Διαδηλώσεις στους παρόχους ενέργειας για να μην ξεπαγιάσει ο λαός

«Ρεύμα φτηνό για όλο τον λαό. Δεν θα ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων», ήταν το μήνυμα που έστειλαν με τις ταυτόχρονες κινητοποιήσεις στα γραφεία εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης σωματεία της Αττικής.

Κινητοποιήσεις έγιναν  σε ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30, Αθήνα), «Protergia» (Μαρίνου Αντύπα 11, Νέο Ηράκλειο), NRG (Κηφισίας και Σοφοκλέους, Μαρούσι), «Watt & Volt» (Κηφισίας 217Α, Μαρούσι), «Volterra» (Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 16, Μαρούσι), «Elpedison» (Φραγκοκκλησιάς 6, Μαρούσι), «Φυσικό Αέριο Αττικής» (Κηφισίας 108, Αθήνα), «Ηρων» (Κηφισίας 124, Αθήνα).

Διεκδίκησαν δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια, κατάργηση ΕΦΚ και ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, όπως και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του εμπορίου ρύπων. Να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν, να γίνουν επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα, με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών. Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.

Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη για την διεκδίκηση διουσιαστικών αυξήσεων στους μισθούς μας, για συλλογικές συμβάσεις που κατοχυρώνουν σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για ρεύμα και βασικά αγαθά φτηνά για τον λαό».

Στη ΔΕΗ

Την άρνηση του λαού να «μείνει στο σκοτάδι», όπως τον καταδικάζει η αντιλαϊκή πολιτική, διαμήνυσαν σωματεία και φορείς έξω από τη ΔΕΗ.

«Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», απαίτησαν οι εργαζόμενοι με το πανό που ξεδίπλωσαν μπροστά στην είσοδο της επιχείρησης και τα τρικάκια που πέταξαν, διεκδικώντας δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, κατάργηση των φόρων, επανασύνδεση του ρεύματος στις περιπτώσεις που έχει γίνει διακοπή. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν αυξήσεις στους μισθούς και όχι στους …λογαριασμούς, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα συμμετοχής στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Απέναντι σε όσους τους καταδικάζουν να αγωνιούν μπροστά στο κόστος των λογαριασμών, στα έξοδα του ρεύματος και η θέρμανσης, οι εργαζόμενοι απαντούν δυναμώνοντας τον αγώνα και την πάλη τους για να …σβήσουν τα φώτα της αντιλαϊκής πολιτικής. «Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή», φώναξαν.

«Δεν πάει άλλο!», τόνισε ο Χρήστος Ματαράγκας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια, σχολιάζοντας την εκρηκτική κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες λαϊκές οικογένειες όσον αφορά το κόστος του ρεύματος και των καυσίμων. «Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από αυτούς που μας φέραν σε αυτή την κατάσταση», σημείωσε και υπενθύμισε τα βήματα της πολιτικής που έχουν υλοποιήσει βήμα βήμα την πολιτική της “απελευθέρωσης”, του χρηματιστηρίου Ενέργειας, της “πράσινης ανάπτυξης”.

«Η ελπίδα των εργαζομένων βρίσκεται στον αγώνα”, είπε και κάλεσε να δοθεί ηχηρή απάντηση με την απεργία στις 9 Νοέμβρη.”Δεν ανεχόμαστε τον 21ο αιώνα να ζούμε στο σκοτάδι, να στοιβάζονται στα σπίτια μας απλήρωτοι λογαριασμοί”, τόνισε ο Βασίλης Διονυσόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. «Ο λαός, οι εργαζόμενοι μπορούμε να γίνουμε πρωταγωνιστές, να ανατρέψουμε αυτή τη βάρβαρη κατάσταση», υπογράμμισε.

Την κοροϊδία του “καλαθιού του νοικοκυριού”, στο οποίο δεν περιλαμβάνονται ούτε τα απαραίτητα για την επιβίωση, σχολίασε ο Σταύρος Τουμανίδης, πρόεδρος του Σωματείου Ναυπηγοξυλουργών.

Την ανάγκη οργάνωσης της αλληλεγγύης σε κάθε συνάδελφο, εργαζόμενο, άνεργο, λαϊκή οικογένεια, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο υπέρογκο κόστος του ρεύματος, ανέδειξε ο Πάρης Αναγνώστου, πρόεδρος του Παραρτήματος Περιστερίου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Κάλεσε καθέναν και καθεμία να πάρει θέση στις γραμμές των συνδικάτων προκειμένου να δοθεί απάντηση με παλλαϊκό ξεσηκωμό. 

Στο Φυσικό Αέριο Αττικής

Κινητοποίηση στο «Φυσικό Αέριο Αττικής» (Κηφισίας 108, Αθήνα) πραγματοποιούν αυτή την ώρα σωματεία και φορείς της Αττικής, ενώ στην κινητοποίηση  συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Σημειώνεται ότι ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται ταυτόχρονα σε ακόμα 7 παρόχους ενέργειας στην Αττική.

Με την κινητοποίηση καταγγέλλουν ότι, «οι συνεχόμενες και ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή της Ενέργειας που μετατρέπουν το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τη βενζίνη σε πανάκριβα είδη πολυτελείας έχουν “τινάξει στον αέρα” τον οικογενειακό μας προϋπολογισμό». Ταυτόχρονα τα σωματεία και οι φορείς προπαγανδίζουν την απεργία στις 9 Νοέμβρη απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής.

Στην κινητοποίηση στο «Φυσικό Αέριο Αττικής» μίλησε ο Αλέκος Περάκης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ ο οποίος, μεταξύ άλλων τόνισε πως η πολιτική  που γεννά την  ενεργειακή φτώχεια για το λαό δεν ξεκίνησε τώρα αλλά προωθήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις.

Πρόσθεσε ότι η κατάσταση γίνεται όλο και πιο ασφυκτική αφού πλέον ομολογούν  ότι ακόμη και να δουλεύουν τα μέλη μιας λαϊκής οικογένειας δεν θα μπορούν να πληρώσουν το πανάκριβο ρεύμα. Παράλληλα κάλεσε  σε ενίσχυσης της πάλης για να παρθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης τόσο από την ενεργειακή φτώχεια όσο και από την ευρύτερη ακρίβεια. Για να υπογράφουν ΣΣΕ στους χώρους δουλειάς. Κλιμακώνουμε με την απεργία στις 9 Νοέμβρη και στην συνέχεια με τους αγώνες μας για να γίνουν τα δίκαια αιτήματα μας πράξη, κατέληξε ο Α. Περάκης.

Στην «Ηρων»

Συγκέντρωση στην «Ηρων» (Κηφισίας 124, Αθήνα) έγινε το απόγευμα από σωματεία και φορείς της Αττικής απαιτώντας ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την ενεργειακή φτώχεια. Διεκδίκησαν ρεύμα φθηνό για το λαό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν να ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων.

Από την κινητοποίηση απευθύνθηκε κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη. 

Στην NRG

Απαιτώντας μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια σωματεία και φορείς διαδήλωσαν έξω από τον πάροχο ενέργειας NRG (Κηφισίας και Σοφοκλέους, Μαρούσι). «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει οικογένεια που θα κρυώνει μέσα στο ίδιο της το σπίτι. Κανείς μαθητής που θα ξεπαγιάζει την ώρα που θα κάνει μάθημα. Κανένας άνθρωπος που θα αθλείται σε συνθήκες Ανταρκτικής», ήταν το μήνυμα που έστειλαν με την κινητοποίηση.

Μοίρασαν την ανακοίνωση με το πλαίσιο αιτημάτων, ενώ κάλεσαν και στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στην «Volterra»

Με κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το απόγευμα και στην «Volterra» (Αμαρουσίου – Χαλανδρίου 16, Μαρούσι), σωματεία και φορείς της Αττικής απαίτησαν ρεύμα φθηνό για το λαό, προτάσσοντας συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων για ουσιαστικά μέτρα προστασίας από την ενεργειακή φτώχεια. Με πανό και συνθήματα διαμήνυσαν ότι δεν θα ανεχθούν να ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων.

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης τα σωματεία και οι φορείς κάλεσαν στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στην «Watt &Volt»

Αγωνιστική παρέμβαση έξω από την «Watt & Volt» (Κηφισίας 217Α, Μαρούσι) πραγματοποιήθηκε επίσης από σωματεία και φορείς. Με την πρωτοβουλία τους μπροστά στον χειμώνα, διεκδίκησαν μέτρα ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια.

«Τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ να εμπιστευτούμε τη δική μας δύναμη, να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας. Για να γίνουν η κατοικία, η Ενέργεια, το νερό, αγαθά προσβάσιμα από όποιον τα έχει ανάγκη και όχι πανάκριβα εμπορεύματα, όπως είναι σήμερα», είναι το μήνυμα που στέλνουν.

Ταυτόχρονα προπαγάνδισαν και την απεργία στις 9 Νοέμβρη απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής. 

Στην «Protergia»

Δεν θα ξεπαγιάζουν οι πολλοί για να ζεσταίνονται τα κέρδη των λίγων» διαμηνύσαν σωματεία και φορείς με συγκέντρωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα έξω από την «Protergia» (Μαρίνου Αντύπα 11, Νέο Ηράκλειο). Με την συγκέντρωση απαίτησαν ρεύμα φθηνό για το λαό.

«Πανάκριβο το ρεύμα, πανάκριβη η ζωή, οργάνωση και αγώνας η μόνη επιλογή», το σύνθημα που κυριάρχησε

Παράλληλα απηύθυναν κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Δείτε ακόμα...