Διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας με το βλέμμα στραμμένο στη συνεκμετάλλευση

Ελληνική Τουρκική Σημαία1
Πηγή: EUROKINISSI

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββατοκύριακου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας φρόντισε να ξεκαθαρίσει ποιος είναι το αφεντικό στην περιοχή της Μ. Ανατολής και της Μεσογείου. Όπως και την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο καθώς όπως δήλωσε προσβλέπει «σε μια συνάντηση με τον νέο Αμερικανό ομόλογό μου Άντονι Μπλίνκεν προκειμένου να συζητήσουμε τις προοπτικές εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της διμερούς συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA), αλλά και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Προσβλέπουμε σε μια ενεργότερη παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη διεύρυνση του στρατηγικού τους αποτυπώματος στην περιοχή μας».

Όσον αφορά τη διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών, μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, που το προηγούμενο διάστημα, φρόντισαν να «ντύσουν» επικοινωνιακά με διάφορους τρόπους, σήμερα, ο Νίκος Δένδιας,  περιορίζεται να δηλώσει πως: «Το μόνο σίγουρο, το οποίο τόνισα ήδη, είναι η θετική προσέγγιση της Αθήνας, η οποία ελπίζουμε ειλικρινώς να βρει ανταπόκριση από την Άγκυρα, με μια αντιστοίχως θετική προσέγγιση».

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η δήλωση ότι: «Με τον Τούρκο ομόλογό μου, ως γνωστόν, μας συνδέει μακρά φιλία από την εποχή που ήμασταν και οι δύο μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πιο πρόσφατη συνάντησή μας έλαβε χώρα στην Μπρατισλάβα τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε ο κ. Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί ότι η τουρκική πλευρά θα πρότεινε ημερομηνίες για τις διερευνητικές. Και αντ’ αυτού έστειλε το Oruç Reis.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να υπάρξουν φιλίες μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ούτε υπήρξαν ποτέ.

Οι δυο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, οι περιφερειακοί πόλεμοι στη γειτονιά μας, και εκατοντάδες συρράξεις σε όλο τον κόσμο αποδεικνύουν ότι οι ιμπεριαλιστές μοιράζουν τον κόσμο κάθε φορά σύμφωνα με τα συμφέροντα τους. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στην Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας είπε: «Υποδεχόμαστε αυτήν την έναρξη των επαφών μετά από αρκετά χρόνια (…) γνωρίζοντας καλά τα επιχειρήματά μας (…) αλλά και με ελπίδες που δοκιμάζονται στο ρεαλισμό, χωρίς ψευδαισθήσεις που πέφτουν στο κενό».

Σε κάθε περίπτωση οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας καθορίζονται από το πλαίσιο που θέτουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ και υπηρετούν τα παζάρια της αστικής τάξης και τους σχεδιασμούς των ενεργειακών ομίλων στην περιοχή υπό τις ευλογίες μάλιστα των ευρωατλαντικών.

Όσον αφοράτην επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια, ο Νίκος Δένδιας μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «Η κυβέρνηση, όχι μόνον ανήγγειλε ότι θα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη, αλλά και το έπραξε. Επί δεκαετίες, η Ελλάδα δήλωνε ότι έχει το δικαίωμα αυτό και επιφυλασσόταν να το ασκήσει, αλλά μέχρι τώρα δεν το είχε υλοποιήσει. Πλέον, η επέκταση είναι γεγονός. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, έχουμε ξεκινήσει την τεχνική επεξεργασία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Διατηρούμε το αναφαίρετο δικαίωμα να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, οπουδήποτε και οποτεδήποτε, όταν κριθεί σκόπιμο».

Αλήθεια τι άλλαξε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα ήταν σε «καταστολή»;

Μήπως τώρα έχει ξεκινήσει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τους ενεργειακούς κολοσσούς, και τους επιχειρηματικούς ομίλους για τις ενεργειακές πηγές, και τους δρόμους μεταφοράς;

Κορυφώνονται οι ανταγωνισμοί για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση, ανάμεσα στις ΗΠΑ, στην ΕΕ και άλλα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα του ελληνικού λαού και των λαών της περιοχής βρίσκονται στο στόχαστρο των πολυεθνικών ομίλων που αρπάζουν τις πλουτοπαραγωγικές τους πηγές προσδοκώντας τεράστια οφέλη, ενώ παραμένει ορατός ο κίνδυνος  να πληρώσουν με αίμα τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστών.

Ο μόνος δρόμος είναι η πάλη ενάντια στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και η αποδέσμευση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και συμμαχίες.

 Η αλληλεγγύη και η κοινή πάλη των λαών παραμένει η μόνη προοπτική  ώστε να βρουν το δικό τους δρόμο και να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.

Τριαντάφυλλος Φωτιάδης
Αντιπλοίαρχος ΠΝ εα

Δείτε ακόμα...