Διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας

Μητσοτάκης-Ερντογάν
Φωτο Αρχείου/ Πηγή: Eurokinissi

Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης της ΝΔ, ο 61ος γύρος των επαφών στην Κωνσταντινούπολη κράτησε μόνο 3 ώρες και κάτι, ενώ  συμφωνήθηκε ο επόμενος γύρος να διεξαχθεί στην Αθήνα. Αποκρύπτουν για μια ακόμη φορά από τους  δύο λαούς ότι οι επαφές υπαγορεύονται από τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, των ενεργειακών ομίλων και των ευρωατλαντικών ενώσεων. Ο Έλληνας υπουργός των εξωτερικών δήλωσε ότι προσερχόμαστε στο διάλογο «καλή τη πίστει» με εποικοδομητικό πνεύμα, καθώς και ότι δεν θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την εθνική μας κυριαρχία και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου. Αντίθετα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «θα συζητηθούν όλα τα θέματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

Δεν σταματά εκεί ο κ. Τσαβούσογλου και σε κοινή συνέντευξη με το Γερμανό ομόλογό του ανέφερε ότι τα προβλήματά μας με την Ελλάδα εστιάζονται στο Αιγαίο, τον εναέριο χώρο, τα χωρικά ύδατα και στο πεδίο της θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ενώ θεώρησε την επέκταση των 12 ν.μ. στο Αιγαίο ως «αιτία πολέμου». Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνθήκη της Λοζάνης λέγοντας ότι στην ατζέντα των επαφών θα περιληφθεί η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατ. Αιγαίου και η αμφισβήτηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων. Η Τουρκία βλέπουμε ότι επιμένει στις διεκδικήσεις της, αλλά μετέχει στο διάλογο, γιατί θέλει αποφύγει το ενδεχόμενο κυρώσεων από την Ε.Ε. το Μάρτη.

Την τελευταία 10ετία έχουν γίνει 60 γύροι τέτοιων επαφών, χωρίς, όμως, ποτέ να δημοσιοποιηθεί το περιεχόμενο τους, πιστεύεται ότι επισήμως ή στο περιθώριο τους έχουν συζητηθεί τα πάντα. Οι προσδοκίες για την επιτυχία των επαφών ήταν πολύ μικρές, αλλά στην πράξη αποδείχτηκαν μηδενικές. Επιπλέον, οι συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγιναν, δημιουργούν προβληματισμό και ανησυχία για τον τρόπο που επιβάλλονται, γιατί αθωώνουν τους γείτονες, καθώς και για τον χρόνο που πραγματοποιούνται, μέσα σε κλίμα ισχυρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου μεταξύ Η.Π.Α.-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και Ρωσίας, Κίνας. Γίνεται φανερό πλέον ότι οι «σύμμαχοί» μας θέλουν να κρατήσουν την Τουρκία με κάθε τρόπο και θυσία στο δικό τους ιμπεριαλιστικό άρμα.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, κ. Μπορέλ τόνισε ότι «η ΕΕ θέλει να δει αποκλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου». Η δήλωση αυτή δείχνει το θετικό περιεχόμενο που θα έχει η έκθεση που θα παρουσιάσει το Μάρτη, ώστε να μην επιβληθούν κυρώσεις  στην Τουρκία. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κ. Μισέλ σχεδιάζει επίσκεψη στην Άγκυρα μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν, κ. Λάιεν με θέμα τη συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας. Σκοπός της επίσκεψης θα είναι η επικαιροποίηση της Συμφωνίας του 2016 για το Μεταναστευτικό, από την οποία η Τουρκία διεκδικεί πολλαπλά ανταλλάγματα πέρα από τα οικονομικά. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει η Διάσκεψη για τη Μεσόγειο που προετοιμάζεται από τις Βρυξέλλες και στην οποία έχει συμφωνηθεί να μετέχουν όλες οι παράκτιες χώρες και οι χώρες που έχουν επενδύσει στην ευρύτερη περιοχή, δηλαδή οι χώρες που έχουν μονοπωλιακούς ομίλους. Η Άγκυρα βέβαια επιμένει να συμμετάσχει και το ψευδοκράτος από την Κύπρο. 

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ χαιρέτησε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων σημειώνοντας ότι «ο στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής στη Μεσόγειο βοήθησε στη μείωση των εντάσεων». Δεν είπε, όμως, ότι ο μηχανισμός αυτός έχει ως στόχο την ομαλή προώθηση των παζαριών για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατ. Μεσογείου. Οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν επικίνδυνες διευθετήσεις-συνδιαχείριση στην παραπάνω ευαίσθητη περιοχή, μη εξαιρουμένου και του Κυπριακού προβλήματος. Οι όποιες διευθετήσεις στις ελληνοτουρκικές διαφορές δεν θα υπηρετούν τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και θα διασφαλίζουν την αύξηση των κερδών των ενεργειακών ομίλων, όπως επιβάλλουν οι ευρωατλαντικοί εκμεταλλευτικοί σχεδιασμοί. Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς πρέπει να οργανώσουμε  τον αγώνα μας για να αποδεσμευτούμε όσο είναι ακόμη νωρίς από τις δολοφονικές ιμπεριαλιστικές «συμμαχίες».

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος (ΠΖ) ε. α.

Δείτε ακόμα...