Διάσκεψη για Αν. Μεσόγειο και Ν/Α Ευρώπη – Παρέμβαση Έλληνα ΥΠΕΞ

EUROKINISSI

Του Πανούση Αλέξη

Σε μία ακόμη παρέμβαση – όρκο υποταγής στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις στοχεύσεις του ελληνικού κεφαλαίου προχώρησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δια του βήματος της 2ης Διάσκεψης για τα θέματα Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου.

Στη διάσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης και η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλ. Παπαδοπούλου. Από την πλευρά των ΗΠΑ δεν έλειψε η συμμετοχή σημαινόντων για το αμερικανικό κεφάλαιο, προσώπων, όπως οι γερουσιαστές Κρις Βαν Χόλεν, Ρόμπερτ Μενέντεζ και προφανώς ο αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ.

Αυτή η διάσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Τη συζήτηση, μεταξύ άλλων, απασχόλησε η κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Στο γνωστό μοτίβο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε τον ρόλο του ΝΑΤΟ, ως σταθεροποιητικό παράγοντα(!) στην περιοχή, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο και την αξία της Ελλάδας για την εκπλήρωση των Νατοϊκών σχεδιασμών, που μόνο σταθεροποιητικούς δεν μπορεί οποιοσδήποτε να τους πει.

Ο κ. Δένδιας, πιστός στην προώθηση των ελληνικών κεφαλαιοκρατικών συμφερόντων επεσήμανε την ανάγκη των κόκκινων γραμμών με τις οποίες πρέπει να οριοθετηθεί η τουρκική πολιτική, για να διατηρηθεί η συνοχή του ΝΑΤΟ. Σημείωσε μάλιστα, ότι η Ελλάδα με τη στάση της συμβάλλει ώστε και εντός της Τουρκίας να επικρατήσουν οι φωνές που θα τη διατηρούν με συνέπεια στο Νατοϊκό άρμα και όχι η γειτονική χώρα να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα.

«Η Τουρκία δεν είναι μία μονολιθική κοινωνία. Διεξάγεται ένας εσωτερικός πολιτικός διάλογος στην τούρκικη κοινωνία και με την επιβολή κυρώσεων, όπως δηλώνοντας απαράδεκτες και αποτυχημένες τις πολιτικές εισβολής της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία και το Ιράκ και τις πολιτικές μετακίνησης τζιχαντιστών στη Λιβύη και στον Καύκασο βοηθάμε τα πιο προοδευτικά στοιχεία της τούρκικης κοινωνίας».

Η γραμμή κυβέρνησης και «εταίρων», πέρασε και από αυτήν την παρέμβαση με την Έλληνα υπουργό να δηλώνει για ακόμη μια φορά, ότι θέλει το διάλογο με την Τουρκία για να λυθούν οι διαφορές που αφορούν την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ σε Αιγαίο και Νοτιανατολική Μεσόγειο. Και μάλιστα, αυτόν το διάλογο τον θέλει στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ και της ΕΕ, των παραγόντων που με τη στάση τους τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν ουσιώδη διάλογο. Τι εννοούμε με αυτό; Εννοούμε ένα διάλογο μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και ένα διάλογο για τη μία διαφορά που έχουμε με την Τουρκία: Την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και την αποκλειστική οικονομική ζώνη στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αυτό».

Δεν έλειψε προφανώς και μια ακόμα προσπάθεια να «χρυσώσει το χάπι» ο κ. Δένδιας, σε σχέση με τα απαράδεκτα, για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα συμπεράσματα, της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα από ελληνοτουρκικό έγινε ευρωτουρκικό. Δηλαδή, το πρόβλημα της τουρκικής επιθετικότητας που αφορά τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής σε σχέση με την ειρήνη, αναβαθμίζεται και περιπλέκεται μέσα από την ιμπεριαλιστική εμπλοκή και άλλων αποσταθεροποιητικών παραγόντων, όπως η ΕΕ, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Χαιρέτησε, μάλιστα και τις αμερικανικές κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος s-400 αλλά ουδέν σχόλιο για την αναβάθμιση, την ίδια στιγμή, της αμερικανικής οικονομικής και στρατιωτικής παρουσίας που προβλέπει ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ για την Τουρκία, επιβεβαιώνοντας πόσο υπολογίζει την γείτονα χώρα στα σχέδιά του ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός.

Με την ευκαιρία, ο υπουργός, επεσήμανε τη στρατηγική στράτευση του συνόλου του αστικού πολιτικού συστήματος στην ευρωατλαντική στρατηγική, που «στην ευρύτερη εικόνα, η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος έχει στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση αυτούς του δύσκολους καιρούς». Κατέθεσε, λοιπόν, και τα απαραίτητα διαπιστευτήρια στους εταίρους εκ μέρους του ελληνικού πολιτικού συστήματος, πλην του ΚΚΕ προφανώς, το οποίο όρκο υποταγής στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και το κεφάλαιο δεν έδωσε ποτέ και ούτε θα δώσει.

Έτσι κι αλλιώς ο γνήσιος πατριωτισμός των κομμουνιστών δεν μπορεί να συνυπάρχει με τα παζάρια και τους σχεδιασμούς που απειλούν και πετσοκόβουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και όχι μόνο αυτά.

Πανούσης Αλέξης
Απόφοιτος του μεταπτυχιακού Γεωπολιτικής Ανάλυσης,
Γεωστρατηγικής Σύνθεσης και Σπουδών Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας

Δείτε ακόμα...