Δεν είναι αμέτοχη η ελληνική κυβέρνηση για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια

Την τεράστια υποκρισία των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης που δείχνουν να «αγωνιούν» για την πορεία των τιμών της Ενέργειας, όταν οι τελευταίες εξελίξεις έχουν και τη δική τους υπογραφή, κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τις συμφωνίες Ενέργειας με τα ΗΑΕ, την Ινδία και για τη Διεθνή Ηλιακή Συμμαχία.

Σημείωσε πως ο ψευδεπίγραφος καυγάς μεταξύ τους εκδηλώνεται για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες τους, αλλά και η συμφωνία τους με τη στρατηγική της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση».

Όπως σημείωσε, η εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, που εντάθηκε από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην Ουκρανία, σχετίζεται άμεσα με την  εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καθώς η Ελλάδα με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων συμμετέχει ενεργά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο πλαίσιο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της άρχουσας τάξης της Ελλάδας για να πάρει μερίδιο από τη λεία σε βάρος των λαών. Αυτό πρακτικά σημαίνει γην και ύδωρ στους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές και  μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο των επιθέσεών τους ενώ ο λαός πληρώνει το τίμημα, είτε με τους πανάκριβους εξοπλισμούς είτε με τις τιμές του ρεύματος και της Ενέργειας συνολικά.  

Ο Ν. Καραθανασόπουλος συμπλήρωσε πως η ακρίβεια στις τιμές της Ενέργειας οφείλεται στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας και την «πράσινη μετάβαση» που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, τις τεράστιες επιδοτήσεις στα αρπακτικά- εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, αλλά και την επιβολή τέλους ρύπων για να γίνει πιο ακριβός ο λιγνίτης και να ευνοηθούν οι ΑΠΕ. Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που επέβαλε πρώτη τέλη ρύπων στον λιγνίτη και όχι στην τσιμεντοβιομηχανία.

Για την απολιγνιτοποίηση, σημείωσε ότι αυτή η διαδικασία είχε ξεκινήσει από το 2011, με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν και επιτάχυναν αυτή τη διαδικασία, και θύμισε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που τον Ιούνιο του 2019 έκλεισε μονάδες στην Καρδιά, ενώ όλα τα κόμματα έχουν αποδεχθεί το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο για την «πράσινη μετάβαση» και την απολιγνιτοποίηση.

Η ενεργειακή φτώχεια του λαού διαρκεί εδώ και χρόνια από τις συγκυβερνήσεις ακόμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συνεχίστηκε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που επέβαλε το χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και ότι όλες οι κυβερνήσεις επέβαλαν μία σειρά φόρους στα καύσιμα.

Επισήμανε ακόμα ότι είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον της ΕΕ για το θέμα, που τώρα εισάγει στη συζήτηση το ευρωομόλογο για να χρηματοδοτήσει Ενέργεια και εξοπλισμούς, δηλαδή τα δύο συστατικά στοιχεία που οξύνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Με το ευρωομόλογο, συμπλήρωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η ΕΕ θέλει να στηρίξει τα ευρωπαϊκά μονοπώλια, στο πλαίσιο της απεξάρτησής τους από το φυσικό αέριο της Ρωσίας και την αντικατάστασή του από το αμερικάνικο LNG, που είναι μάλιστα και πιο ακριβό.

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοινώνει κατά διαστήματα η κυβέρνηση, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για μικροεπιδοτήσεις που πληρώνουν οι λιγότεροι φτωχοί για τα πιο εξαθλιωμένα στρώματα του λαού.

Η φιλολαϊκή διέξοδος, κατέληξε, είναι ο λαός να διεκδικήσει την κατάργηση των φόρων στα καύσιμα, την ηλεκτρική ενέργεια και τα βασικά είδη κατανάλωσης, αύξηση των μισθών και αναπλήρωση των απωλειών στα εισοδήματα των μισθωτών, των συνταξιούχων και των αυτοαπασχολουμένων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...