Δέκα οι νεκροί και 11 οι αγνοούμενοι από το ναυάγιο αλιευτικού

Το αλιευτικό σκάφος Villa de Pitanxo
Το αλιευτικό σκάφος Villa de Pitanxo

Δέκα ναυτικοί έχασαν τη ζωή τους και άλλοι ένδεκα εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο ισπανικού αλιευτικού στα ανοικτά του Καναδά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, κι οι ελπίδες να βρεθούν επιζήσαντες μειώθηκαν δραματικά χθες Τρίτη αφού έπεσε το σκοτάδι.

Λίγη ώρα μετά την τραγωδία, τρεις ναυτικοί, που μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε σωστική λέμβο, κατορθώθηκε να διασωθούν.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν –κύματα ύψους 4 μέτρων και πλέον, σφοδροί άνεμοι– έκαναν πολύ δύσκολες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τις καναδικές αρχές όλη μέρα χθες. Αφού νύχτωσε και η θερμοκρασία έπεσε ακόμη περισσότερο, οι ελπίδες πως θα βρεθούν άλλοι επιζώντες άρχισαν να σβήνουν.

Όταν ναυάγησε το Villa de Pitanxo, χθες Τρίτη περί τις 00:30 (τοπική ώρα· περί τις 06:30 ώρα Ελλάδας), έπλεε 450 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Νέας Γης. Το σκάφος είχε 24 μέλη πληρώματος.

Σύμφωνα με τις ισπανικές υπηρεσίες έρευνας και διάσωσης, το πλήρωμα αποτελούσαν 16 Ισπανοί, 5 Περουβιανοί και 3 Γκανέζοι. Πολλοί από τους ισπανούς ναυτικούς κατάγονται από τη Γαλικία.

Το αλιευτικό υπέστη κάποιο «ατύχημα» και «εξέπεμψε σήμα κινδύνου», γεγονός που ώθησε άλλα σκάφη που έπλεαν στην περιοχή να σπεύσουν να το βοηθήσουν, διευκρίνισε στον Τύπο η Ρόσα Κιντάνα, εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης της Γαλικίας για θέματα Ναυτιλίας. Άλλο ισπανικό αλιευτικό, το Playa Menduina Dos, εντόπισε τα πτώματα τεσσάρων θυμάτων και τους τρεις διασωθέντες, οι οποίοι είχαν υποθερμία και χρειάστηκε αεροδιακομιδή τους με καναδικό ελικόπτερο, σύμφωνα με την κυρία Κιντάνα. Δεν έχουν ανακοινωθεί οι εθνικότητες των ανθρώπων που διασώθηκαν.

Σύμφωνα με την αντινομάρχη στην Ποντεβέδρα, τη Μάικα Λαρίμπα, εντοπίστηκαν τέσσερις σωστικές λέμβοι στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς και σωσίβια και διάφορα άλλα αντικείμενα στην περιοχή του ναυαγίου. Οι ομάδες διάσωσης μπόρεσαν να πλησιάσουν «τις τρεις – οι δύο ήταν άδειες, εντελώς άδειες», εξήγησε, ενώ στην τρίτη επέβαιναν οι ναυτικοί που διασώθηκαν.

Σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο Μεταφορών, τα αίτια του δυστυχήματος «δεν είναι γνωστά» μέχρι στιγμής. Επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με «ανέμους» και «μειωμένη ορατότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...