Διεργασίες σε Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Από πρόσφατη συνάντηση του Ν. Χριστοδουλίδη με τον Χ. Φιντάν
Από πρόσφατη συνάντηση του Ν. Χριστοδουλίδη με τον Χ. Φιντάν

Τα επόμενα βήματα της τουρκικής πλευράς στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό παρακολουθούν στην κυβέρνηση, με φόντο τις επικίνδυνες, ΝΑΤΟικής κοπής, διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, στα κεντρικά του ΥΠΕΞ στην Αθήνα έφτασε «Δελτίο επισημάνσεων ελληνικού ενδιαφέροντος» από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας στην πρεσβεία της Αγκυρας, όπου αναλύεται συνέντευξη του Τούρκου υπουργού Αμυνας Γ. Γκιουλέρ, ο οποίος αναφερόμενος στη «συνάντηση» Μητσοτάκη – Ερντογάν την προηγούμενη βδομάδα στη Βουδαπέστη (στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας) είπε:

«Ο Πρόεδρός μας έχει αναπτύξει μια πολύ θετική σχέση με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Και πράγματι έκαναν πολύ σημαντικά βήματα για να μετατρέψουν το Αιγαίο σε θάλασσα φιλίας και όχι εχθρότητας. Ασφαλώς, είναι χρέος μας να το υποστηρίξουμε αυτό. Ο ΥΠΕΞ μας κάνει πολύ σημαντικές εργασίες επ’ αυτού. Εχουν αρκετά καλές και σοβαρές συνομιλίες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ. Και εκτιμούμε ότι θα είναι θετικές», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα συμφέροντα της τουρκικής αστικής τάξης.

Για δε τις εξελίξεις στις σχέσεις «Νότιας» – «Βόρειας» Κύπρου το επόμενο διάστημα, ο Γκιουλέρ είπε: «Η “Βόρεια Κύπρος” είναι αδέρφια μας. Είμαστε πάντα στο πλευρό τους και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους. Η λύση των δύο κρατών εκεί πλέον αποτελεί μια ανυποχώρητη λύση για μας. Φυσικά, τώρα πάλι η “Νότια Κύπρος” επιδιώκει νέους ρόλους για τον εαυτό της. Τη στιγμή που συνεχίζονται γενοκτονικές ενέργειες στη Γάζα, η ίδια ανοίγει και προσπαθεί να ανοίξει στρατιωτικές βάσεις. Ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να κατευθύνει δράσεις παροχής βοήθειας ή κάτι τέτοιο. Ωστόσο, μελλοντικά, αυτό ενδέχεται να λειτουργήσει ακόμη και εναντίον της», πρόσθεσε, ενώ στην Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζεται η συζήτηση για την αναβάθμιση στρατιωτικών υποδομών όπως η βάση στο Μαρί σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Αλλωστε, μετά την εβδομαδιαία συνάντηση ενημέρωσης Τύπου σχετικά με τις δραστηριότητες του τουρκικού υπουργείου Αμυνας, από τον Tούρκο υποναύαρχο Zeki Akturk, σύμβουλο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, προέκυψε το εξής ως «διαρροή»:

«Παρακολουθούμε από κοντά κάθε είδους εξελίξεις που θα μπορούσαν να διαταράξουν τις ισορροπίες στο νησί της Κύπρου και να αποτελέσουν απειλή για την ασφάλεια της “ΤΔΒΚ”. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα στρατιωτικά και πολιτικά μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της “ΤΔΒΚ” και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της ενάντια σε οποιεσδήποτε απόπειρες που θα υλοποιηθούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, όπως η ύπαρξη βάσεων ξένων κρατών στο νησί».

Το Γραφείο της Αγκυρας ενημερώνει επ’ αυτού και για συνέντευξη Τούρκου ακαδημαϊκού (ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Maltepe, Hasan Unal, ειδικευμένος σε θέματα τουρκικής Εξωτερικής Πολιτικής, της Δυτικής Ασίας και των Βαλκανίων) στην «Milliyet», που επιμένει:

«Οι επίμονες προσπάθειες των Ελληνοκυπρίων να φέρουν τις ΗΠΑ στο νησί θα αποβούν εις βάρος τους σε έναν πολυπολικό κόσμο και αυτό θα οδηγήσει στην αναγνώριση της “ΤΔΒΚ” από τη Ρωσία. Αν ρωτήσετε τις ΗΠΑ, θα σας πουν: “Δημιουργούμε βάση στην Κύπρο ως μέρος της ανάπτυξης στη Μέση Ανατολή”. Με τον ίδιο τρόπο είχαν πει “δημιουργούμε βάση στην Αλεξανδρούπολη για μεταφορές στην Ευρώπη”. H Κύπρος όμως εξακολουθεί να αποτελεί άλυτο πρόβλημα, πρόκειται για μια περιοχή σύγκρουσης (…) Εάν παραβιαστούν οι συμφωνίες του 1960, θα δοθεί στην Τουρκία το δικαίωμα να δημιουργήσει ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στα εδάφη της “ΤΔΒΚ”».

Ενα ενδιαφέρον δελτίο έστειλε και το Γραφείο της Λευκωσίας, εστιάζοντας στη δεύτερη συνάντηση που είχαν μέσα σε λίγες μέρες ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Χριστοδουλίδης, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χ. Χακάν, αυτήν τη φορά στο Μπακού.

«Είναι σαφές ότι παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε και στις επαφές του στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού διαλόγου πως δεν υφίσταται πλέον θέμα επανάληψης διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό στη βάση αναζήτησης λύσης ομοσπονδίας, φαίνεται να προκρίνει τη συνέχιση του διαλόγου με την άτυπη πενταμερή όπως αυτή έχει σχεδιαστεί και προταθεί από τον γγ του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διευρυμένη συνάντηση για την οποία κάνει λόγο ο γγ, αφορά τη συνάντηση των μερών, ως προπομπός μιας άλλης πενταμερούς στην οποία θα συζητηθεί η ουσία. (…) Επί του παρόντος ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχουν οποιαδήποτε απτά αποτελέσματα, παρά το γεγονός ότι οι δύο διαπραγματευτές, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, συναντήθηκαν μερικές φορές το τελευταίο διάστημα. «Οι συναντήσεις των δύο διαπραγματευτών πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα», λέει το δελτίο δίνοντας μια ιδέα της επιτάχυνσης των σχεδιασμών τους.

Επί του πεδίου πάντως η τουρκική αστική τάξη αποτυπώνει με σαφήνεια τις θέσεις της. Χαρακτηριστικά, χτες ιπτάμενα μέσα της προχώρησαν σε 4 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και 5 παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών εφόσον αρνούνται να καταθέσουν σχέδια πτήσης στις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, ερευνητικά σκάφη των Τούρκων λέγεται ότι έκαναν την εμφάνισή τους στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξαναεπιχειρήσει έρευνες για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ιταλικό πλοίο. Στην περιοχή φέρονται να πλέουν οι φρεγάτες «Ναβαρίνον» και «Ψαρά».

Δείτε ακόμα...