Διεθνείς εξελίξεις στην οικονομία: Αλυσιδωτές συνέπειες από τις κυρώσεις

ΙΡΑΝ - πετρελαιοπηγές

Η συμφωνία της ΕΕ για σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ως το τέλος του 2022 προκάλεσε τις αναμενόμενες ρωσικές αντιδράσεις, ωθώντας παράλληλα σε νέα άνοδο τις διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού», μια μέρα πριν από την αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+.

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ, Μ. Ουλιάνοφ, αντιδρώντας σε όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες, σχολίασε πως η Μόσχα θα βρει άλλους πελάτες για το πετρέλαιό της, πετώντας μάλιστα υπονοούμενα για την πιθανότητα να κλείσει η ίδια την κάνουλα της ροής πετρελαίου προς την ΕΕ πριν από το τέλος του 2022.

Σχολιάζοντας τις ευρωενωσιακές αποφάσεις, σημείωσε: «Εάν η ΕΕ είναι τόσο πρόθυμη να διακόψει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών προμηθειών πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, γιατί η Ρωσία δεν μπορεί να αποφασίσει να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες πολύ νωρίτερα ως φιλική χειρονομία;».

Στο μεταξύ, την ανησυχία του για τις παράπλευρες συνέπειες των κυρώσεων που αποκλείουν τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα SWIFT εξέφρασε ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης και Πρόεδρος της Σενεγάλης, Μάκι Σαλ.

Απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στους Ευρωπαίους ηγέτες για το θέμα της επισιτιστικής κρίσης, τους κάλεσε να αναλάβουν δράση για την αποδέσμευση των σιτηρών που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία και να κάνουν τα πάντα για «να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις μεταφορές και στην αγορά για να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο ελλείψεων και γενικευμένων αυξήσεων των τιμών». Αφού ανέφερε ότι η Αφρικανική Ένωση υποστηρίζει τον προτεινόμενο μηχανισμό του ΟΗΕ για το θέμα, υπογράμμισε ότι «οι χώρες μας ανησυχούν πολύ για τις παράπλευρες συνέπειες της διαταραχής που προκαλείται από την ταχεία παρεμπόδιση του συστήματος πληρωμών λόγω των κυρώσεων. Όταν διακόπτεται το σύστημα SWIFT, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν υπάρχουν τα προϊόντα, η πληρωμή γίνεται πολύπλοκη, αν όχι αδύνατη».

Θυμίζουμε ότι ήδη η gazprom προχωρά σε διακοπή παροχής του φυσικού αερίου στην Orsted στη Δανία και στην Shell Energy στη Γερμανία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...