«Διάσκεψη του Μονάχου»: «Ανταγωνιστής» αλλά και «συνεργάτης» η Κίνα, είπε η Μέρκελ

μέρκελ

Τη θέση του γερμανικού κεφαλαίου ως προς τις σχέσεις με τη Μόσχα και το Πεκίνο, δείχνοντας ότι διαφοροποιείται από αυτήν των ΗΠΑ, ιδιαίτερα ως προς την Κίνα, παρουσίασε η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ μιλώντας στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια».

Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια ανέφερε πως «μπορώ μόνο να συμφωνήσω με τον Αμερικανό πρόεδρο σε ό,τι αφορά την κριτική ότι η Ρωσία εργάζεται για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ». Σε ό,τι αφορά τη σχέση με την Κίνα, εξήγησε ότι είναι πιο περίπλοκη, καθώς, «από την μία πλευρά έχουμε να κάνουμε με έναν ανταγωνιστή, αλλά από την άλλη με μια χώρα που είναι απαραίτητη προκειμένου να λύσουμε προβλήματα όπως αυτό της κλιματικής αλλαγής».

Η Καγκελάριος ανακοίνωσε την πρόθεση της Γερμανίας να διατηρήσει τη στρατιωτική δύναμη κατοχής στο Αφγανιστάν και επανέλαβε ότι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες θα είναι στο ύψος του 2% του ΑΕΠ. Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής στα θέματα της Αφρικής. 

Υποστήριξε ακόμα πως «στις δημοκρατικές χώρες το θέμα δεν είναι μόνο η ελευθερία ή οι αξίες, αλλά και τα αποτελέσματα». Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι τα μηνύματα φέτος είναι πολύ καλύτερα από ότι πριν από δύο χρόνια, λόγω της εκλογής του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμα...