«Το νομοσχέδιο δεν αφορά τον σχεδιασμό της πρωτογενούς παραγωγής για να εξασφαλίζονται ποιοτικά τρόφιμα σε προσιτές για τον λαό τιμές και να αξιοποιούνται ευνοϊκές εδαφο-κλιματολογικές συνθήκες και μάλιστα σε περιόδους ιμπεριαλιστικών πολέμων που η αυτάρκεια παίζει πολύ μεγάλο ρόλο», τόνισε η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, τη στιγμή που υπάρχει η δυνατότητα η ελληνική αγροτική παραγωγή και να καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού, αλλά και να εξάγεται, αντίθετα συνεχίζεται η μείωση του ποσοστού αυτάρκειας και ταυτόχρονα αυξάνονται οι εισαγωγές σε βασικά προϊόντα. Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως έναν σχεδιασμό «για αυτάρκεια της χώρας με φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου».
Έφερε το παράδειγμα του «εγκλήματος», που συντέλεσαν όλα αυτά τα κόμματα: αυτού της καταστροφής στην Ελλάδα της βιομηχανίας ζάχαρης, η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην ανάπτυξη του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της χώρας (μεταποίηση, ζωοτροφές, ενέργεια). Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως ένα τέτοιο πλάνο απαιτεί κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό «που να εξασφαλίζει την εγχώρια παραγωγή με ενοποίηση της γης, στήριξη με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας».
Η Δ. Μανωλάκου επισήμανε, ακόμα, πως το νομοσχέδιο δεν ικανοποιεί κανένα από τα ζωτικά αιτήματα που είχαν διατυπώσει στα «μπλόκα του αγώνα» οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, όπως αυτά της μείωσης του κόστους παραγωγής, των επιδοτήσεων αγροτοκτηνοτροφικών εφοδίων και των κατώτατων εγγυημένων τιμών, ώστε να εξασφαλίζεται αξιοπρεπές εισόδημα. Αντίθετα, συνέχισε, επιδιώκεται «να φύγουν όσα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά έχουν απομείνει για να συγκεντρωθεί η γη και παραγωγή στις μεγάλες καπιταλιστικές μονάδες».
Σχετικά με τις διεπαγγελματικές οργανώσεις υπογράμμισε ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση επιβάλλει τη συνύπαρξη σε αυτές των αγροτών με εμπόρους και μεταποιητές, δηλαδή των «λύκων με τα πρόβατα». Συμπλήρωσε ότι διευκολύνει τους επενδυτές να εξασφαλίσουν ακίνητα και άλλα προνόμια και προσφέρει στις τράπεζες και στους επιχειρηματικούς ομίλους αποτελεσματικά εργαλεία ελέγχου της παραγωγής μέσα από τις ρυθμίσεις για τις διεπαγγελματικές, περιφρονώντας, ταυτόχρονα, τα αιτήματα των αγροτών.
Στάθηκε και στην κοροϊδία της κυβέρνησης στους αγρότες με δήθεν λύσεις στο πρόβλημα των αγροτικών δανείων, καθώς «το μόνο που εξασφαλίζει είναι νέα κέρδη τραπεζικών ομίλων, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να διεισδύσουν σε νέα πηγή κερδοφορίας από τη διαχείριση των αγροτικών κόκκινων δανείων» και σε καμία περίπτωση δεν προστατεύει τους αγρότες.
Η βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «οι αγρότες δεν είναι μόνοι τους, έχουν την αλληλεγγύη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», καθώς έχουν κοινά προβλήματα, και πως η τροπολογία του ΚΚΕ για τη μείωση αγροτικών χρεών αποτελεί «πραγματικά ανακούφιση και ανάσα» για την αγροτιά και τους συνεταιρισμούς.
Στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ για το έγκλημα στα Τέμπη, λέγοντας πως δεν πρόκειται για «πολιτικό αφήγημα», όπως το χαρακτηρίζει η κυβέρνηση, αλλά επιβεβαιώνει με τις διαπιστώσεις του «το ίδιο το έγκλημα και τις διαχρονικές ευθύνες υποβάθμισης του σιδηροδρόμου και τις κυβερνητικές προσπάθειες συγκάλυψης».
Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στα συλλαλητήρια της αυριανής μεγάλης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, όπου, όπως δήλωσε, θα εκφραστεί «εκκωφαντικά» η λαϊκή οργή και αγανάκτηση για την εχθρική στον λαό πολιτική από εργαζόμενους, αγρότες «με τα τρακτέρ τους στις πλατείες» που «θα φωνάζουν όλοι μαζί ότι το έγκλημα στα Τέμπη δεν έχει ξεχαστεί για αυτό δεν θα συγκαλυφθεί».
«Αύριο να είναι μαζικά στις πλατείες και στους δρόμους όλοι και όλες που ασφυκτιούν από την πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες μας σε κάθε πτυχή της ζωής μας για τα κέρδη των λίγων, των καπιταλιστών. Οξυγόνο μας η πάλη για το δίκιο μας για την ανατροπή», κάλεσε.