Διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη: Στο επίκεντρο η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων και οι εκλογές

EUROKINISSI

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή στο Παρίσι η νέα διεθνής σύνοδος για τη Λιβύη, περίπου έξι βδομάδες πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Η σύνοδος έγινε υπό την προεδρία του ΟΗΕ και τη συμμετοχή της λιβυκής προσωρινής κυβέρνησης και ευρωπαϊκών κρατών των οποίων τα ενεργειακά και κατασκευαστικά μονοπώλια έχουν σημαντικά συμφέροντα στη χώρα, όπως είναι η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία. Συμμετείχαν ακόμη Βρετανία, Κίνα και Ρωσία με την ιδιότητά τους ως μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με ρόλο στην ευρύτερη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και άλλες χώρες της περιοχής και ευρύτερα ( Αίγυπτος, Ελλάδα, Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία, Τυνησία, Νίγηρας, Κονγκό, Αίγυπτος, Ιορδανία, Κύπρος, Αλγερία, Τσαντ, Μάλτα, Μαρόκο, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), όπως και η Τουρκία μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, παρά και τα φληναφήματα της ελληνικής κυβέρνησης περί «απομονωμένης» Τουρκίας.

Συμμετείχαν επίσης η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (Προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης), Κουβέιτ (Προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών), Δημοκρατία του Κονγκό (Προεδρία της Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου της Αφρικανικής Ένωσης για τη Λιβύη), Αφρικανική Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Σύνδεσμος Αραβικών Κρατών και η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομάδας των Πέντε για το Σαχέλ.

Πηγά: EUROKINISSI

Στο 7σέλιδο κείμενο της ανακοίνωσης επιβεβαιώνονται «η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η ανεξαρτησία της Λιβύης» και επαναλαμβάνονται προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ και των λιβυκών αρχών με έμφαση στη διεξαγωγή των εκλογών της 24ης Δεκέμβρη και την απομάκρυνση «ξένων μισθοφόρων, ξένων μαχητών και ξένων δυνάμεων από το λιβυκό έδαφος», δίχως να προσδιορίζεται χρονικά.

Σχετικά με την «απομάκρυνση» όλων των ξένων ένοπλων δυνάμεων αναφέρεται πως θα πρέπει να γίνει υπό την καθοδήγηση της «Κοινής Επιτροπής Ασφαλείας 5+5» με την υποστήριξη της αποστολής του ΟΗΕ στη Λιβύη (UNSMIL) και τον γρήγορο συντονισμό με τις χώρες προέλευσης των δυνάμεων αυτών. Δεν γίνεται καμία ονομαστική αναφορά σε χώρα ή οργάνωση που διατηρεί ένοπλες δυνάμεις στο λιβυκό έδαφος.

Οι συμμετέχοντες εστίασαν στην εφαρμογή κυρώσεων που προβλέπουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάνουν επαινετική αναφορά στο έργο της ναυτικής αποστολής της ΕΕ «Ιrini» – υποτίθεται – για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων, στην οποία άλλωστε πρωτοστατεί και η κυβέρνηση.

Άλλωστε διεκδικώντας μια θέση στο «τραπέζι» για την αστική τάξη, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, που συμμετείχε στη σύνοδο, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, στην παρέμβασή του τόνισε «εμφατικά τον ρόλο της Ελλάδας στη σταθερότητα και ασφάλεια στη Λιβύη», όπως βαφτίζονται οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί που μακέλεψαν τον λαό της.

Μακρόν: Τουρκία και Ρωσία να απομακρύνουν τώρα τους μισθοφόρους

Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει να αποσύρουν από τη Λιβύη «χωρίς καθυστέρηση» τους μισθοφόρους τους, η παρουσία των οποίων «απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετά τη διεθνή διάσκεψη. «Έγινε πράγματι ένα πρώτο βήμα με τη χθεσινή ανακοίνωση (…) για αποχώρηση 300 μισθοφόρων» που υπηρετούσαν στο στρατόπεδο του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χαλίφα Χάφταρ, υπογράμμισε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή: Η Τουρκία και η Ρωσία πρέπει επίσης να αποσύρουν χωρίς καθυστέρηση τους μισθοφόρους και τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, η παρουσία των οποίων απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας και ολόκληρης της περιοχής», συμπλήρωσε.

Μέρκελ: Η Τουρκία έχει ακόμη επιφυλάξεις

Η Τουρκία έχει επιφυλάξεις σε σχέση με την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Λιβύη, αλλά η Ρωσία δήλωσε ότι θέλει να υποστηρίξει μια αμοιβαία απόσυρση των ξένων δυνάμεων από τη βορειοαφρικανική αυτή χώρα, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ.

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις στην τουρκική πλευρά αλλά η ρωσική πλευρά αναγνώρισε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με αμοιβαίο τρόπο», δήλωσε η Μέρκελ. «Οι εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου παίζουν καθοριστικό ρόλο. Οι προετοιμασίες για τις εκλογές πρέπει να ολοκληρωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε στο τέλος, το αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτό».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...