροταφείου και δεν τους πέρασε έτσι και τώρα το οργανωμένο ταξικό εργατικό κίνημα θα δώσει την κατάλληλη  απάντηση σε όλους αυτούς τους θιασώτες της αντιλαϊκής πολιτικής για τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Απαιτείται λοιπόν επαγρύπνηση, οργάνωση και μαζική πάλη των εργαζομένων, μαζικοποίηση των συνδικάτων για να δοθεί απάντηση σ’ αυτή την επίθεση.

Όσο και να πασχίζουν, όσο και να προσπαθούν να υλοποιήσουν τις κατευθύνσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των μονοπωλίων, οι εργαζόμενοι θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα. Δεν θα  το επιτρέψουμε.

Μπάμπης Βορτελίνος
Μέλος της Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...