Διαμαρτυρία της ΟΓΕ στην Αμερικανική πρεσβεία για το δικαίωμα στην άμβλωση

Την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ και τις αντιδραστικές εξελίξεις που δρομολογεί όσον αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση καταδίκασε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία το απόγευμα της Τετάρτης. Με το πανό, τις πικέτες και τα συνθήματά τους δεκάδες γυναίκες απαίτησαν νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. «Δωρεάν αμβλώσεις για όλες μας δικαίωμα, δεν θα μας γυρίσετε πίσω στον Μεσαίωνα», φώναξαν.

Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν φοιτήτριες και φοιτητές από μια σειρά Συλλόγους (Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών Σπουδών, Οδοντιατρικής), καθώς και συνδικαλίστριες από σωματεία.   

Η επίμαχη απόφαση ανατρέπει τη συνταγματική απόφαση «Roe εναντίον Wade» που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο. «Πρόκειται για μια αντιδραστική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο στην επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, που ήδη προχωράει στις μισές Πολιτείες. Έρχεται να προστεθεί στα εμπόδια που συναντούν χρόνια τώρα εκατομμύρια γυναίκες της βιοπάλης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές», σημειώνει η ΟΓΕ στο ψήφισμα που επέδωσε.

Το ψήφισμα αναφέρει:

«Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που ανατρέπει τη συνταγματική απόφαση Roe εναντίον Wade που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πρόκειται για μια αντιδραστική εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο στην επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, που ήδη προχωράει στις μισές Πολιτείες. Έρχεται να προστεθεί στα εμπόδια που συναντούν χρόνια τώρα εκατομμύρια γυναίκες της βιοπάλης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές.

Η ΟΓΕ διαμαρτύρεται και καταδικάζει κάθε σκοταδιστική φωνή και αντίληψη που μας γυρνάει πίσω στο Μεσαίωνα, κάθε πολιτική που στερεί από τις γυναίκες το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην άμβλωση, με την απαραίτητη στήριξη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας.

Γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της απόφασης είναι διπλά και τριπλά πιο βαριές για τις γυναίκες που δεν διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις και να ταξιδέψουν σε μια άλλη Πολιτεία, παρακάμπτοντας τα εμπόδια που θέτει το νομοθετικό πλαίσιο. Στο έδαφος αυτό, γυναίκες από τα εργατικά, λαϊκά στρώματα ήδη αναγκάζονται να καταφύγουν σε πρακτικές που εκθέτουν την υγεία, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή, σε πολύ μεγάλους κινδύνους.

Καταγγέλλουμε την προσπάθεια που γίνεται να αξιοποιηθεί το θέμα αυτό προπαγανδιστικά ενόψει των επερχόμενων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου. Στην πραγματικότητα η σημερινή εξέλιξη έχει τη σφραγίδα όλων των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, που χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν άμβλωση.Αποτέλεσμα της στάσης όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ είναι να διατηρούνται διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάμεσα στις Πολιτείες, καθώς πολλοί κυβερνήτες έθεταν σημαντικά εμπόδια στην πραγματοποίηση εκτρώσεων, εισάγοντας περιορισμούς, απαγορεύσεις και επιβάλλοντας αυστηρές προϋποθέσεις. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η παραμονή του θέματος των αμβλώσεων ως διακύβευμα στα δικαστήρια, καθώς και η κατάληξη της σημερινής απόφασης.

Αποτέλεσμα της στάσης όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ είναι η εφαρμογή της “τροπολογίας Χαϊντ” από το 1976 μέχρι σήμερα που απαγορεύει τη χρήση ομοσπονδιακών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση εκτρώσεων, αναγκάζοντας γυναίκες από τις φτωχότερες εργατικές – λαϊκές οικογένειες να καταφεύγουν σε επικίνδυνες πρακτικές για την υγεία τους. Ανεξάρτητα από την όποια διαφοροποίηση καταγράφεται στη στάση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για το ζήτημα των αμβλώσεων, παραμένει κοινός τους παρανομαστής η αντιμετώπιση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών ως πεδίο για κερδοφόρες επενδύσεις. Συνδέεται άρρηκτα με την πολιτική τους που τρέφει την εκμετάλλευση και καταπίεση, σπέρνει πολέμους, προσφυγιά. Για αυτό είναι προκλητικό το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα δικαιώματα των γυναικών, στήνοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί “προόδου” και “συντήρησης” μπροστά στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο.

Κόντρα στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση που απειλούν τη ζωή μας, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις που έχουν τη σφραγίδα των εργατικών και γυναικείων κοινωνικών αγώνων, δυναμώνουμε την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση.

Απαιτούμε για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο σύγχρονα δικαιώματά στην αναπαραγωγική υγεία, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Με επιστημονική κρατική στήριξη των γυναικών θα εξασφαλίζεται σε όλες το δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση, καθώς και στην αντισύλληψη, στον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...