Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής: Αναδείχτηκαν ανάγλυφα οι κίνδυνοι της εμπλοκής

Βουλή
Πηγή: EUROKINISSI

Συνεδρίασε χτες στη Βουλή η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου έγινε ενημέρωση των μελών από τον υπουργό Εξωτερικών, αναφορικά με τρέχοντα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Στο ανοιχτό μέρος της συνεδρίασης, ο υπουργός Ν. Δένδιας είπε ότι «οι καιροί είναι δύσκολοι, οι προκλήσεις είναι διαρκείς» και «το γεωπολιτικό περιβάλλον μεταβάλλεται ραγδαία», ενώ επικεντρώνοντας στην τουρκική προκλητικότητα τόνισε ότι «κάθε μέρα λαμβάνει νέες διαστάσεις», καθώς «πράγματα τα οποία εδώ και λίγα χρόνια, ίσως και λιγότερα από λίγα χρόνια, θα θεωρούνταν γραφικά ή αδιανόητα, αποτελούν πλέον κομμάτι της ημερήσιας διάταξης της συμπεριφοράς της γείτονος χώρας». Εφερε εξάλλου για παράδειγμα τον χάρτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Τουρκία και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί του μισού Αιγαίου και της Κρήτης.

Αποσιωπώντας ότι «νερό στον μύλο» των τουρκικών προκλήσεων εξακολουθούν να ρίχνουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που επιμένουν να αναφέρουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Αγκυρας ως διμερείς «διαφορές» και καλούν κατόπιν τις δύο χώρες να τα βρουν με «διάλογο» και συνεργασία για να μη διαταραχτεί η ΝΑΤΟική «σταθερότητα» στην περιοχή, ο υπουργός είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση επισημαίνει αυτές τις απαράδεκτες τουρκικές θέσεις στους «συμμάχους» μας.

Αναφέρθηκε και στην Ουκρανία, στον απόηχο της προχτεσινής επίσκεψής του στην Οδησσό, τονίζοντας ότι είναι ένα «πολύ μεγάλο λιμάνι το οποίο είναι κρίσιμο για την επισιτιστική ασφάλεια της ανθρωπότητας», καθώς η κυβέρνηση, και η ελληνική αστική τάξη γενικότερα, προσπαθεί να παίξει ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ουκρανία, αναζητώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και κάποια μερίδια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, σε τομείς όπως η λεγόμενη ανοικοδόμηση, ή η διαμετακόμιση, δηλώνοντας πρόθυμη να «βοηθήσει» στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Γ. Κατρούγκαλος έβαλε θέμα …έλλειψης ενημέρωσης από τον πρωθυπουργό, π.χ. για όσα είπε με τον Μπάιντεν στην επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον και κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι με τις τοποθετήσεις του δεν ευνοεί την οικοδόμηση ενός «εθνικού μετώπου» απέναντι στην Τουρκία, ακολουθώντας μια «ΙΧ εξωτερική πολιτική», όταν διαχρονικά τα κόμματα του κεφαλαίου όπως και σήμερα συμπλέουν στρατηγικά σε αυτά τα θέματα. Επανέλαβε και την κριτική περί «ανταλλαγμάτων» από την παραπέρα εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια επιμένοντας ότι επί ημερών του κόμματός του στη διακυβέρνηση της χώρας παρέχονταν καλύτερες υπηρεσίες στην αστική τάξη στο εν λόγω πεδίο, θυμίζοντας π.χ. ότι επί ΣΥΡΙΖΑ μορφοποιήθηκε το 3+1 σχήμα (Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ συν ΗΠΑ) και κατατέθηκε το «East Med Act».

Ο λαός πληρώνει την εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια

Από πλευράς ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε το γεγονός ότι η χώρα εμπλέκεται στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΝΑΤΟ – ΗΠΑ και Ρωσίας στην Ουκρανία, διευκολύνοντας τη μεταφορά δυνάμεων και μέσων από το έδαφός της προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, την αντίστοιχη επέκταση και εκσυγχρονισμό των υποδομών που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί στη χώρα, φέρνοντας ως παράδειγμα και τα όσα αποκάλυψε ο «Ριζοσπάστης» για τις εργασίες ενίσχυσης της Σούδας, συν τις αποστολές προσωπικού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς μάχης, π.χ. στη Βουλγαρία, με μέτωπο προς τη Μόσχα.

Στηλίτευσε, εξάλλου, το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται στο πλαίσιο των περιβόητων ΝΑΤΟικών «υποχρεώσεων» που παίρνουν πλέον κι άλλα, ακόμα πιο επικίνδυνα χαρακτηριστικά, μέσα από την αναθεωρημένη Στρατηγική Αντίληψη (κείμενο – δόγμα) του ΝΑΤΟ, όπως καταλήχτηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, με την οποία ισχυροποιείται παραπέρα ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός μέσα και από αποφάσεις για νέους εξοπλισμούς.

Αποφάσεις που, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κόμματος, ρίχνουν φωτιά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση με κίνδυνο γενίκευσης και επέκτασής της και σε άλλες ζώνες, όπως τα Δυτ. Βαλκάνια, η Μεσόγειος και το Αιγαίο, όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων.

Τόνισε, εξάλλου, ότι οι ανταγωνισμοί των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας αποτελούν τη βάση της επιθετικότητας της Τουρκίας, που επιπλέον έχει αποθρασυνθεί από τα παζάρια της με ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο πλαίσιο της προσπάθειας «σταθεροποίησης» της νοτιοανατολικής τους πτέρυγας, θυμίζοντας σε αυτό το σημείο τις δηλώσεις των «συμμάχων και εταίρων» για τάχα διμερείς «διαφορές» που πρέπει να «επιλυθούν ειρηνικά», ενώ ταυτόχρονα συνεχίζουν τις πωλήσεις όπλων προς την Αγκυρα.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι όλα αυτά δείχνουν στο βάθος έναν επώδυνο, προσωρινό συμβιβασμό και συνδιαχείριση στο Αιγαίο, επιλογές που πληρώνει ακριβά η χώρα και σε άλλα επίπεδα, π.χ. μέσα από πανάκριβα, ΝΑΤΟικής κοπής εξοπλιστικά προγράμματα, την ακρίβεια στην Ενέργεια κ.ά.

Κατέληξε λέγοντας ότι ο λαός μας πρέπει να κινηθεί σε άλλον δρόμο, αγωνιζόμενος για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, χωρίς να επιλέγει ιμπεριαλιστή να στοιχηθεί, να παλέψει για το κλείσιμο των βάσεων και την επιστροφή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Δείτε ακόμα...