Διακρατικές Συμφωνίες: Βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για τα κέρδη του κεφαλαίου

Από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψήφισαν χτες στην Ολομέλεια της Βουλής τρεις ακόμα συμφωνίες, με τις οποίες, για να κατοχυρωθεί και να ενισχυθεί παραπέρα η δράση των εφοπλιστών και συνολικά των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων στις μεταφορές και στους δρόμους της Ενέργειας, προωθείται ακόμα πιο βαθιά εμπλοκή της χώρας και του λαού στα πολεμοκάπηλα σχέδια που «τρέχουν» σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Οι δύο αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Τυνησίας. Η τρίτη συμφωνία είναι μέρος της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ και αφορά «την εφαρμογή ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για παροχή αμοιβαίας βοήθειας για την πρόληψη και καταπολέμηση της θαλάσσιας ρύπανσης από τα πλοία και από τις υπεράκτιες εξέδρες εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, πετρελαίου και αερίου». Κατατέθηκαν όλες ως νομοσχέδια από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οσον αφορά τις δύο πρώτες, συνοπτικά προβλέπονται η διευκόλυνση του θαλάσσιου εμπορίου ανάμεσα στα συμβαλλόμενα μέρη, η παροχή αμοιβαίων διευκολύνσεων στα πλοία, η πρόσβαση στα διεθνώς διακινούμενα φορτία, διευκολύνσεις για την παραμονή στα λιμάνια, η εξάλειψη κάθε περιοριστικού μέτρου που εμποδίζει τη συμμετοχή των πλοίων των συμβαλλόμενων μερών στο θαλάσσιο εμπόριο, αποφυγή καθυστερήσεων των πλοίων. Συνολικά όλες οι προβλέψεις αφορούν τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Βέβαια για τους ναυτεργάτες και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους δεν υπάρχει κουβέντα και ούτε αφορούν οι συμφωνίες αυτές ανάγκες των λαών των χωρών αυτών.

Η τρίτη συμφωνία περιλαμβάνει τις περιοχές ευθύνης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ για την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης από πλοία, υπεράκτιες εξέδρες ή εγκαταστάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης πετρελαίου, καθώς και αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου. Βέβαια, να σημειωθεί εδώ ότι το Ισραήλ, που εμφανίζεται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ως προστάτης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είναι ένα από τα τέσσερα κράτη που μαζί με τις ΗΠΑ έχουν καταψηφίσει τη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας…

Η πρώτη και η τρίτη συμφωνία είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ τις φέρνει για επικύρωση από τη Βουλή. Με δεδομένο λοιπόν το ότι ομονοούν όλοι ως προς το περιεχόμενο των συμφωνιών, από εκεί και πέρα ο καβγάς ήταν για το ποιος είναι ικανότερος να προωθήσει πιο αποτελεσματικά τα εφοπλιστικά συμφέροντα, αλλά και τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, για τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας», δηλαδή των συμφερόντων συνολικά της εγχώριας αστικής τάξης, που θέλει το δικό της γενναίο μερδικό από τη λεία των ανταγωνισμών.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...