Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο: Τελικά το έκλεισαν Δήμος – Περιφέρεια – Υπουργείο

Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο: Τελικά το έκλεισαν Δήμος - Περιφέρεια - Υπουργείο
Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Παλαιού Φαλήρου

«Τελικά το έκλεισαν Δήμος, Περιφέρεια και υπουργείο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κ.Ο. Παλαιού Φαλήρου του ΚΚΕ, αναδεικνύοντας την ευθύνη τους για το κλείσιμο του Διαπολιτισμικού Δημοτικού Σχολείου Παλαιού Φαλήρου.

Όπως επισημαίνει, μετά από χρόνια εγκατάλειψης του σχολείου από τη δημοτική αρχή Παλαιού Φαλήρου, την Περιφέρεια Αττικής και το υπουργείο Παιδείας, η τεχνική μελέτη που διαπίστωσε και επίσημα την ακαταλληλότητα του κτιρίου του σχολείου, αξιοποιήθηκε τελικά ως αφορμή για το κλείσιμο του σχολείου, με τη δικαιολογία ότι δεν βρήκαν νέο κτίριο…

Η Κομματική Οργάνωση του ΚΚΕ τονίζει ότι το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο πρέπει να ανοίξει άμεσα σε κατάλληλο χώρο στα Νότια Προάστια, όπως και να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν με χρηματοδότηση κι επαρκές μόνιμο προσωπικό συνολικά τα Διαπολιτισμικά Σχολεία.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΚΟ Παλαιού Φαλήρου του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο που στεγαζόταν στο Παλαιό Φάληρο έκλεισε με ευθύνη της δημοτικής αρχής Παλαιού Φαλήρου, της Περιφέρειας Αττικής και του υπουργείου Παιδείας. Ολοι οι αρμόδιοι φορείς του κράτους έκαναν ότι μπορούσαν για να υλοποιήσουν τελικά το στόχο που έχουν η ΕΕ κι οι ελληνικές κυβερνήσεις να αποβάλλουν από πάνω τους το “κόστος” της δημόσιας και δωρεάν δομής εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέχτηκαν με το ψηφοδέλτιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Παλαιού Φαλήρου ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2019 ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το κτίριο που στεγάζονταν το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο μαζί με τους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν σ’ αυτό. Η εικόνα εγκατάλειψης ήταν σταθερή τουλάχιστον τα τελευταία 4 χρόνια.

Μετά από κάθε δημόσια παρέμβαση του ΚΚΕ και των εκπαιδευτικών καταφέρναμε τουλάχιστον η δημοτική αρχή να στέλνει υπαλλήλους για διάφορα “κουκουλώματα” (βάψιμο, ηλεκτρολογικά, επισκευή σε παγκάκια, σε κάγκελα, γραφική ύλη κ.α). Ενώ σε κάθε επίμονη διεκδίκηση για ελέγχους αντισεισμικότητας κι ουσιαστικές παρεμβάσεις στις κτιριακές εγκαταστάσεις η δημοτική αρχή απαντούσε με το κλασικό “κουβάρι” αρμοδιοτήτων μεταξύ ιδιώτη εκμισθωτή, Περιφέρειας, υπουργείου και δήμου. Αφού η τεχνική μελέτη διαπίστωσε κι επίσημα την ακαταλληλότητα του κτιρίου, όλοι οι “αρμόδιοι” συνεργάστηκαν για να κλείσουν το σχολείο! Τελικά βρήκαν αυτή τη “λύση” με τη δικαιολογία ότι δεν βρήκαν νέο κτίριο.

Φαίνεται ότι τους ήρθε πολύ βολική η ακαταλληλότητα για να απαλλαχθούν από το “βάρος” ενός σχολείου που αποτελούσε – με την αυτοθυσία των εκπαιδευτικών – μια πραγματική αγκαλιά για τα προσφυγόπουλα και τα παιδιά των μεταναστών.

Δεν πρέπει να ‘χει κανείς αυταπάτες ότι οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές που ορκίζονται στην αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική πολιτική. Αυτοί που ευθύνονται για το κολαστήριο της Μόριας, τους πνιγμούς στο Αιγαίο και τις νέες “ευρωπαϊκές φυλακές μεταναστών” σε Χίο, Σάμο και Λέσβο δεν θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική πολιτική.

Ο αγώνας και η συστράτευση με το ΚΚΕ, εκπαιδευτικών, γονέων και μεταναστών είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να αποσπάσει λύσεις ανακούφισης κι αξιοπρέπειας. Τα Διαπολιτισμικά Σχολεία πρέπει να αναβαθμιστούν και να ενισχυθούν με χρηματοδότηση κι επαρκές μόνιμο προσωπικό. Το Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο πρέπει να ανοίξει άμεσα σε κατάλληλο χώρο στα Νότια Προάστια».

Δείτε ακόμα...