Δένδιας: «Οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα, ακριβώς όπως και εμείς»

Φώτο αρχείου

Σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι ΥΠΕΞ Δένδιας – Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΞ, συζητήθηκαν οι συνθήκες που θα επέτρεπαν μια συνάντηση των δύο υπουργών στο κοντινό μέλλον. Κατά τις διπλωματικές πηγές, ο Δένδιας εξέφρασε τη θέση ότι όσο συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας (δραστηριότητα του «Ορούτς Ρέις» που συνεχίζει να διεξάγει έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας), δεν υπάρχει περιθώριο για διάλογο. Κατά τις ίδιες πηγές, η επικοινωνία των δύο πλευρών έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, δημοσιοποίησε πως στη συνομιλία τους οι δύο υπουργοί εξέτασαν πώς θα διεξαχθούν οι επόμενες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (σε επίπεδο διερευνητικών επαφών, αλλά και σε στρατιωτικό και πολιτικό, αντίστοιχα ΜΟΕ και τακτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των ΓΓ των δύο ΥΠΕΞ).

Η χρονική συγκυρία της στιγμής της τηλεφωνικής επικοινωνίας είναι αξιοπρόσεκτη, από την άποψη ότι έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του Ν. Δένδια στο Βερολίνο, όπου είχε σειρά επαφών με μεγαλόσχημους Γερμανούς παράγοντες, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για ταχεία επανέναρξη των διερευνητικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών έδωσε και συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», όπου ξεδιπλώνοντας όλη την επιχειρηματολογία περί «αμφισβητούμενων υδάτων», μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Τουρκία παραβιάζει και πάλι το Διεθνές Δίκαιο, καθώς το “Oruc Reis” προετοιμάζει την πραγματοποίηση γεωτρήσεων σε μια περιοχή, η οποία δεν έχει επιδικασθεί στην Τουρκία από καμία διεθνή συμφωνία», προσθέτοντας ωστόσο ότι «φυσικά και οι Τούρκοι έχουν δικαιώματα, ακριβώς όπως και εμείς», «όμως λέμε ότι το ακριβές πεδίο εφαρμογής αυτών των δικαιωμάτων θα πρέπει να καθοριστεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου», παραπέμποντας στο Διεθνές Δικαστήριο. «Εάν κατόπιν η Τουρκία θελήσει να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους στις επιδικασθείσες θαλάσσιες ζώνες, θα είναι ελεύθερη να το κάνει», είπε.

Η πορεία του Oruc Reis ανατολικά της Ρόδου - 24 Οκτωβρίου
Η πορεία του Oruc Reis ανατολικά της Ρόδου – 24 Οκτωβρίου / Πηγή: MarinTraffic

Προσθέτοντας ότι «αντ’ αυτού, η Άγκυρα επιχειρεί να λύσει το πρόβλημα με τη βία», η ΕΕ θα πρέπει να ενεργήσει επιτέλους με «συνέπεια», πως «δυστυχώς, η ήπια προσέγγιση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας απέτυχε» και επανέλαβε το αίτημα προς τη γερμανική κυβέρνηση να μην παραδώσει στην Τουρκία τα 6 υποβρύχια τύπου 214 που κατασκευάζει το Βερολίνο, με το σκεπτικό ότι η Άγκυρα θα αποκτήσει πλεονέκτημα στην Ανατ. Μεσόγειο.

Σε άλλη του συνέντευξη (στο «Πρώτο Θέμα»), ο Ν. Δένδιας μίλησε και για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, λέγοντας πως τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα έχουν ετοιμαστεί και έχουν ήδη κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Κατά πληροφορίες, μόλις ολοκληρωθεί ο νομικός έλεγχος, θα αποσταλούν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή και θα τεθούν σε εφαρμογή, ως νόμος, πλέον, του κράτους.

Προσηλωμένη στην ευρωενωσιακή προοπτική η Ελλάδα

Χτες ο Ν. Δένδιας παρενέβη, μέσω τηλεδιάσκεψης, και στη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας του Βερολίνου, την οποία συμπροεδρεύουν η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία. Διαβεβαίωσε εκεί εκ νέου για την «προσήλωση» της κυβέρνησης στην ευρωενωσιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί «γεωστρατηγική επένδυση» για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ευρώπη, με το περιεχόμενο, βέβαια, που οι Ευρωατλαντικοί δίνουν στις τέτοιες έννοιες.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, σχολιάζοντας το τηλεφώνημα Τσαβούσογλου στον Δένδια, εξέφραζε την ελπίδα της κυβέρνησης «να υπάρχει μια ειλικρινής διάθεση, επιτέλους, να αφήσουν στην άκρη οι γείτονές μας τις προκλητικές συμπεριφορές και να θέλουν να πιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών». Για το πόσο κοντά είναι μια συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, είπε ότι «αυτό θα το δείξουν οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Αν υπάρχει συνέχεια από την τουρκική στάση και αποφυγή των προκλήσεων, φυσικό θα είναι, να είναι πιθανή μια τέτοιου είδους συζήτηση. Αλλά, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, με παράνομες Navtex σε ισχύ και με το “Oruc Reis” στην περιοχή, δεν μπορούν να γίνουν διερευνητικές επαφές», σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...