Διακοπές…

Εκδρομείς στο λιμάνι του Πειραιά- Κορονοϊός- Χρήση Μάσκας
Λιμάνι Πειραιά: Επιστροφή από διακοπές/ Πηγή: Eurokinissi

Στις καπιταλισμό, οι καλοκαιρινές διακοπές αποτελούν αναγκαιότητα για τους εκμεταλλευτές και πολυτέλεια για τους εκμεταλλευόμενους.

Οι Ρωμαίοι στην αρχαία Ρώμη, ήταν εκείνοι που καθιέρωσαν τις θερινές διακοπές ως χρόνο αναψυχής και ξεκούρασης. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς διέθεταν επαύλεις, όπου κατέφευγαν για να απολαύσουν τον χρόνο τους μακριά από τα καθήκοντά τους στην πόλη.

Για αιώνες έπειτα, οι διακοπές παρέμειναν προνόμιο ευγενών.

Για χρόνια, οι διακοπές θεωρούνταν επικίνδυνη ιδέα για την εργατική τάξη και την απρόσκοπτη συνέχεια της παραγωγής. Οι θερινές διακοπές, ως κατοχυρωμένο δικαίωμα του εργαζομένου, καθιερώθηκαν πολύ αργότερα και η θεσμοθέτησή τους πορεύτηκε χέρι – χέρι με τους εργατικούς αγώνες για το 8ωρο.

Στις καπιταλιστικές κοινωνίες άρχισε να μετατρέπεται από πολυτελή ανάγκη της πλουτοκρατίας σε λαϊκή ανάγκη μόνο σαν προϊόν της ταξικής πάλης. Μόνο στις σοσιαλιστικές χώρες οι διακοπές είχαν μαζικό λαϊκό χαρακτήρα.

Οι διακοπές 2020, όνειρο θερινής νύχτας για τους Έλληνες.

Τη δεύτερη χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη, μετά τη Ρουμανία, έχουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, όσον αφορά τη δυνατότητα να πάνε καλοκαιρινές διακοπές!

Το 53% αγγίζει το ποσοστό των Ελλήνων που δεν θα πάνε διακοπές φέτος το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Αυτό δεν συμβαίνει λόγω φόβου για την πανδημία του κορονοϊού αλλά λόγω έλλειψης χρημάτων.

Πριν καν εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού, που μάτωσε ακόμη περισσότερο τα νοικοκυριά, οι μισοί Έλληνες δήλωναν ότι αδυνατούν να κάνουν μια εβδομάδα διακοπών. Η εμπορευματοποίηση των παραλιών, των ελεύθερων χώρων, η συνεχής άνοδος στις τιμές καταλυμάτων, των διοδίων και των εισιτηρίων έχουν κάνει πανάκριβη την υπόθεση των διακοπών και της καλοκαιρινής αναψυχής.

  • Πάνω από τους μισούς Έλληνες είτε δεν θα πάνε καθόλου διακοπές (19%), είτε δεν γνωρίζουν αν θα πάνε (34%). Όσοι δεν πάνε διακοπές είναι λόγω έλλειψης χρημάτων κατά 36%, λόγω κορονοϊού κατά 32% και λόγω φόρτου εργασίας κατά 22%
  • Ένας στους τέσσερις Έλληνες αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος διακοπών, με το 23% να σχεδιάζει μικρότερης διάρκειας διακοπές από τις περσινές.

Οι καλοκαιρινές νύχτες τις διακοπές μακριά από τα φώτα των πόλεων είναι γεμάτες άστρα και όνειρα. Όλα τα παιδιά έπρεπε να είναι εκεί για να τα μετρήσουν.

Οικογένεια- Παιδί

Το καλοκαίρι θέλει τα παιδιά να ξεφαντώνουν και τα παιδιά που δε θα πάνε και φέτος διακοπές είναι τα δικά μας παιδιά.

Τα παιδιά των ανέργων.

Τα παιδιά των εργαζομένων που βρίσκονται σε εκ περιτροπής σύμβαση ή σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

Τα παιδιά εκατοντάδων χιλιάδων αμειβόμενων με 400 έως 534 ευρώ.

Τα παιδιά των εργαζομένων που οι ιδιώτες ανάγκασαν να κάνουν χρήση της κανονικής τους άδειας μέσα στην καραντίνα.

Τα παιδιά των εργαζομένων που θα ξεπληρώσουν τις άδειες ειδικού σκοπού δουλεύοντας ακόμα και τον Αύγουστο.

Το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων που παράγουν τον υλικό και πνευματικό πλούτο, σηκώνουν το κύριο βάρος των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών και ταυτόχρονα δεν μπορούν να απολαύσουν ό,τι δικαιούνται.

Μόνο με την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο θα εξασφαλιστούν ο ελεύθερος χρόνος και οι διακοπές με την ανάπτυξη κρατικών δομών και δικτύων ξενοδοχείων – κατασκηνώσεων – εγκαταστάσεων για λαϊκή χρήση.

Π.Μπ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...