Διερευνητικές Ελλάδας-Τουρκίας

Φώτο αρχείου

Αποκαλυπτικά είναι αυτά που ‘διαπραγματεύονται’ στις διερευνητικές συναντήσεις με την Άγκυρα, για τις οποίες η κυβέρνηση καλεί την Τουρκία να επισπεύσει, όπου ειπώθηκαν χτες στο πλαίσιο της παρέμβασης του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής και Επιτροπής Πολιτικής Ασφάλειας της 66ης Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Αναπτύσσοντας εκεί τις πτυχές και προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης, στηλίτευσε και τις τουρκικές προκλήσεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Ωστόσο, με το πέρας της εισήγησής του, τον λόγο έσπευσε να πάρει το μέλος της τουρκικής αντιπροσωπείας Αχμέτ Γιλντίζ, ο οποίος αφού κατηγόρησε την Ελλάδα ότι το 2016 αυτή ήταν που αποσύρθηκε από τις διερευνητικές, εξέφρασε την ελπίδα ο Ν. Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του Μ. Τσαβούσογλου «να βρουν τρόπο να προχωρήσουν» τη διαδικασία, στην οποία ζήτησε «να μην υπάρχουν δισταγμοί».

Πρόσθεσε ότι παρά τα όσα λέει η Ελλάδα, πως τα μόνα θέματα προς συζήτηση είναι ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, «όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν κι άλλα», κατονομάζοντας συγκεκριμένα «Αιγαίο, χωρικά ύδατα, καθεστώς νησιών, αποστρατιωτικοποίηση νησιών».

Μάλιστα, επέμεινε ότι «στους προηγούμενους γύρους (των διερευνητικών) είχε γίνει πολλή προεργασία σε αυτά τα ζητήματα», απευθύνοντας και ερώτημα στον Δένδια, γιατί τώρα η ελληνική κυβέρνηση περιορίζει τα θέματα!

Θυμίζουμε εδώ πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ότι στους 60 γύρους διερευνητικών από το 2002 έως το 2016, μεταξύ άλλων έχουν συζητηθεί η «προσαρμογή» των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο (6, 8, 9 και 12 ν.μ., αναλόγως της περιοχής και της εγγύτητας με τις τουρκικές ακτές), με τα οποία θα «εναρμονιζόταν» και ο Εθνικός Εναέριος Χώρος (σήμερα η Ελλάδα έχει εναέριο χώρο 10 ν.μ. σε όλη την επικράτεια). Συζητήθηκε, επίσης, το καθεστώς των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο (σχέδια πτήσης), θέμα που η τουρκική πλευρά βάζει και στα ΜΟΕ. Συζήτησαν και τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες», με ό,τι αυτό σημαίνει (ελληνική κυριαρχία σε μια σειρά περιοχές).

Από την πλευρά του, ο Ν. Δένδιας απάντησε ότι αναμένει από τον Τσαβούσογλου να ορίσει ημερομηνία για επανέναρξη διερευνητικών στην Άγκυρα, επιμένοντας ότι η Τουρκία ήταν που τις σταμάτησε το 2016. Κάλεσε, επίσης, την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. «Αν πιστεύει ότι έχει νόμιμα δικαιώματα, μπορούμε να το συζητήσουμε, κι αν δεν συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη», είπε. Τόνισε, ακόμα, ότι «δεν μπορούμε να συζητήσουμε οτιδήποτε θέλει η άλλη πλευρά», αναγνωρίζοντας ως μόνο θέμα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, λέγοντας στον Τούρκο αξιωματούχο ότι «το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να πιάσουμε τις διερευνητικές από εκεί που σταμάτησαν το 2016».

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν πως μόνο τυχαίες δεν είναι οι παρεμβάσεις όπως η πρόσφατη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που εμφανίζει μια «θολή» εικόνα για τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, αμφισβητεί τα σύνορα της χώρας, και ανοίγει ξεκάθαρα το δρόμο για «διεύρυνση» της ατζέντας του παζαριού και πολύ επικίνδυνες εξελίξεις για τα κυριαρχικά δικαιώματα και την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

Δείτε ακόμα...