DEFEA: Διεθνής Έκθεσης Θανάτου με τη χορηγία των Γάλλων «φίλων» μας

Η Διεθνής Έκθεση Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA – Defence Exhibition Athens, θα πραγματοποιηθεί φέτος 13-15 Ιουλίου 2021 στην Αθήνα και θα αποτελέσει μια διεθνή έκθεση όπου ελληνικές και διεθνείς εταιρείες θα παρουσιάσουν αμυντικά συστήματα εδάφους, θαλάσσης, αέρα και εθνικής ασφάλειας.

Με την αιγίδα και αρωγή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας – Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων και με τη συνεργασία του ΣΕΚΠΥ, η DEFEA θα παρουσιάσει μια έκθεση αντάξια της σημαντικότητας της γεωπολιτικής της θέσης.

Αξιοσημείωτο στη φετινή έκθεση είναι η ισχυρή γαλλική παρουσία, αφού όχι μόνο θα συμμετέχει με 19 αμυντικές βιομηχανίες, αλλά μεγαθήρια του κλάδου, όπως η Naval Group, αποτελούν και βασικό χορηγό της έκθεσης.

Όπως ανακοινώθηκε, συντονιστής της πολυπληθούς γαλλικής συμμετοχής στην DEFEA είναι η GICAN, ο γαλλικός Όμιλος Ναυτιλιακής Βιομηχανίας. Ένας όμιλος που συνεργάζεται άμεσα με ναυπηγεία, κατασκευαστές συστημάτων και εξοπλισμού, υπεργολάβους, μηχανικούς και αρχιτέκτονες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη συντήρηση και την εφαρμογή στρατιωτικών και μη στρατιωτικών σκαφών.

Η Γαλλία μετά τη συμφωνία για την απόκτηση των μαχητικών Rafale -με το πρώτο εκ των 24 που θα παραδοθούν να αναμένεται εντός Ιουλίου- έχει καταθέσει πρόταση και για το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού με σύγχρονες φρεγάτες.

Φυσικά, η σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων εδράζεται στην επιδίωξη του ελληνικού κεφαλαίου να αποκτήσει μεγαλύτερα πλοκάμια στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έως και τον Περσικό.

Ο στόχος αυτός περνά μέσα από τέτοιου είδους συμμαχίες με «ισχυρούς παίκτες» στην περιοχή, όπως είναι η Γαλλία, η οποία μάλιστα εκφράζει μια αντιπαράθεση, πολιτική και διπλωματική, με την Τουρκία. Αυτές, εξάλλου, οι αντιπαραθέσεις αντανακλούν την σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του γαλλικού και του τουρκικού κεφαλαίου, στις περιοχές για τις οποίες υφίσταται στρατηγική και γεωπολιτική προτεραιότητα.

Ελλάδα και Γαλλία, τον τελευταίο χρόνο, έχουν αυξήσει σημαντικά τις συνεκπαιδεύσεις από το Αιγαίο έως τον Περσικό Κόλπο. Θυμίζουμε τις επιχειρήσεις «Clemenceau 21» και η «Jeanne d’Arc 21» που εκτείνονταν από τη Μεσόγειο και τον Περσικό, έως τον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, πέρυσι η Γαλλία συμμετείχε στην άσκηση «Μέδουσα», ενώ έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή στέλνοντας επανειλημμένως το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle».

Ένα είναι το σίγουρο. Η χώρα μας εμπλέκεται ποικιλοτρόπως στη δίνη σφοδρών ανταγωνισμών μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων που έχουν στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων για λογαριασμό της ελληνικής αστικής τάξης και των οικονομικών και γεωστρατηγικών της στόχων για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Μόνος επωφελημένος απ’ αυτές τις εξελίξεις μπορεί να βγει το ελληνικό κεφάλαιο, ενώ ο λαός μας θα ματώνει μεταφορικά και κυριολεκτικά. Ο μόνος δρόμος είναι ο λαός να ακυρώσει αυτούς τους σχεδιασμούς χαράσσοντας τον δικό του δρόμο, τη δική του οικονομία, την μοναδική που μπορεί να εξασφαλίσει την ευημερία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς.

Ο.Π.

Δείτε ακόμα...