Δευτερολογία του Δ. Κουτσούμπα στη συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία

κουτσούμπας
Συζήτηση, κατόπιν αιτήματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με την αντιμετώπιση της πανδημίας, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2020 / Πηγή: Eurokinissi

Για μια ακόμη φορά ακούσαμε το γνωστό κυβερνητικό τροπάρι. Ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη, ατομική ευθύνη στη νιοστή και με τη δευτερολογία.

Λες και βρισκόμαστε ακόμη στον Μάρτη και τον Απρίλη. Λες και δεν έχουν μεσολαβήσει όλα τα γεγονότα που μας έφεραν ως εδώ.

Αερολογείτε βέβαια και πρωτολογώντας και δευτερολογώντας κύριε πρωθυπουργέ απέναντι σε συγκεκριμένες προτάσεις. Βέβαια δεν ξέρω αν το μόνο που καταφέρατε είναι αυτό που είπε η κ. Γεννηματά, να παίξετε ξανά ένα σεικέ δικομματικό παιχνίδι εδώ μέσα, δηλαδή να δώσετε κάποια πάσα στον κ. Τσίπρα, όπως κι αυτός με τη σειρά του να σας δώσει τις δικές του πάσες. Εσείς απευθυνόμενοι σε ένα ακροδεξιό αντιδραστικό ακροατήριο που σας ενδιαφέρει μετά τη δίκη της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη της ως εγκληματική οργάνωση, ή της Ελληνικής Λύσης ή τέλος πάντων όλου αυτού του χώρου και ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος βέβαια όπως πάντα σε ένα ακροατήριο πρώην οπαδών, μελών, στελεχών του ΠΑΣΟΚ, του κέντρου, κεντροαριστερούς κλπ. Δεν ξέρω, θα το δείξει η πορεία. Βέβαια ο ελληνικός λαός έχει συνηθίσει, όλοι ξέρουμε τι γίνεται και μπορούμε πλέον να βγάλουμε πολιτικά συμπεράσματα και να κρίνουμε και την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση και όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Λες και δεν γνωρίζουμε -κι εμείς αλλά και ο λαός- ότι αυτός ο δρόμος που αποθεώνει την ατομική ευθύνη, για να κρύψει την κρατική και κυβερνητική ανευθυνότητα, είναι ακριβώς αυτός ο δρόμος που σήμερα καταρρέει με πάταγο και με κρότο.

Άλλωστε αυτό πλέον το ομολογούν ακόμη και τα κυβερνητικά στελέχη. Και το ομολογούν, γιατί τα γεγονότα είναι πεισματάρικα και η πραγματικότητα δεν κρύβεται.

Και δεν είναι μόνο ο κ. Γεωργιάδης, είναι κι αυτό που είπε ο υπουργός τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης που παραδέχτηκε κυνικά ότι “αν βάζαμε οριζόντια 72ωρο τεστ για είσοδο το καλοκαίρι, θα έμπαιναν στην Ελλάδα μόλις 100.000 τουρίστες αντί για 4,4 εκατομμύρια».

Αυτήν την κυνική ομολογία έκανε ο υπουργός Τουρισμού, επιβεβαιώνοντας «πανηγυρικά» τους όρους με τους οποίους έγινε το άνοιγμα του Τουρισμού τους προηγούμενους μήνες, που δεν ήταν άλλοι από τα «πρωτόκολλα» των μεγαλοξενοδόχων, tour operators, αεροπορικών ομίλων και εφοπλιστών.

Επιβεβαίωσε δηλαδή εκείνο που «ο κόσμος έχει τούμπανο» και η κυβέρνηση «κρυφό καμάρι»: Ότι παίξατε την υγεία του λαού στον τζόγο των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Κι αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο τους κλάδους του Τουρισμού και των Μεταφορών αλλά τη συνολικότερη πολιτική «διαχείρισης» της πανδημίας.

Γιατί όλοι σας, έχετε στήσει μια οικονομία απόλυτα εξαρτημένη από τον τουρισμό και τις μεταφορές –αυτή είναι η περίφημη εξωστρέφεια που έχετε κάνει σημαία, χρόνια τώρα– την στιγμή που υπονομεύσατε και εξακολουθείτε να υπονομεύετε υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Και είναι απ’ τους λόγους που βιώνουμε βέβαια πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο έντονα και βαθιά, την οικονομική κρίση.

Η εικόνα που παρουσιάστηκε και σήμερα από τον πρωθυπουργό βιάζει την ίδια την πραγματικότητα, αυτήν δηλαδή που περιγράφουν οι υγειονομικοί, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι σύλλογοί τους.

Γιατί εδώ δε μπορείτε να επικαλείστε τους επιστήμονες α λα καρτ. Όσοι συμφωνούν πολιτικά μαζί σας έχουν ανώτερη επιστημοσύνη και όλοι οι άλλοι λένε ψέματα ή είναι ανίκανοι.

Εμείς σας καλούμε, να πάτε μια ημέρα στον Ευαγγελισμό, στο Σωτηρία, στο Γεννηματά, στο ΑΧΕΠΑ, να συναντήσετε τους γιατρούς, την εκλεγμένη δημοκρατικά ηγεσία τους, την ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών, που εδώ και 8 μήνες αρνείστε να τους συναντήσετε.

Μαθαίνουμε μάλιστα ότι υπάρχει η σκέψη στη Λάρισα με δεκάδες κρούσματα καθημερινά να βγει εκτός μάχης COVID το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο κι όλα τα περιστατικά να πηγαίνουν στο Γενικό Νοσοκομείο.                                                     

Θα είναι ολέθριες οι συνέπειες και από μια τέτοια επιλογή. Γι αυτό προειδοποιούν οι γιατροί που είναι στην πρώτη γραμμή και των δύο νοσοκομείων.

Τι λένε όλοι αυτοί;

Λένε: Πάρτε μέτρα τώρα, κάντε προσλήψεις τώρα, επιτάξτε τον ιδιωτικό τομέα τώρα, για να μπορεί να αντιμετωπιστεί και ο κορονοϊός, αλλά και οι λοιπές ανάγκες της υγείας του λαού, που δεν μπορούν να περιμένουν και δε μπορεί το σύστημα υγείας να μετατραπεί – κάτι που έχει ήδη γίνει-  σε σύστημα υγείας της μιας νόσου.

Πριν από λίγο ενημερώθηκα επίσης ότι ειδοποίησαν το ΙΚΑ Ταύρου ότι αύριο το πρωί πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του  και μεταφέρονται όλοι και οι γιατροί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό στον Κεραμεικό. Να πως συρρικνώνονται δημόσιες δομές υγείας.

Και φυσικά τα αιτήματα ούτε η συζήτηση εδώ μέσα δεν περιορίστηκαν μόνο στη θωράκιση του δημόσιου συστήματος.

Αφορούσαν την παιδεία και τα σχολεία. Αφορούσαν τα μέσα μεταφοράς και την ανάγκη αποσυμφόρησης. Αφορούσαν τους χώρους δουλειάς, για τους οποίους δε μιλάει κανένα άλλο κόμμα, όπου οργιάζει η εργοδοτική αυθαιρεσία. Από την απόκρυψη κρουσμάτων μέχρι τις πιέσεις σε εργαζόμενους -που ασθενούν για οποιονδήποτε λόγο- να πάνε για δουλειά αλλιώς έχουν την απειλή της απόλυσης.

Άρα λοιπόν κ. Μητσοτάκη πριν μιλήσετε για τη διασκέδαση των νέων, θα έπρεπε να μιλήσετε για τα πάρτι κορονοϊού στα μέσα μεταφοράς και τους εργασιακούς χώρους.

Πριν μιλήσετε για τα περιστατικά ατομικής ανευθυνότητας, που κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν, θα έπρεπε να μιλήσετε για τη δική σας ανευθυνότητα κι επιλογή να μην πάρετε τα αναγκαία κι αυτονόητα μέτρα.

Αντί γι αυτό τι κάνατε;

Επιτεθήκατε στους μαθητές, επιτεθήκατε στους εκπαιδευτικούς, ειρωνευτήκατε το αίτημα για περισσότερα δρομολόγια και περισσότερα λεωφορεία, επιτεθήκατε στους πάντες που δεν υπέκυψαν στον ανορθολογισμό για την αποκλειστικότητα της ατομικής ευθύνης και επέλεξαν να διεκδικήσουν μέτρα προστασίας.

Επιτίθεστε τώρα και σε όλους οι οποίοι, ιδιαίτερα σε μας, προς το ΚΚΕ απευθυνθήκατε που, τηρώντας όλα τα μέτρα, θέλουν να τιμήσουν για μια ακόμα φορά την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πριν προλάβει μάλιστα να κατέβει απ’ το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός κυκλοφόρησε η είδηση της παρέμβασης του εισαγγελέα για την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, που εσείς οι ίδιοι λέτε ότι δίνει μια ηρωική, μια τιτάνια μάχη, για το φετινό γιορτασμό του Πολυτεχνείου, ο οποίος βέβαια θα γίνει και συμβολικά και με όλα τα μέτρα προστασίας κλπ κλπ, και τα ξέρετε πάρα πολύ καλά όλα αυτά. Εκεί φτάσατε λοιπόν;

Και μη μου πείτε δεν στείλατε εσείς τον εισαγγελέα και ο εισαγγελέας πήρε πρωτοβουλία. Οι εισαγγελείς ακούνε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και ταυτόχρονα ακούνε και τα διάφορα παπαγαλάκια της που εγκαλούν τον κόσμο, τους αγωνιζόμενους γιατρούς, όλους αυτούς δηλαδή που με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και μάλιστα χωρίς τα απαιτούμενα μέσα και υποδομές που είναι δική σας αποκλειστικά ευθύνη να το λύσετε.

Τι ακριβώς κάνετε; Ξεκινάτε βιομηχανία μηνύσεων, διώξεων σε ομοσπονδίες, σε εργατικά σωματεία, σε φοιτητικούς συλλόγους, σε συλλόγους γιατρών που ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις και είναι εκατοντάδες σε όλη τη χώρα για τον γιορτασμό, την πορεία του Πολυτεχνείου;

Όπως αποδεικνύεται το πρόβλημά σας είναι το περιεχόμενο του γιορτασμού, που φέτος τα αντιϊμπεριαλιστικά συνθήματά του δένονται και με τα αιτήματα και την πάλη των εργαζομένων για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων τους. Και αφήστε τις οδηγίες και το κούνημα του δαχτύλου προς το ΚΚΕ για το ποιος τηρεί ή δεν τηρεί το νόμο. Με “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”, με διάφορες υπουργικές αποφάσεις έρχεστε και υλοποιείτε και όχι σε ορισμένες περιπτώσεις με πραγματικούς νόμους. Δεν είναι καν ούτε αυτό το πνεύμα ούτε το γράμμα του νόμου και το ξέρετε πάρα πολύ καλά.

Κι αλήθεια εδώ που τα λέμε για ποιο νόμο μιλάμε; Το νόμο αυτό που σας επέβαλλε η βρετανογερμανική εταιρεία, αυτός ο τεράστιος όμιλος, η πολυεθνική για τον τουρισμό και τα ταξίδια και τον υλοποιήσατε στον τομέα του τουρισμού με τραγικά αποτελέσματα για τη χώρα;

Τα ίδια λέγατε για όλες τις κινητοποιήσεις, για όλες τις διεκδικήσεις και για την Πρωτομαγιά. Τα ίδια μας λέγατε πριν γίνει και μετά όλοι, εκτός από σας βέβαια, έδιναν συγχαρητήρια στο ΠΑΜΕ, στα σωματεία, στο ΚΚΕ, στην ΚΝΕ.

Τώρα βέβαια θέλετε να πάρετε εσείς συγχαρητήρια απ’ τον Αμερικάνο πρέσβη. Και προφανώς γι’ αυτό το ανεβάσατε πάρα πολύ αυτό το ζήτημα σήμερα χωρίς να έχει κανένα νόημα ούτε καμία βάση διότι και οι γιορτασμοί θα γίνουν και τα μέτρα όλα θα τηρηθούν που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η απαγόρευση μόνο δεν θα περάσει!

Βρήκατε την ευκαιρία να περάσετε όσα αντεργατικά κι αντιλαϊκά μέτρα είχαν απομείνει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Και φυσικά έρχεστε εδώ να βάζετε ψεύτικα διλήμματα κι ερωτήματα “ναι ή όχι στο λοκντάουν”.

Είναι προφανές ότι είμαστε σε πόλεμο. Όπως επίσης είναι προφανές ότι αυτόν τον πόλεμο δεν μπορεί να τον διεξάγει αυτή η κυβέρνηση, όπως επίσης δεν μπορεί να τον διεξάγει και καμιά κυβέρνηση που θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό των αντοχών της οικονομίας.

Γι αυτό κι εμείς δε ζητάμε ούτε υπουργούς κοινής αποδοχής ούτε οιονεί συγκυβερνήσεις εθνικής ενότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΚΙΝΑΛ μπορεί να τα ζητάνε αυτά, γιατί είναι προφανές ότι δεν τους χωρίζει χάσμα με αυτήν την πολιτική.

Εμείς δεν σας έχουμε καμία εμπιστοσύνη. Αυτόν τον πόλεμο μπορεί να τον διεξάγει ο λαός, οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι βάζοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες τους, αυτές που όλοι θυσιάζετε καθημερινά, στο βωμό ενός σάπιου συστήματος που εν έτει 2020 και πάμε προς το 2021 δε μπορεί να προστατεύσει ούτε καν, ούτε καν το στοιχειώδες δικαίωμα στην υγεία και τη ζωή.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...