Διανομείς «e-food»: Με κινητοποίηση απάντησαν στον εκβιασμό της εργοδοσίας

Με κινητοποίηση απάντησαν οι διανομείς στην Αθήνα στον εκβιασμό της εργοδοσίας της «e-food», με τον οποίο επιδιώκει να μετατρέψει διανομείς από μισθωτούς σε «συνεργάτες». Η μοτοπορεία έγινε στο πλαίσιο στάσης εργασίας με απόφαση που έλαβαν οι εργαζόμενοι σε Γενική τους Συνέλευση.

Οι διανομείς συγκεντρώθηκαν στο Πεδίον του Άρεως και με μοτοπορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, και στη συνέχεια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (λεωφ. Ηρακλείου 409).


Εκεί αστυνομικές δυνάμεις είχαν κλείσει τον δρόμο στην Ηρακλείου, κοντά στα γραφεία της «e – food» εμποδίζοντας τη μοτοπορεία των διανομέων.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν να ανοίξει ο δρόμος και καταγγέλλουν ότι η αστυνομία έπαιζε το ρόλο του εκπροσώπου της εργοδοσίας.

Παρά την αρχική στάση της εταιρείας που αρνιόταν να συναντηθεί με τους εργαζόμενους και το ρεζιλίκι να έχει βάλει την αστυνομία ως ως διαπραγματευτή, τελικά δέχθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των δύο Σωματείων, του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού και του Σωματείου Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου.

Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται και σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και άλλες πόλεις.

Τα σωματεία απαιτούν: Να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «e-food», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Διεκδικούν: Να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...