Debate – Δημήτρης Κουτσούμπας: Δυνατός λαός με δυνατό ΚΚΕ! DEBATE

Το debate των πολιτικών αρχηγών, ενόψει των εκλογών της 21ης Μάη, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης. Συμμετείχαν ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και οι αρχηγοί της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, και του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, οι οποίοι και απάντησαν στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σε έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση, Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια, Υγεία – Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος, Περιβάλλον και Ενέργεια, Νέα Γενιά.

Τις ερωτήσεις έθεσαν οι δημοσιογράφοι των έξι τηλεοπτικών καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας: Η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA). Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς.

Η τελευταία, ελεύθερη τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Το σύνθημα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας”, αυτό το σύνθημα αποτυπώνει όχι μόνο την αιτία για το έγκλημα που έγινε στα Τέμπη, που ζήσαμε και συγκλονίστηκε όλη η κοινωνία, αποτυπώνει και όλη την πορεία αυτής της ανάπτυξης που έχει ζήσει ο λαός μας, όλοι μας, όλα αυτά τα χρόνια, αποκαλύπτει τις αντιφάσεις και τα αδιέξοδα ενός συστήματος της βαρβαρότητας, που μας έχει φτάσει ως εδώ. Και βεβαίως αυτόν τον δρόμο τον διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα κόμματα φυσικά που κυβέρνησαν υπηρετώντας αυτόν τον δρόμο. Και όλοι εδώ οι παριστάμενοι – παρότι είπατε ότι θα έπρεπε να έχουμε πιο ζωντανή συζήτηση όπως άλλωστε είχε προτείνει το ΚΚΕ από την αρχή στη διακομματική επιτροπή – αλλά παρ’ όλα αυτά οι παριστάμενοι, είτε ως πρωθυπουργοί οι δυο κύριοι, ο κύριος Μητσοτάκης, ο κύριος Τσίπρας, είτε ως υπουργοί κυβερνήσεων, όπως ο κύριος Βαρουφάκης έστω για ένα εξάμηνο, πολύ κρίσιμο όμως για την πορεία της χώρας και για τα αποτελέσματα στη συνέχεια τα αρνητικά που ζήσαμε, αλλά και άλλοι ως στελέχη κομμάτων, ο κύριος Ανδρουλάκης ως γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ο κύριος Βελόπουλος ως στέλεχος του ΛΑΟΣ στη συγκυβέρνηση και τα λοιπά.

Με τον έναν ή άλλο τρόπο λοιπόν έχουν όλοι εδώ οι παριστάμενοι ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση. Είναι λοιπόν μέρος του προβλήματος, θα έλεγα, και αυτό θα πρέπει να ξέρει ο ελληνικός λαός και άρα δεν μπορεί να αποτελέσουν και μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος.

Γιατί έτσι κι αλλιώς μια κυβέρνηση θα βγει το επόμενο διάστημα. Εμείς εκτιμάμε ότι θα μπορούσε να βγει στη βάση των προγραμμάτων που έχουν διατυπώσει τα κόμματα τα κυβερνητικά, που θέλουν να συγκυβερνήσουν, ότι θα μπορούσε να γίνει και την 22α Μαΐου, την άλλη μέρα απ’ τις εκλογές αυτές, φαίνεται άλλες επιταγές τους οδηγούν σε μια ταλαιπωρία για την οικονομία, για τη χώρα, για την κοινωνία, για τον λαό μας σε επόμενες εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά όμως, αυτή η κυβέρνηση θα είναι από χέρι αντιλαϊκή, άρα ο ελληνικός λαός πρέπει να πάρει τα μέτρα του, η νεολαία να πάρει τα μέτρα της και τα μέτρα που πρέπει να πάρουν, γιατί πριν πεινάσουμε πρέπει να μαγειρεύουμε, είναι να ενισχύσουν το ΚΚΕ σ’ αυτές τις εκλογές, γιατί μόνο έτσι θα είναι δυνατός ο λαός απέναντι στα δύσκολα και τα αντιλαϊκά που έρχονται. Δυνατός λαός με δυνατό το ΚΚΕ».

Οι φιλολαϊκές προτάσεις του ΚΚΕ είναι «ανεφάρμοστες» για όσους υπηρετούν το κεφάλαιο

Μόνο το ΚΚΕ έχει ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο είναι ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο από τη σκοπιά εξυπηρέτησης των αναγκών του λαού, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην παρέμβασή του στην πρώτη ενότητα του ντιμπέιτ που αφορούσε την οικονομία. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. 

Γ. Παπαδάκης: Κύριε Γενικέ, η ανεργία, οι μισθοί, οι καλές και σωστές εργασιακές σχέσεις για να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια οι πολίτες μας, οι συμπολίτες μας, η ακρίβεια που αποτελεί μια διαρκώς αυξανόμενη μάστιγα και μια οικονομία που δεν θα δημιουργεί ασφυκτική πίεση με έμμεσους και άμεσους φόρους, είναι προφανώς το ζητούμενο. Με βάση, όμως, ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα εξασφαλίζει αυτά τα αποτελέσματα. Το ΚΚΕ έχει στο πρόγραμμά του ένα τέτοιο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που δεν θα απομονώνει, όμως, τη χώρα από το παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι;

Δ. Κουτσούμπας: Νομίζω, κύριε Παπαδάκη, ότι μόνο το ΚΚΕ έχει ένα τέτοιο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο είναι ρεαλιστικό και μοναδικά εφαρμόσιμο, αν το δούμε από τη σκοπιά της εξυπηρέτησης των συμφερόντων του ελληνικού λαού. Όλα τα άλλα κόμματα στα προγράμματά τους μιλάνε για τα ματωμένα πλεονάσματα, για τους δημοσιονομικούς στόχους της ευρωπαϊκής εποπτείας. Μιλούν για όλα αυτά που προϋποθέτουν τουλάχιστον 350 άμεσα προαπαιτούμενα για όποια κυβέρνηση βγει την επόμενη μέρα. Και μιλάμε για αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα γονατίσουν ξανά τον ελληνικό λαό, που είναι γονατισμένος μια δεκαετία και βάλε τώρα.

Και φυσικά, εδώ το ΚΚΕ έχει καταθέσει προτάσεις και για άμεσα προβλήματα που αφορούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τον κατώτερο μισθό, μια σειρά ζητήματα των φόρων, της φορολογικής μεταρρύθμισης και λοιπά, τα οποία άλλα κόμματα, και δυστυχώς κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συζητώ για την κυβέρνηση της ΝΔ, δεν τα ψήφισαν στη Βουλή, τα αγνόησαν, ενώ είναι πραγματικά φιλολαϊκά προγράμματα. Ενώ, για παράδειγμα, η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της κυβέρνησης της ΝΔ, εντούτοις νόμους ενάντια στη φορολογία, τη φοροληστεία του λαού, για αύξηση του κατώτερου μισθού, για επαναδιαπραγμάτευση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, με τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, δεν ψηφίστηκαν, ενώ θα μπορούσαν.

Γ. Παπαδάκης: Οι ιδεολογικοί σας αντίπαλοι σας κατηγορούν για δογματισμό. Λένε, επίσης, ότι όλα αυτά που λέτε ακούγονται ευχάριστα, αλλά είναι ανεφάρμοστα. Τι τους απαντάτε;

Δ. Κουτσούμπας: Ανεφάρμοστα είναι για όσους υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο. Ανεφάρμοστα δεν είναι για όταν υπηρετείς τους παραγωγούς του πλούτου, τον ελληνικό λαό. Ανεφάρμοστο, για παράδειγμα, δεν είναι σήμερα τα φορολογικά έσοδα να προέρχονται κατά 95% από τον εργαζόμενο λαό, από τα φτωχά στρώματα και το 5% μόνο να προέρχεται από το μεγάλο κεφάλαιο, από τους λίγους. Αυτό είναι ανεφάρμοστο διότι υποτάσσεται ακριβώς σε αυτές τις διεθνείς συμμαχίες που υπονοήσατε πριν, στις οποίες βρίσκεται η χώρα μας. Την ΕΕ, δηλαδή, με τα ματωμένα πλεονάσματα, το Ταμείο Ανάκαμψης, τα συνεχή χρέη -γιατί μιλάμε για χρέη που πρέπει να πληρώνει ο ελληνικός λαός και τα πληρώνει πάλι από την τσέπη του- και βεβαίως, το ΝΑΤΟ με τους τεράστιους εξοπλισμούς.

Οι εξοπλισμοί υπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ, όχι προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων

Οι εξοπλισμοί υπηρετούν ανάγκες του ΝΑΤΟ, όχι την προστασία των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην δεύτερη ενότητα του debate που αφορούσε την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα. Παραθέτουμε τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις: 

Π. Στάθης: Κύριε Γραμματέα, κάνω ένα σενάριο, η χώρα αποφασίζει να τρυπήσει νότια της Κρήτης, εκεί που έχει αδειοδοτήσει οικόπεδα. Είναι ισχυρό το ενδεχόμενο η Τουρκία να αντιδράσει και να εμφανιστούν δύο φρεγάτες εκεί. Δεν είναι σημαντικό να έρθουν προς βοήθεια π.χ. οι Γάλλοι στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που έχουμε υπογράψει; Γιατί δεν τη στηρίξατε; Και να μου πείτε, επίσης, αν είναι σημαντικό να έχουμε συμμάχους τέτοιου επιπέδου.

Δ. Κουτσούμπας: Κύριε Στάθη, οι εξοπλισμοί που έγιναν, αυτούς που αναφέρατε, με τη Γαλλία ή με άλλες χώρες, όπως με τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία ή και τη Γερμανία ακόμα, υπηρετούν συμφέροντα του ΝΑΤΟ, μιας συμμαχίας στην οποία ανήκει, βεβαίως, η χώρα μας, η οποία ασκεί επιθετικές ενέργειες ενάντια σε άλλους λαούς, σε άλλες χώρες, που εμπλέκει και τη χώρα μας και γίνεται πιθανός στόχος αντιποίνων. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, στην Ουκρανία ο πόλεμος της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία που έχει εξελιχθεί -έτσι ήταν απ’ την αρχή, βέβαια- σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας και των αντίστοιχων συμμάχων τους. Απ’ αυτή τη σκοπιά λοιπόν, οι εξοπλισμοί αυτοί, δηλαδή το να πηγαίνουν τόνοι οπλικών συστημάτων, τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, τα αεροπλάνα της πολεμικής αεροπορίας να πετάνε πάνω απ’ τα Βαλκάνια, τα πολεμικά μας πλοία να βρίσκονται στον Περσικό και στη Μαύρη Θάλασσα δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου, των συνόρων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας που θα έπρεπε να είναι ο βασικός στόχος. Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, ουσιαστικά οδηγούν μόνο σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες, μέχρι και στο Σαχέλ, τώρα στο Μάλι, θα πάμε και αλλού σε άλλες περιοχές και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο. Η Ελλάδα γίνεται στόχος αντιποίνων.

Π. Στάθης: Αν ο λαός σώσει τον λαό, όπως λέτε, και γίνει η ανατροπή και το ΚΚΕ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορείτε να μου πείτε ποιοι θα είναι οι σύμμαχοί μας; Αυτοί, δηλαδή, με τους οποίους θα συνεργαστείτε σε διεθνές επίπεδο για να έχουμε διεθνείς στρατηγικές σχέσεις;

Δ. Κουτσούμπας: Όλες οι χώρες του κόσμου. Άλλωστε, όταν το ΚΚΕ θα βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας με την εντολή που θα του δώσει ο λαός και που ο λαός θα συμμετέχει και θα είναι ο ίδιος στην εξουσία, μαχητικά μαζί του, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στην Τουρκία, ούτε στα Βαλκάνια, ούτε σε όλη την Ευρώπη, γιατί βλέπουμε και οι άλλοι λαοί να κινητοποιούνται. Εμείς δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, για παράδειγμα με τον τούρκικο λαό, είμαστε αγαπημένοι, έχουμε σχέσεις, μπορούμε να έχουμε σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και με τις ΗΠΑ και με τη Γερμανία και με τη Ρωσία και με την Κίνα και με άλλες χώρες του κόσμου. Μας εμποδίζει σήμερα, όπως για παράδειγμα το εμπάργκο που γίνεται απέναντι στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να πληρώνει ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας εργαζόμενος απ’ αυτές τις κυρώσεις, μας εμποδίζει να αναπτύξουμε σχέσεις ισότιμες με άλλες χώρες.

Δε δίνουμε στήριξη, ούτε ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση

Η τρίτη ενότητα του debate αφορούσε το κράτος, τους θεσμούς και την διαφάνεια. Παραθέτουμε τις απαντήσεις που έδωσε σε αυτή την ενότητα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Α. Σρόιτερ: Κύριε Γραμματέα, μιλώντας για κράτος και διακυβέρνηση, είναι γνωστό ότι ο κύριος Τσίπρας σας έχει απευθύνει μια ανοιχτή πρόσκληση για μια συμμετοχή σε κυβέρνηση συνεργασίας ή και ανοχής. Αρνείστε και λέτε ότι όλοι είναι ίδιοι. Μια άλλη ανάγνωση βεβαίως εδώ είναι ότι είναι βολικό πράγμα γενικά η αντιπολίτευση, γιατί μπορεί κανείς να λέει αυτά τα οποία πιστεύει χωρίς να δοκιμάζονται στην πράξη και στην πραγματικότητα. Το ερώτημα είναι, αν θέλετε πράγματι να αλλάξετε κάτι σε αυτή τη χώρα, γιατί δεν μπαίνετε στη διαδικασία να ρισκάρετε και να μπείτε σε μια κυβέρνηση. Το τόλμησε ο Χαρίλαος Φλωράκης και στους επικριτές του έλεγε τότε ότι όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια ξέρει…

Δ. Κουτσούμπας: Κύριε Σρόιτερ, καταρχάς μια διευκρίνιση, γιατί διαστρεβλώνετε μια θέση του Κόμματος. Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κύριος Μητσοτάκης με τον κύριο Τσίπρα ή όλα τα υπόλοιπα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ. Λέμε ότι έχουν κοινά προγράμματα, στρατηγικές στοχεύσεις ίδιες. Και αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, έχουν να κάνουν με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη «πράσινη μετάβαση», έχουν να κάνουν με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων που, κατά την άποψή μας, είτε είναι το ΝΑΤΟ, είτε η ΕΕ, βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας, του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του. Και σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα, τα οποία και σε προηγούμενες ερωτήσεις μου δόθηκε η ευκαιρία να τα απαντήσω, έχουμε πει ότι δε δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Οτι εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα, όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας σε αυτή τη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Από κει και πέρα τα υπόλοιπα κόμματα, αυτά που κυβερνούν σήμερα, ουσιαστικά και με τις εξαγγελίες τους, και με τα διάφορα pass, και με τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους, εμείς λέμε ότι ο λαός μας ας κρατάει μικρό καλάθι, Διότι όταν μιλάς για εξισορρόπηση δημοσιονομική, όταν στηρίζεσαι σε αυτή με βάση τις οδηγίες της ΕΕ, τότε σημαίνει ότι δίνεις ένα pass, δίνεις ένα επίδομα, δίνεις μια μικρή αύξηση στον μισθό, το κόβεις από ένα άλλο επίδομα…

Α. Σρόιτερ: Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ αρνείται να συμμορφωθεί με τον νόμο για την ονομαστική χρηματοδότηση των κομμάτων. Πέρσι για 4 εκατομμύρια ευρώ, τέτοια έσοδα δηλώσατε στην περσινή χρήση, σας επιβλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής πρόστιμο μόλις 15.000 ευρώ,. 0,3% επί των 4 εκατομμυρίων. Ενας πολίτης για αδήλωτα εισοδήματα πληρώνει 50%.

Δ. Κουτσούμπας: Ναι, άλλη μια παραφιλολογία γύρω από αυτά τα ζητήματα, κύριε Σρόιτερ. Το ΚΚΕ δέχεται ελέγχους, συνεχείς ελέγχους, και από τις εφορίες και από τη Βουλή, από την Επιτροπή της Βουλής, και από ορκωτούς λογιστές. Ελέγχονται εξονυχιστικά τα πάντα, τα παραστατικά, τα έσοδά του, τα έξοδά του. Δημόσια δίνονται τα πόθεν έσχες και όλα αυτά, αλλά και τα έσοδα που έχουμε ως κόμμα. Αυτό που έχουμε αρνηθεί να κάνουμε είναι να δώσουμε λίστα στο κράτος για αυτόν που μας ενισχύει. Αν εγώ σας ζητήσω τώρα, μετά από λίγο στο διάλειμμα που θα έχουμε, δώστε 10 ευρώ κύριε Σρόιτερ να ενισχύσετε το ΚΚΕ στον αγώνα που έχουμε τον προεκλογικό, και μου δώσετε, θα θέλετε το όνομά σας, αύριο, επειδή θα το έδινα εγώ ως Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, να είναι αναρτημένο σε όλα τα μανταλάκια και τα περίπτερα; Καταλαβαίνετε, εσείς μπορεί να μην έχετε πρόβλημα, αλλά καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για έναν εργαζόμενο, για έναν οικογενειάρχη που ψάχνει τη δουλειά του. Να μην πω για την Ιστορία, γιατί εγώ έχω στο σπίτι μου τον αδερφό της μητέρας μου εκτελεσμένο γιατί του βρήκαν μόνο κουπόνια ενίσχυσης του ΚΚΕ…

Η πολιτική ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε Υγεία και Παιδεία είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ

Η τέταρτη θεματική ενότητα του debate αφορούσε την Υγεία, την Παιδεία και το Κοινωνικό Κράτος. Παραθέτουμε τις απαντήσεις που έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Σία Κοσιώνη: Κύριε Γενικέ, ο Αλ. Τσίπρας έχει υποσχεθεί ότι η προοδευτική κυβέρνηση, εφόσον καταφέρει να τη φτιάξει, θα προχωρήσει σε άμεση κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την οποία, όπως έχει πει, θεωρεί ανήθικη. Θέλω να σας ρωτήσω, αν θα έχει τη στήριξη του ΚΚΕ.

Δ. Κουτσούμπας: Η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από μόνη της δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ προτείνει δέσμη μέτρων για την αναβάθμιση της Παιδείας των παιδιών μας και, βεβαίως, μέσα σ’ αυτά είναι και η κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, την οποία η ΝΔ προώθησε, διότι θεωρεί ότι δεν μπορούν να μπαίνουν με 8.000 μόρια, για παράδειγμα, με τέτοιο χαμηλό επίπεδο, στα ΑΕΙ οι νέοι μας, αλλά μπορούν, όμως, οι ίδιοι με τα 8.000 μόρια να πληρώνουν 8.000 ευρώ, για να πηγαίνουν σε ιδιωτικά κολέγια, τα οποία έχουν εξισωθεί με τα πανεπιστημιακά πτυχία. Και βεβαίως, ο κ. Τσίπρας το λέει αυτό εκ του ασφαλούς, ανέξοδες υποσχέσεις, προεκλογικές, γι’ αυτό είπα να κρατήσει ο λαός και η νεολαία μικρό καλάθι, διότι την ίδια στιγμή που λέει ότι θα το κάνει αυτό ως πρώτο άρθρο, πρώτο νόμο, βάζει ένα μεγάλο κόφτη που είναι η επιλογή μόνο δέκα τμημάτων στο μηχανογραφικό που σημαίνει το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή να κόβονται πάρα πολλά παιδιά και να μένουν εκτός απ’ αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι η ουσία και βεβαίως στα πλαίσια αυτά με το συνολικό πρόβλημα που υπάρχει και για την τράπεζα θεμάτων και για άλλα ζητήματα που αφορούν στην Παιδεία, για τα οποία έχει τεράστια ευθύνη και η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αλλά και στο τωρινό του πρόγραμμα τα έχει, καμία ανοχή.

Σία Κοσιώνη: Δεν ξέρω αν κατάλαβα σωστά ότι μπορεί και να τον στηρίζατε σε αυτό το πεδίο…

Δ. Κουτσούμπας: Το καμία ανοχή έτσι το καταλάβατε;

Σία Κοσιώνη: Νομίζω όλη η περιγραφή που κάνατε, είπατε ότι είστε υπέρ αυτής πολιτικής. Αντιστοίχως, θα βλέπατε θετικά να στηρίξετε την προσπάθεια που έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, εφόσον τον στηρίξει ο λαός την επόμενη θητεία στην Υγεία με προσλήψεις, αυξήσεις μισθών, αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, θα τη στηρίζατε αν οδηγούσε στην αναβάθμιση της παρεχόμενης Υγείας για τους πολίτες;

Δ. Κουτσούπας: Καμία κυβέρνηση αντιλαϊκή δεν πρόκειται να στηρίξει ή να ανεχθεί το ΚΚΕ. Το ξαναλέμε, το επαναλαμβάνουμε. Δεν υπάρχουν ένα, δυο ή τρία ζητηματάκια, δεν είναι μόνο η ελάχιστη βάση εισαγωγής, δεν είναι μόνο να κάνει κάποιες προσλήψεις σε ένα νοσοκομείο, η συνολική πολιτική και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην Υγεία όσο και στην Παιδεία είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ και που απαιτεί το εκπαιδευτικό κίνημα, η νεολαία, οι φοιτητές, οι μαθητές. Άρα λοιπόν, τα ζητήματα αυτά εκτός του ότι έχουμε μια σειρά ζητήματα της οικονομίας για παράδειγμα, που αφορούν τον πόλεμο και τις εξελίξεις στις διεθνείς σχέσεις.

Με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι μορφές ενέργειας

Η πέμπτη θεματική ενότητα του debate αφορούσε το Περιβάλλον και την Ενέργεια.Παραθέτουμε τις απαντήσεις που έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μάρα Ζαχαρέα: Κύριε Γραμματέα, η ανοικοδόμηση σε δημοφιλή νησιά, κυρίως στις Κυκλάδες, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με προφανή περιβαλλοντικά ζητήματα. Κρατικές υπηρεσίες για δεκαετίες κάνουν τα στραβά μάτια. Πως βλέπετε να εξελίσσεται αυτή η κατάσταση και τι θα μπορούσε να κάνει το δικό σας κόμμα για να βοηθήσει στο να μπει φρένο.

Δ. Κουτσούμπας: Το βασικό πρόβλημα με το ζήτημα της Ενέργειας και κατ’ επέκταση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανοικοδόμησης εργατικών κυρίως κατοικιών και όχι των πλουσίων, των λεφτάδων, αυτών που δεν ξέρουν τι έχουν, μιας και μιλάμε για Κυκλάδες. Γιατί ε, δεν πάνε συνήθως οι εργάτες, οι αγρότες της πατρίδας μας, οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, να οικοδομήσουν εκεί και ανεξέλεγκτα να φτιάξουν τις βιλάρες τους. Αρα λοιπόν πρέπει να μπει ένα φρένο, που αυτό μπορεί να το κάνει όμως μια διαφορετική διακυβέρνηση, μια άλλη εξουσία, μια πραγματική εργατική – λαϊκή εξουσία. Κι εδώ ερχόμαστε στο ζήτημα ξανά της Ενέργειας και της “πράσινης μετάβασης”. Η εγκληματική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της απολιγνιτοποίησης, του χρηματιστήριου Ενέργειας που ξεκίνησε ο κύριος Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ. Και βεβαίως θα του έλεγα να σκεφτεί καλύτερα να μην ξύνεται, γιατί ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη όλη αυτή την προεκλογική περίοδο απευθυνόμενος στο ΚΚΕ για την προοδευτική κυβέρνησή του μούφα, που την προβάλει προς τον ελληνικό λαό παρότι του έχουν απαντηθεί επανειλημμένα. Κι αυτό αφορά και την Ενέργεια, αφορά και τις Μεταφορές, αφορά και την Παιδεία που συζητούσαμε πριν και άλλα ζητήματα.

Μάρα Ζαχαρέα: Κύριε Γραμματέα θα μείνω στο θέμα της Ενέργειας. Πόσο προβλέπετε να κρατά αυτή η κρίση, κατά τη γνώμη σας, και αν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί για τη στήριξη των νοικοκυριών εσείς τα θεωρείτε επαρκή ή θα έπρεπε να γίνει και κάτι άλλο, κι αν ναι τι ακριβώς.

Δ. Κουτσούμπας: Εάν δεν αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας με κοινωνικοποίηση, δηλαδή το ποιος έχει την ιδιοκτησία, και με έναν κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό του κράτους, με τη συμμετοχή των εργαζομένων αλλά και των επιστημόνων σε αυτή την υπόθεση, δε θα λυθεί το πρόβλημα. Κι αυτή είναι η πρόταση και το πρόγραμμα του ΚΚΕ. Η Ελλάδα είναι πλούσιος τόπος, έχει παραγωγικές δυνατότητες, μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις μορφές ενέργειας. Και τον λιγνίτη, και τη γεωθερμία, και τον υδροηλεκτρισμό, και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα πάντα. Αρα λοιπόν, το ζήτημα βρίσκεται στο τι ρότα τραβάς, πως πας στην ανάπτυξη ως κράτος, ως κοινωνία και βεβαίως ποιος έχει αυτή την εξουσία και αυτή την ιδιοκτησία.

Η νεολαία να πάει να ψηφίσει στις 21 του Μάη και να ψηφίσει ΚΚΕ

Η έκτη θεματική ενότητα του debate αφορούσε τη Νέα Γενιά. Παραθέτουμε τις απαντήσεις που έδωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην πρωτιά της «Πανσπουδαστικής»: 

Ράνια Τζίμα: Κύριε Γραμματέα λέτε στους πολίτες άρα και στα νέα παιδιά ότι η κυβέρνηση που έχουν είναι μια κακή κυβέρνηση και ότι η κάθε επόμενη κυβέρνηση είναι χειρότερη απ’ την προηγούμενη. Την ίδια ώρα όμως εσείς δεν μπαίνετε σε καμία κυβέρνηση, δεν δίνετε ανοχή σε κανένα κυβερνητικό σχήμα. Αρα αναρωτιέμαι, μ’ αυτό τον τρόπο δεν δίνετε στην πραγματικότητα και μια κυβερνητική εναλλακτική σ’ αυτά τα παιδιά. Μήπως τα σπρώχνετε στην αποχή;

Δ. Κουτσούμπας: Οχι. Η νέα γενιά ξέρει τι θέλει, ξέρει τι ζητάει, έχει και γνώση και πείρα αρκετή γιατί έζησε, ιδιαίτερα οι μικρότερες ηλικίες, μέσα στην πανδημία μια τραγική κατάσταση, ζήσανε πάρα πολλά, πρόσφατα ήταν στους δρόμους με συνθήματα όμορφα για την τραγωδία στα Τέμπη που μας συγκίνησαν όλους και θα πρέπει της λέμε κι απ’ αυτό το πάνελ εδώ που είμαστε σήμερα, να πάει να ψηφίσει. Δεν είναι αντισυστημική η αποχή. Η αποχή ενισχύει μόνο τα κόμματα που θέλουν να κάνουν ακόμα χειρότερη τη ζωή της γιατί όντως κάθε κυβέρνηση είναι χειρότερη απ’ την προηγούμενη, αυτό συμβαίνει όλα τα τελευταία χρόνια. Αρα λοιπόν η νεολαία πρέπει να πάει να ψηφίσει, εμείς καταθέσαμε και πρόταση νόμου τέτοια στη Βουλή, δεν έγινε δεκτή απ’ τα άλλα κόμματα, ούτε απ’ την κυβέρνηση. Τα παιδιά που είναι για παράδειγμα στη σεζόν πρέπει να πάνε και να ψηφίσουν εκεί, γιατί δουλεύουν ήδη εκεί. Επρεπε να λυθεί το ζήτημα, δεν λύνεται με την ετεροδημότευση γιατί δεν ξέρουν που θα είναι που θα πάνε και άρα έπρεπε να λυθεί με τα ζητήματα που υπάρχουν και υπάρχουν οι τρόποι σήμερα έτσι ώστε να μπορούσαν να ψηφίσουν στον τόπο, στο νησάκι, στο μέρος όπου πήγαν για δουλειά. Και αυτό είναι δυστυχώς αρνητικό φαινόμενο, όμως θα το προσπαθήσουμε. Τους λέμε να πάνε να ψηφίσουν.

Ράνια Τζίμα: Γραμματέα στις εκλογές του 2019 στις ηλικίες 17 έως 21 ετών το ΚΚΕ πήρε 3,7% ενώ τα παιδιά της ίδιας ηλικιακής ομάδας δυστυχώς τότε ψήφισαν Χρυσή Αυγή σε ποσοστό 13,3%. Τι διαφορετικό έχετε να τους πείτε απόψε ώστε να μη δούμε ξανά μια τέτοια εικόνα;

Δ. Κουτσούμπας: Απόψε έχω ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα. Οι κάλπες στις φοιτητικές εκλογές έκλεισαν στις 7 και ήδη με ενημερώσαν ότι η Πανσπουδαστική, δηλαδή η παράταξη της ΚΝΕ που στηρίζει το ΚΚΕ είναι ξανά πρώτη δύναμη. Ηταν και πέρυσι πρώτη δύναμη μετά από πολλές δεκαετίες, μετά από 36 χρόνια και αυτό λέμε να κάνει και τώρα η νεολαία, να παρατήσει τις αναπολήσεις του παρελθόντος, με αναζητήσεις πότε στον Ανδρέα Παπανδρέου του κ. Τσίπρα, πότε στον Χαρίλαο Φλωράκη, πότε δεν ξέρω που, γιατί η νεολαία σκέφτεται το παρόν, σκέφτεται το μέλλον, αξιοποιεί την ιστορική εμπειρία, τα θετικά και τα αρνητικά, βγάζει συμπεράσματα, εμείς τη βοηθάμε σ’ αυτό και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Να πάει να ψηφίσει στις 21 του Μάη και να ψηφίσει ΚΚΕ.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...