Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παρίσι για ξένα στρατεύματα και εκλογές

Φωτό αρχείου: Από την υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative / Πηγή: EUROKINISSI

Η διεθνής διάσκεψη για τη Λιβύη πραγματοποιείται σήμερα στο Παρίσι, ενόψει των προγραμματισμένων για τις 24 Δεκέμβρη λιβυκών προεδρικών εκλογών (οι βουλευτικές αναμένονται ένα μήνα αργότερα) και με αφορμή τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από το χειμώνα του 2020 για την αποχώρηση των ξένων μισθοφόρων και στρατευμάτων (κύρια τουρκικών) από το λιβυκό έδαφος.

Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η απερχόμενης καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Σημαντική θεωρείται και η συμμετοχή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Θα συμμετάσχει και η Ιταλία (που έχει εξασφαλίσει ρόλο σχεδόν ανάλογο με αυτόν της Γερμανίας και της Γαλλίας) και γειτονικές χώρες της Λιβύης μεταξύ των οποίων η Ελλάδα που θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια) και η Κύπρος και ενδεχομένως το Ισραήλ. Η συμμετοχή των τριών αυτών χωρών προκαλεί δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση της Τουρκίας που είχε θέσει ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της την εξαίρεση των αντιπροσωπειών από Ελλάδα,Κύπρο και Ισραήλ. Παρόλα αυτά, χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε πως η Τουρκία θα εκπροσωπηθεί σήμερα στη σύνοδο από τον υφυπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.

Μεταξύ άλλων έχουν ανακοινώσει πως θα συμμετάσχουν ο Λίβυος μεταβατικός πρόεδρος Μοχάμεντ αλ Μένφι και ο μεταβατικός δοτός πρωθυπουργός Αμπντέλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά που έχει δηλώσεις πως θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Δεκέμβρη.

Την Τετάρτη είχε προηγηθεί στην Αγκυρα η συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Χάλιντ αλ Μίσρι που είναι μέλος του λιβυκού Προεδρικού Συμβουλίου και ο οποίος αντιτίθενται στη διεξαγωγή των λιβυκών εκλογών γιατί διαφωνεί με τον τρόπο που θεσπίστηκε ο εκλογικός νόμος. Διαφώνησε επίσης με την υποψηφιότητα του Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στις προεδρικές εκλογές παρομοιάζοντας τον με Ναζιστή. Ο Μίσρι απηύθυνε μάλιστα έκκληση στους υποστηρικτές του να μποϋκοτάρουν τις εκλογές του Δεκέμβρη έχοντας στο πλευρό του τον Τούρκο πρόεδρο που θα ωφελούνταν από μία αναβολή των εκλογών ή και πιθανή ανάφλεξη της έντασης και των συγκρούσεων στην Τρίπολη ώστε να παρατείνει με το πρόσχημα της “ασφάλειας” την απομάκρυνση τουρκικών στρατευμάτων και Σύρων φιλότουρκων μισθοφόρων.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...