Διάγγελμα Μητσοτάκη: Στήριξη της κερδοφορίας των μεγάλων ομίλων

Πηγή : Eurokinissi

Τον στόχο της κυβέρνησης να ανακόψει την καπιταλιστική κρίση που επιτάχυνε η πανδημία του κορονοϊού και να βγει γρήγορα απ’ το οικονομικό τέλμα ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προς ελληνικό λαό.

Με διαδικασίες άρον άρον, θα έλεγε κανείς, ώστε να προλάβει να μπει σε λειτουργία έστω και για μερικούς μήνες η περίφημη “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας, ο τουρισμός, πετώντας στο καλάθι των αχρήστων τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Αυτό εξάλλου εξέφρασε και ο Πρωθυπουργός με τη φράση του το καλοκαίρι να αποτελέσει επίλογο της πανδημίας και της κρίσης και πρόλογο της ανάκαμψης, θέτοντας ξεκάθαρο στόχο για φθινοπωρινό σχέδιο για ανάκαμψη της οικονομίας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης βασίζεται σε τρεις πυλώνες, όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, στήριξη της εργασίας, μείωση φόρων, τόνωση της επιχειρηματικότητας. Αυτό μεταφράζεται σε 24€ δις ζεστό χρήμα στις επιχειρήσεις για να καταφέρουν να βγουν ζωντανές απ’ την κρίση. Τα χρήματα θα εξασφαλιστούν από το πρόγραμμα SURE και το ταμείο ανάκαμψης στο οποίο συμφώνησαν Παρίσι- Βερολίνο.

Ο Κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά προανήγγειλε την μεγάλη αύξηση της ανεργίας λέγοντας πως ακόμη και οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου μαστίζονται από ανεργία και εκατομμύρια εργαζόμενοι έχουν χάσει τη δουλειά τους, με την χώρα μας να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως είπε.

Ως μέτρο ανάσχεσης της μεγάλης ανεργίας ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δυνατότητα του καθορισμού του ωραρίου εργασίας από τις επιχειρήσεις, εντατικοποιώντας την εργασία και ελαστικοποιώντας κι άλλο τις σχέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον βαθμό εκμετάλλευσης.

Ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης και τόνωσης της επιχειρηματικότητας είναι το χάρισμα, ουσιαστικά, των δανείων των επιχειρήσεων, αφού θα καλυφθεί απ’ το κράτος σε ποσοστό έως και 80%. Μέτρο πρόκληση για χιλιάδες εργαζόμενους που χάνουν τα σπίτια τους για χρέη προς τις τράπεζες.

Το θέμα είναι ότι τα μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Όμως δεν πρέπει να βάλουμε πλάτη και να πληρώσουμε πάλι την κρίση.

Ο.Π

Δείτε ακόμα...