Διάσκεψη των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με Ρωσία, Κίνα

ΝΑΤΟ

Με συνεδρίαση της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού ξεκίνησε προχθές η διήμερη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι ανάμεσα σε άλλα θα συζητούσαν την «αυξανόμενη απειλή από τους πυρηνικούς πυραύλους της Ρωσίας».

Και αυτό, ενώ το ΝΑΤΟ διατηρεί το πυρηνικό του οπλοστάσιο, οι ΗΠΑ έφυγαν από τη Συνθήκη για τον έλεγχο των πυρηνικών μέσου βεληνεκο, διαμηνύει ότι «όσο υπάρχουν πυρηνικά το ΝΑΤΟ θα παραμένει μια πυρηνική συμμαχία», με βάση το δόγμα του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος». Η εξόντωση ή αποδυνάμωση του αντιπάλου, εξάλλου είναι βασική προϋπόθεση αναπαραγωγής του κεφαλαίου, και οι διακρατικοί μηχανισμοί του το επιβεβαιώνουν καθημερινά σε όλους τους τομείς.

Ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τόνισε ότι το ΝΑΤΟ εστιάζοντας στην ατλαντική άμυνα και αποτροπή, αύξησε την ετοιμότητα των δυνάμεών του, εκσυγχρόνισε και προσάρμοσε τις δομές διοίκησης στις νέες συνθήκες αντιπαράθεσης, αύξησε τις δαπάνες για οπλικά συστήματα, προώθησε δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ανέπτυξε μέσα για κυβερνοάμυνα και αεράμυνα.

Ενώ τόνισε ότι «ο πυρηνικός διαμοιρασμός του ΝΑΤΟ (υποδομές που αναπτύσσουν και φυλάσσουν τέτοια όπλα) μας εξυπηρέτησε για δεκαετίες, θα πάρουμε πρόσθετα βήματα, θα ενισχύσουμε τις ικανότητες αποτροπής μας»…«δίχως να έχουμε πρόθεση να μεταφέρουμε πρόσθετους πυραύλους στην Ευρώπη». Επιβεβαιώνοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις για την χώρα μας, αφού σε αυτόν τον ΝΑΤΟικό καταμερισμό εντάσσεται και η Ελλάδα, και η βάση του Αραξου είναι έτοιμη, όπως προκύπτει από σειρά στοιχείων, να ξαναχρησιμοποιηθεί, αν αποφασιστεί αναδιάταξη δυνάμεων. Σε αυτό, είναι γνωστές και οι αντιδράσεις άλλων χωρών π.χ. Ιραν που είχε δηλώσει οτι σε περίπτωση πλήγματος απο το ΝΑΤΟ θα το ανταποδώσει σε χώρες που στηρίζουν υποδομές του, δηλαδή και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο των αγορών, Ο Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε την Ρωσία για «αποσταθεροποιητική και επικίνδυνη» συμπεριφορά, απέναντι στην οποία, είπε, χτες οι υπουργοί άμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ένα «ισορροπημένο πακέτο στρατιωτικών και πολιτικών μέτρων», όπως αγορές πυραύλων «Patriot» και SAMP/T, ή αεροσκαφών 5ης γενιάς, προσαρμογή των ασκήσεων και του τομέα των «πληροφοριών» στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις.

Στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μπαίνει και η Κίνα, η οποία ανταγωνίζεται άλλα μονοπώλια στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας, αλλά και διεισδύει οικονομικά στην Αφρική, ΕΕ. Κάτω απο αυτές τις εξελίξεις, στοχοποιείται πιο έντονα πλέον απο το ΝΑΤΟ, όπου μέσω του Στόλτενμπεργκ την καλεί να μετάσχει σε «διάλογο» για έλεγχο των εξοπλισμών. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, τόνισε ότι η Κίνα είναι πλέον ψηλά στην ατζέντα του ΝΑΤΟ, κάτι που «φαίνεται και από το γεγονός ότι συζητήθηκε για πρώτη φορά το θέμα σε Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Λονδίνο το Δεκέμβρη 2019». Αναγνώρισε, ότι «υπάρχουν ευκαιρίες» στη σχέση με το Πεκίνο, καθώς «είναι μεγάλος εμπορικός εταίρος για πολλές από τις χώρες μας, επίσης επενδυτής σε υποδομές και επιχειρήσεις, όμως υπάρχουν και προφανείς προκλήσεις για αυτό και είναι ψηλά στην ατζέντα», είπε. Ανέφερε οτι η Κίνα έχει πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο προϋπολογισμό Αμυνας παγκοσμίως, επενδύει σε πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς «που μπορούν να πλήξουν όλα τα κράτη – μέλη μας», αναπτύσσει το Πολεμικό Ναυτικό της «ώστε να απλώνεται σε όλες τις ζώνες. Κι αυτό έχει συνέπειες για το ΝΑΤΟ. Δεν πάμε εμείς στην Κίνα, στη Νότια Κινεζική Θάλασσα – η Κίνα έρχεται κοντύτερα, στην Αρκτική, στην Αφρική και αλλού. Η Κίνα αγοράζει κρίσιμες υποδομές στις χώρες μας», τόνισε, κάτι που και στην περίοδο της πανδημίας είχαν υπάρξει σχετικές επισημάνσεις απο το ΝΑΤΟ.

Γι’ αυτό, όπως είπε, σήμερα η συζήτηση θα εστιάσει στην επικαιροποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τη λεγόμενη ανθεκτικότητα («resilience») των κρατών – μελών, σε τομείς προτεραιότητας όπως Ενέργεια, Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες. Αναμένονται αποφάσεις για μέτρα απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο, στην ασφάλεια των γραμμών ανεφοδιασμού και την ξένη ιδιοκτησία και έλεγχο πάνω σε κρίσιμες υποδομές: «Η θεματική αντανακλά τις ανησυχίες μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις τηλεπικοινωνίες. Θέλουμε οι σύμμαχοι να τα παίρνουν αυτά υπόψη πριν πάρουν αποφάσεις για το ποιος θα στήσει ένα δίκτυο 5G», είπε ο Στόλτενμπεργκ, με γνωστές τις προσπάθειές τους να πετούν εκτός ΝΑΤΟικών χωρών κινεζικούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...