Διχασμένη η ΕΕ στο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα

ΕΕ -Ευρωπαϊκή Ένωση - Ρωσία

Οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με τη στάση απέναντι στη Ρωσία, που αντανακλούν τις διαφορετικές στοχεύσεις και προτεραιότητες των αστικών τάξεων της κάθε χώρας και τους ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ειδικά σε τομείς όπως η Ενέργεια, εκφράστηκαν για μία ακόμη φορά σήμερα, καθώς οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο νέο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ειδικά στο θέμα της απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού άνθρακα.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, η Επιτροπή πρότεινε να απαγορευτεί η εισαγωγή άνθρακα όλων των ειδών, από τη Ρωσία, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με τη Μόσχα.

Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, ορισμένοι εξέφρασαν αντιρρήσεις, όπως είπαν τρεις πηγές στο πρακτορείο «Reuters». Σύμφωνα με τις πηγές, οι αντιρρήσεις αφορούσαν ορισμένα τεχνικά ζητήματα, όπως αν η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού άνθρακα θα ισχύσει και για τα τρέχοντα συμβόλαια.

Αν και δεν είναι σαφές πώς θα μπορούσε να επιλυθεί το πρόβλημα, οι διπλωμάτες εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι υπάρχει πιθανότητα να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση στην επόμενη συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων, την Πέμπτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...