«Διαγκωνισμοί» για το ποιος διαταράσσει τη ΝΑΤΟική συνοχή

Ελλάδα-Τουρκία
Φώτο Αρχείου / Πηγή : Eurokinissi

Κι ενώ οι ΗΠΑ ζητούν τη συνεργασία και συμπαράταξη όλων στην περιοχή για τη μείωση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας αναφερόμενοι στην εύρεση νέου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, Αθήνα και Άγκυρα «διαγκωνίζονται» για το ποιος διαταράσσει τη ΝΑΤΟική συνοχή.

Χθες, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλούσι Ακάρ, εξέφρασε εκ νέου τη δυσαρέσκεια της Αγκυρας για τη διατάραξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων που μπορεί να επιβαρύνει το ΝΑΤΟ. Επέκρινε την Αθήνα για «ρητορική που αυξάνει την ένταση» και πρόσθεσε ότι «ορισμένοι στην Ελλάδα μέρα νύχτα σπέρνουν διχόνοια, με στόχο να διαταράξουν τις σχέσεις μεταξύ δυο γειτόνων, δυο συμμάχων».

Διαπίστωσε ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν έρχεται για συνομιλίες, δεν κάθεται στο τραπέζι, δεν ακούει, λέει συνέχεια ψέματα. Κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο και ένα ψέμα. Εχουμε βαρεθεί να το αποδεικνύουμε ότι είναι ψέμα». Πρόσθεσε δε ότι «τα λάθη της ελληνικής κυβέρνησης πλέον τα βλέπουν κάποιοι Ελληνες πολιτικοί, απόστρατοι στρατηγοί και ναύαρχοι, ακαδημαϊκοί, ορισμένα στελέχη των Μέσων Ενημέρωσης και Ελληνες που έχουν κοινή λογική». Για να καταλήξει διαμηνύοντας πάλι την ετοιμότητα της Αγκυρας για αλισβερίσι: «Εμείς έχουμε δίκιο και είμαστε δυνατοί επειδή έχουμε δίκιο. Είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι για να συνομιλήσουμε. Ομως, είμαστε αποφασισμένοι και ικανοί για να μην επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας της Τουρκίας και των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας, ούτε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και να μην επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Ερωτηθείς σχετικά για τις δηλώσεις Ακάρ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση χτες των δημοσιογράφων αντέτεινε ότι «οι ελληνικές θέσεις εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τυγχάνουν καθολικής αποδοχής στους συμμάχους μας». Οι οποίοι σύμμαχοι, βέβαια, σπρώχνουν στο τραπέζι του «διαλόγου», όπου ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα μπαίνουν για «συζήτηση» προς διασφάλιση της ευρωατλαντικής συνοχής στη ΝΑ πτέρυγα της λυκοσυμμαχίας.

Σε ερώτηση, δε, για το κατά πόσον ευσταθούν οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν τουρκικά μαχητικά, ενώ συνόδευαν ιπτάμενο ραντάρ του ΝΑΤΟ (παρόμοιο ισχυρισμό εξέφρασαν και τις προηγούμενες μέρες, σε πτήση αμερικανικού βομβαρδιστικού, επιβεβαιώνοντας σε κάθε περίπτωση ότι η Τουρκία αξιοποιεί την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών του στην περιοχή για να προβάλει τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «τα ελληνικά μαχητικά δεν παρενοχλούν αεροσκάφη άλλων κρατών, αναχαιτίζουν την τουρκική προκλητικότητα επί του πεδίου και το κάνουν με αποτελεσματικότητα».

Επίσης, κατηγόρησε την τουρκική πλευρά ότι «παραβιάζοντας τις διεθνείς Συνθήκες και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωσή της με την ΕΕ» (την κατάπτυστη Συμφωνία με την υπογραφή των ελληνικών κυβερνήσεων που παγιδεύει πρόσφυγες και μετανάστες κάνοντάς τους πιόνια γεωπολιτικών ανταγωνισμών) «επιχειρεί την εργαλειοποίηση των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων προκειμένου να εκβιάσει και να πλήξει τη χώρα μας».

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας συναντήθηκε στο ΥΠΕΞ με απόφοιτους και φοιτητές του Harvard, συζητώντας μαζί τους τις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Σε αυτό το φόντο, έσπευσε να τους δείξει τουρκικό χάρτη (τον λεγόμενο «χάρτη Μπαχτσελί»), που παρουσιάζει ως τουρκικά το μισό Αιγαίο και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ακόμα και την Κρήτη. Αναρωτήθηκε, μάλιστα, αν αυτό είναι το σημείο εκκίνησης της συζήτησης της τουρκικής πλευράς, πώς είναι δυνατόν να υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση.

Οι Αμερικανοί φοιτητές μετέβησαν επίσης στο υπουργείο Αμυνας, όπου είχαν ενημέρωση και συζήτηση με τον υπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Δείτε ακόμα...