Διάσκεψη Ασφαλείας – Μόναχο: «Πόλεμος διαρκείας» με τη Ρωσία

Πολεμικές ιαχές για πόλεμο διαρκείας με την Ρωσία, εξαπέλυσαν από την Σύνοδο του Μονάχου για την Ασφάλεια, τόσο ο Γερμανός Καγκελάριος, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας και από αυτό το βήμα ότι η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκεται σε πορεία κλιμάκωσης «χωρίς επιστροφή».

Τον τόνο έδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου, λέγοντας «δεν υπάρχει εναλλακτική από τη νίκη της Ουκρανίας, καμία εναλλακτική από την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ, καμία εναλλακτική από την ενότητα της Δύσης έναντι της Ρωσίας». Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος, επανέλαβε τα αιτήματα του για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας. «Ήμουν εδώ και πέρυσι και ήλπιζα ότι θα μας στήριζαν, αλλά οι δυτικές χώρες μας βοήθησαν μόνο όταν ήταν ήδη πολύ αργά», είπε ο Ζελένσκι, ο οποίος είχε μιλήσει στην περσινή διάσκεψη πέντε ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας.

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τη Ρωσία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική από την απελευθέρωση της Ουκρανίας και αναφέρθηκε στην ανάγκη συνέχισης της στήριξης με στρατιωτικό υλικό και ζητώντας «μεγαλύτερη ταχύτητα» στην παράδοση εξοπλιστικών συστημάτων και κυρίως σύγχρονων αρμάτων μάχης. «Διαφορετικά ούτε η Δύση θα έχει ένα λεπτό ησυχίας. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε να καταστρέψει την ασφάλεια όλων των συγκεντρωμένων στο Μόναχο», ισχυρίστηκε.

«Θα στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς

Πηγή: Associated Press

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», επανέλαβε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μακροχρόνιο πόλεμο». Ο Σολτς, από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, κάλεσε όλους όσοι έχουν τη δυνατότητα, να παραδώσουν άρματα μάχης στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό.

«Η Ουκρανία είναι πιο ενωμένη από ποτέ και η Ευρώπη στέκεται πίσω από την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», τόνισε ο Σολτς, ο οποίος πήρε τον λόγο αμέσως μετά τον Ουκρανό πρόεδρο. Ισχυρίστηκε επίσης ότι «οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση δεν θα παρατείνουν τον πόλεμο – αντιθέτως».

Ο καγκελάριος ξεκαθάρισε πάντως για μία ακόμη φορά ότι η Γερμανία, η οποία, όπως επισήμανε, είναι πλέον ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην ηπειρωτική Ευρώπη, δεν θα προχωρήσει μόνη της, αλλά πάντα σε συντονισμό με τους εταίρους και τους συμμάχους της, ενώ, ειδικά για το ενδεχόμενο παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ότι «δεν είναι στο τραπέζι» και ότι πρέπει η προσοχή να δοθεί στην υλοποίηση των ήδη ειλημμένων αποφάσεων.

Ο καγκελάριος εξέφρασε πάντως κατ’ επανάληψη την πεποίθηση ότι η στήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί και έκανε ιδιαίτερη μνεία στην «ισχυρή συμμαχία» με τις ΗΠΑ.

«Είμαστε έτοιμοι για παρατεταμένη σύγκρουση» δηλώνει ο Μακρόν

Πηγή: Associated Press

«Είμαστε έτοιμοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη Διάσκεψη, καλώντας τους συμμάχους του Κιέβου να «είναι αξιόπιστοι» με την πάροδο του χρόνου σε αυτόν τον πόλεμο.

Παράλληλα παρότρυνε τους συμμάχους να εντείνουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία για να βοηθήσουν τη χώρα να διεξαγάγει μια απαραίτητη αντεπίθεση κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «τώρα δεν είναι η ώρα για διάλογο με τη Ρωσία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι επιθυμεί να οργανώσει μια «διάσκεψη για την αεροπορική άμυνα της Ευρώπης» στο Παρίσι, κυρίως με τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βρετανία.

Κάλεσε τους Ευρωπαίους να «επανεπενδύσουν μαζικά» στην άμυνά τους για να αντιμετωπίσουν τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η ήπειρος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...