Διάσκεψη για το Κυπριακό: Η «δημιουργικότητα» των εμπλεκόμενων πλευρών για την διχοτόμηση του νησιού

Κύπρος-σημαία
Πηγή: Eurokinissi

Στο πλαίσιο των διεργασιών για τους όρους οριστικής διχοτόμησης του νησιού, και για την σύνδεση των εξελίξεων του Κυπριαού με τις ευρω-τουρκικές σχέσεις αλλά και γενικότερα τις ισορροπίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ, λίγο πριν από τη συνάντηση της άτυπης 5μερούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κυπριακό στις 27 – 29/4 στη Γενεύη, φρόντισε να τονίσει ότι στόχος της είναι «να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευθούν τα μέρη μία διαρκή λύση». Ξεκαθαρίζοντας οτι «τα μέρη να προσέλθουν με δημιουργικότητα σε αυτήν την πολύ ανεπίσημη συνάντηση».

Απο την άλλη, και στην ίδια ρότα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Πίτερ Στάνο, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η ΕΕ παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, σε συμφωνία με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Αασφαλείας του ΟΗΕ. Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ΕΕ έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στις συνομιλίες είπε ότι «η ΕΕ παραμένει έτοιμη να παίξει ενεργό ρόλο στην υποστήριξη των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης ενός εκπροσώπου στην αποστολή καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ». Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι προς το παρόν η Ενωση δεν έχει λάβει πρόσκληση επίσημης συμμετοχής στην επικείμενη συνάντηση. Αυτό – έσπευσε να σημειώσει – δεν σημαίνει τίποτα για την ετοιμότητα της ΕΕ να διαδραματίσει ενεργό ρόλο και να υποστηρίξει αυτήν τη διαδικασία.

Σχετικά με αυτό, Κυπριακά ΜΜΕ μετέδωσαν χτες, ότι η ΕΕ δεν προσκλήθηκε ούτε στη σχετική δεξίωση που προγραμματίζει ο γγ του ΟΗΕ αλλά και ότι ο αξιωματούχος που θα εκπροσωπήσει την Ενωση «θα είναι σε θέση να πραγματοποιήσει διμερείς επαφές με τα πέντε μέρη στο περιθώριο της άτυπης συνάντησης και σίγουρα εκτός του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών…».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...