Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη: Στο επίκεντρο η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και οι εκλογές

Η 2η Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Βερολίνο με διοργανωτές το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και τον ΟΗΕ, με φόντο την προσπάθεια ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και μονοπωλίων να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντά τους στο λιβυκό έδαφος.

Οι διοργανωτές είχαν θέσει δύο βασικούς στόχους: α) την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το λιβυκό έδαφος (την οποία απαιτούν και συζητούν δίχως να έχει γίνει το παραμικρό από τον Οκτώβριο του 2020) και β) την διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών της 24ης Δεκέμβρη 2021 εφόσον βεβαίως προηγουμένως συμφωνηθεί μεταξύ των (ως πρότινος εμπόλεμων) λιβυκών πλευρών ένας «εκλογικός οδικός χάρτης».

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε ερίπου ενάμιση χρόνο μετά από εκείνη της 19ης Ιανουαρίου 2020 που είχε γίνει και πάλι στο Βερολίνο εν απουσία της Ελλάδας (παρά τις προσπάθειες της ελληνικής αστικής τάξης να αναγνωριστεί σαν “ισότιμη” στο τραπέζι λυκοσυμμαχιών). Στα «επιτεύγματα» της τότε συνόδου συμπεριλαμβάνεται η άρση του μπλόκου στην παραγωγή πετρελαίου (που είχε επιβάλλει ο Λίβυος στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ από τον «Εθνικό Λιβυκό Στρατό») και η συγκρότηση μίας νέας μεταβατικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπειμπά και μεταβατικό πρόεδρο τον (πρώην πρέσβη της Λιβύης στην Ελλάδα) Μοχάμεντ αλ Μένφι.

Πριν την έναρξη της συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας Χάικο Μάας και ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν επανέλαβαν το αίτημά τους για την αποχώρηση «όλων» των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη, αποφεύγοντας οποιαδήποτε άμεση αναφορά στην Τουρκία που διατηρεί εκεί δυνάμεις του στρατού της και χιλιάδες Σύρους μισθοφόρους.

«Η συμφωνία της 23ης Οκτωβρίου πρέπει να υλοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αποχώρησης όλων των ξένων δυνάμεων από τη Λιβύη» ανέφερε αργότερα ο Μπλίνκεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μάας προσθέτοντας την σύγκλιση θέσης μεταξύ ΗΠΑ – Γερμανίας τάχα για μια Λιβύη «κυρίαρχη, σταθερή, ενωμένη και ασφαλή, ελεύθερη από κάθε εξωτερική επέμβαση». Σε ό,τι αφορά τις λιβυκές εκλογές της 24ης Δεκέμβρη ο Μπλίνκεν είπε πως θα πρέπει να διεξαχθούν «κανονικά» ενώ, αναφερόμενος στην γερμανική συμβολή στην προσπάθεια σταθεροποίησης της χώρας, δήλωσε ευγνώμων και πρόσθεσε ότι προσβλέπει σε μια στενή εταιρική σχέση με το Βερολίνο σε μια σειρά θεμάτων.

Ομοίως, ο Μάας ανέφερε ότι «είναι ζωτικής σημασίας» η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και η διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών και κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να στηρίξει την προσπάθεια της χώρας για ένα διαφορετικό μέλλον.

Μία μέρα πριν την σύνοδο, η Λίβυα υπουργός Εξωτερικών Νάζλα αλ Μανγκούς, πρότεινε να διεξάγονται τακτικές διεθνείς συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών «για να τερματιστεί η κρίση».

Στη Διάσκεψη συμμετείχαν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,η Τυνησία, η Αλγερία.Συμμετείχαν επίσης ανώτεροι αξιωματούχοι από τον Αραβικό Σύνδεσμο και την Αφρικανική Ένωση. Η λιβυκή μεταβατική κυβέρνηση εκπροσωπήθηκε από τον πρωθυπουργό Α.Χ. Ντμπεϊμπά και την υπουργό Εξωτερικών Νάζλα αλ Μανγκούς.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...