Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες συμφώνησαν την Τετάρτη στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι να αρχίσουν να μειώνουν την παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, για να αποτρέψουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μια πρώτη στο είδος της συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από πολυήμερα παζάρια και αντιθέσεις, η οποία δεν είναι δεσμευτική για τα μέρη που την υπογράφουν.
Οι αντιπρόσωποι υιοθέτησαν την απόφαση που είχαν προετοιμάσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Πρόκειται για «ιστορική απόφαση για να επιταχυνθεί η κλιματική δράση», δήλωσε ο Σουλτάν αλ Τζαμπέρ, πρόεδρος της COP28, και «έχουμε μια διατύπωση για τα ορυκτά καύσιμα στην τελική συμφωνία, για πρώτη φορά».
Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι οι χώρες που μετείχαν στη διάσκεψη ενέκριναν ένα «ιστορικό πακέτο» μέτρων που προσφέρουν ένα «ρωμαλέο σχέδιο», για να συνεχίσει να είναι εφικτός ο στόχος της συγκράτησης της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.
Η συμφωνία – προκειμένου να συμπεριλάβει ως διατύπωση όλα τα αντικρουόμενα συμφέροντα – καλεί σε «μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα με έναν δίκαιο, τακτικό και ισότιμο τρόπο (…) ώστε να επιτευχθούν καθαρά μηδενικές (εκπομπές) έως το 2050 σε συμφωνία με την επιστήμη».
Επίσης, ζητεί «τριπλασιασμό των δυνατοτήτων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως έως το 2030, επιταχύνοντας τις προσπάθειες για τη μείωση του άνθρακα και επιταχύνοντας τεχνολογίες, όπως η δέσμευση και η αποθήκευση άνθρακα, η οποία μπορεί να “καθαρίσει” βιομηχανίες που είναι δύσκολο να απαλλαγούν από τον άνθρακα».
Περισσότερες από 100 χώρες που έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις επενδύσεις στις ΑΠΕ και στην πυρηνική Ενέργεια πίεζαν τις περασμένες δυο βδομάδες στη συμφωνία της COP28 να αναφέρεται «σταδιακή κατάργηση» της χρήσης πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, αλλά αντιδρούσαν κράτη όπως η Σαουδική Αραβία και οι χώρες του οργανισμού πετρελαιοεξαγωγικών χωρών (OPEC), ο οποίος επιχειρηματολογούσε ότι ο κόσμος μπορεί να μειώσει τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου χωρίς να αποφύγει συγκεκριμένα καύσιμα.