Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης: Αποφάσισε έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές

Με φόντο τις διεργασίες για πιθανή επανέναρξη της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης μετά τις ισραηλινές εκλογές της 23ης Μάη και τις παλαιστινιακές βουλευτικές εκλογές της 31ης Μάη και λίγες βδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αποφάσισε πως είναι «αρμόδιο» για να διενεργήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές.

Η απόφαση ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του ΔΠΔ, Φατού Μπενσούντα και αφορά την «πιθανή» διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας (με αφορμή και την καταστροφική επίθεση που έκανε το Ισραήλ (τον Ιούλιο του 2014) όσο και στη Δυτική Όχθη όπου διευρύνονται συνεχώς οι Εβραϊκοί εποικισμοί που είναι παράνομοι σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο.

Η Μπενσούτα επικαλέστηκε προκαταρκτική έρευνα του Δικαστηρίου της Χάγης του 2019, τονίζοντας πως υπάρχει λογική βάση για να ξεκινήσει η διερεύνηση των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών στη Λωρίδα της Γάζας και στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, μολονότι δεν έχει ακόμη ιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με οριοθετημένα σύνορα.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονη δυσφορία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου που έσπευσε να κατηγορήσει…για «αντισημιτισμό» το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο μόνον και μόνον γιατί αποφάσισε να διενεργήσει έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή από την άλλη θριαμβολόγησε προβλέποντας δικαίωση για τα αναρίθμημα εγκλήματα των ισραηλινών κατοχικών αρχών.

Δείτε ακόμα...