Δένδιας: Διεύρυνση της Συμφωνίας για τις αμερικάνικες βάσεις

Από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλγό του Μ. Πομπέο
Από τη συνάντηση του Ν. Δένδια με τον Αμερικανό ομόλογό του Μ. Πομπέο

Την εμβάθυνση της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, για την διεύρυνση της κερδοφορίας της αστικής τάξης στη περιοχή, προδιέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, την Κυριακή στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας για τον υπουργό Οικονομικών.

Σύμφωνα με την ομιλία του, είπε ότι «όσον αφορά τις ΗΠΑ, πέρα από την υπογραφή της Αμυντικής Συμφωνίας, νομίζω η εμβάθυνση με την Ελλάδα είναι προφανής σε όλους σας. Έχω συναντήσει τον κ. Πομπέο 6 φορές και μία τηλεδιάσκεψη, δεν νομίζω ότι στην Ιστορία της Ελλάδας έχει ξαναπαρατηρηθεί το φαινόμενο. Εκκινούμε σχεδόν άμεσα νέο διάλογο για τη διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας ή την υπογραφή μιας νέας εξαρχής συμφωνίας».

Πρόκειται για την «επικαιροποίηση» της προηγούμενης συμφωνίας, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, την οποία προετοίμασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ολοκλήρωσε η ΝΔ, αυξάνοντας τη μετατροπή της χώρας σε ένα αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο ενάντια σε άλλους λαούς, για των μονοπωλίων τα συμφέροντα.

Η εκ νέου… επικαιροποίησή της ή η κατάρτιση μιας εξαρχής νέας συμφωνίας, που θα πατά στην προηγούμενη, κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε δύο κατευθύνσεις:

— Από τη μία, επέκταση της χρονικής ισχύος της συμφωνίας (σήμερα ανανεώνεται, για το τυπικό, ετησίως), κατά πάγιο αίτημα των Αμερικανών, ενδεχόμενο που είχε συζητηθεί και σχεδόν καταληχτεί και επί ΣΥΡΙΖΑ, με σκέψεις στο τότε κυβερνητικό στρατόπεδο για μια συμφωνία που θα ανανεώνεται ανά πενταετία, ενώ από το στρατόπεδο του τότε κυβερνητικού εταίρου ΑΝΕΛ φέρεται να είχαν πέσει και προτάσεις ακόμα και για 30ετή ισχύ. Σκεπτικό τους να λυθούν τα χέρια των Αμερικανών, ώστε να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες «επενδύσεις» στις βάσεις και υποδομές που θα έλεγχαν στη χώρα.

— Από την άλλη, αντιστοίχιση με τη διεύρυνση του «αποτυπώματος» των Αμερικανών, όπως σημειώνεται ήδη στη χώρα. «Διασφάλιση» και νέων υποδομών που θέτουν σταδιακά υπό την «ομπρέλα» τους, όπως το Νεώριο Σύρου, που έχει πιστοποιηθεί ήδη για επισκευαστήριο των πλοίων του 6ου Στόλου. «Διασφάλιση», επίσης, τοποθεσιών όπως Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, που θέλουν να ελέγξουν επιχειρηματικά (κόμβοι Ενέργειας και Διαμετακόμισης), με ταυτόχρονη κατασκευή στην πρώτη έως και ενός «ναυτικού οχυρού» στον ακριτικό λιμένα, που να επιβεβαιώνει το χαρακτήρα του, και του Έβρου, γενικότερα ως «σκάλας» αποβίβασης και διεκπεραίωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων βορειότερα προς τα μέτωπα της Ανατολικής Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, με ταυτόχρονη στενή και εκ του σύνεγγυς παρακολούθηση των κινήσεων των Ρώσων στα Δαρδανέλια.

Στην ομιλία του, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε και στα Ελληνοτουρκικά, παρουσιάζοντας εκ νέου την ΕΕ ως «ειρηνευτική δύναμη» και εγγυήτρια των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Στο ίδιο μοτίβο ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, εμφάνισε τα συμφέροντα της αστικής τάξης ως «εθνικό καθήκον» και «την ενίσχυση και εμβάθυνση των διεθνών συμμαχιών της χώρας μέσω του ρόλου μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ» ως ενίσχυση της εθνικής άμυνας, προσθέτοντας, πως η «Ελλάδα (…) αναδεικνύεται σε υπολογίσιμο παίκτη με απόλυτη επιτυχία» στην ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε, κομπάζοντας σχεδόν, στην εκτίναξη του προϋπολογισμού για τις στρατιωτικές δαπάνες για το 2021 (από τα 530 εκατ. φέτος) στα πάνω από 2 δις ευρώ,ενώ υπεραμύνθηκε της αύξησης της στρατιωτικής θητείας από 9 σε 12 μήνες. Δαπάνες, που αν και προβάλλονται για την άμυνα της χώρας, στηρίζουν τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Δείτε ακόμα...