Διεθνές Δικαστήριο: Έκρινε ότι είναι αρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή του Ιράν εναντίον των ΗΠΑ για ακύρωση των κυρώσεων σε βάρος του

Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (Φωτό αρχείου)

Το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, που εδρεύει στη Χάγη, έκρινε σήμερα ότι είναι αρμόδιο να εξετάσει το αίτημα του Ιράν για ακύρωση των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, τις οποίες είχε επαναφέρει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστικού οργάνου του ΟΗΕ, Αμπντουλκάουι ’Αχμεντ Γιουσούφ, δήλωσε ότι το δικαστήριο έχει τη δικαιοδοσία να εξετάσει το αίτημα του Ιράν, απορρίπτοντας έτσι τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να απορριφθεί η υπόθεση.

Σε μια πρώτη αντίδραση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ έκανε λόγο για «νέα νίκη» της Τεχεράνης, με ανάρτησή του στο Twitter.

Η Τεχεράνη προσέφυγε εναντίον των ΗΠΑ το 2018, με το σκεπτικό ότι η Ουάσινγκτον παραβίασε τη «συνθήκη φίλιας» που είχαν υπογράψει οι δύο χώρες το 1955. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αφού αποσύρθηκε από τη διεθνή συνθήκη του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επέβαλε και πάλι κυρώσεις στο Ιράν.

Οι ΗΠΑ υποστήριζαν ότι το Διεθνές Δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να κρίνει το θέμα και κατά συνέπεια θα πρέπει να απορρίψει την προσφυγή. Επέμεναν επίσης ότι οι κυρώσεις ήταν αναγκαίες επειδή το Ιράν συνιστούσε «μεγάλη απειλή» για τη διεθνή ασφάλεια.

Με τη συμφωνία του 2015 η Τεχεράνη υποχρεωνόταν να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της και να επιτρέψει τους ελέγχους από διεθνείς παρατηρητές, με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...