Διαβεβαίωση πλήρους ελληνικής εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κίεβο

EUROKINISSI

Διαβεβαίωση της πλήρους ελληνικής εμπλοκής στο πλευρό των αμερικανοΝΑΤΟικών απέναντι στη Ρωσία έδωσε εκ μέρους της κυβέρνησης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη σημερινή επίσκεψή της στο Κίεβο, συνοδευόμενη από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με αφορμή την άφιξη των ελληνικών τεθωρακισμένων BMP1 στο ουκρανικό μέτωπο. Πρόκειται για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) που αποσύρθηκαν από νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (την αποστρατικοποίηση των οποίων ζητά η Αγκυρα) και στάλθηκαν στην κυβέρνηση Ζελένσκι, προκειμένου να τα παρατάξει ενάντια στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Στεκόμαστε εξ αρχής ανεπιφύλακτα στο πλευρό σας στην προσπάθειά σας να υπερασπιστείτε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της χώρας σας και σας διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουμε να το πράττουμε για όσο χρόνο χρειαστεί», δήλωσε η Κ. Σακελλαροπούλου μετά την συνάντηση της με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι

Υπενθύμισε δε πως «παρά τον σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία, η Ελλάδα υποστήριξε και εφαρμόζει πλήρως όλες τις δέσμες κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας. Στηρίξαμε χωρίς περιστροφές την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ. Αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς και αμυντικό εξοπλισμό. Διαθέτουμε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβο για τους Συμμάχους, που επιθυμούν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία. Και ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες δεκάδων χιλιάδων Ουκρανών πολιτών, που αναζήτησαν καταφύγιο στη χώρα μας».

Συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ την παράνομη προσάρτηση περιοχών της Ουκρανίας που η Ρωσία επιχειρεί να επιβάλει», ενώ χαρακτήρισε ως «εγκλήματα πολέμου» τις «απαράδεκτες ρωσικές επιθέσεις που έχουν στόχο την καταστροφή κρίσιμων αστικών υποδομών της Ουκρανίας ενόψει του επερχόμενου χειμώνα».

«Η Ελλάδα τάσσεται σθεναρά υπέρ της λογοδοσίας των υπαιτίων για τα εγκλήματα αυτά», είπε, ζητώντας ουσιαστικά να στηθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο με κατηγορίες εναντίον της Μόσχας για εγκλήματα πολέμου.

EUROKINISSI

Δείτε ακόμα...