Διεξαγωγή της 17ης Συνόδου Ολομέλειας του NRDC-GR

Στρατηγείο του NRDC-GR
Στρατηγείο του NRDC-GR

Στις 14 Οκτωβρίου 2021, το ΓΕΕΘΑ διεξήγαγε την 17η Σύνοδο Ολομέλειας του NATO Rapid Deployable Corps – Greece (NRDC-GR) στην έδρα του Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη. Το επιτελείο αυτό είναι το γνωστό πρώην Γ’ Σώμα Στρατού που, εδώ και χρόνια, έχει παραχωρηθεί πλήρως στο ΝΑΤΟ και το οποίο έχει ενισχυθεί από επιτελείς άλλων χωρών.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις χώρες που συμμετέχουν: Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ οι εκπρόσωποι “επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στο Στρατηγείο” και συζήτησαν τα ακόλουθα θέματα:

  • Συμμετοχή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας ως συμβαλλόμενου Έθνους στο Στρατηγείο.
  • Ενίσχυση της συμμετοχής των ΗΠΑ.
  • Αναδιοργάνωση της δομής του Στρατηγείου.
  • Ανακατανομή πολυεθνικών θέσεων.

Κατά το ΓΕΕΘΑ επίσης “καταδείχθηκε για μία ακόμη φορά η υψηλή αξία του NRDC-GR για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ”.

Τι είναι το NRDC-GR

Το NRDC-GR είναι ένα από τα εννέα ανάλογα Επιτελεία Ταχείας Ανάπτυξης της Δομής Δυνάμεων του ΝΑΤΟ που έχουν συγκροτηθεί. Είναι πολυεθνικό επιτελείο επιπέδου Σώματος Στρατού, σχεδιασμένο έτσι ώστε να μπορεί να αναλάβει την διοίκηση χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων κατά τη διεξαγωγή μικρής κλίμακας πολεμικών επιχειρήσεων της λυκοσυμμαχίας. Ακόμη μπορεί να αποτελέσει τον πυρήνα ενός μεγαλύτερου επιτελείου που θα ακολουθήσει στη συνέχεια εφόσον απαιτηθεί μεγαλύτερης κλίμακας πολεμική επιχείρηση.

Σημειώνεται ότι αυτή την περίοδο (2021-2023), το επιτελείο έχει αναλάβει ρόλο της Χερσαίας Διοίκησης Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi-Corps Land Component Command / MC LCC) .  Όπως είναι γνωστό μάλιστα το NRDC-GR εντός του 2021 αναμένεται να αξιολογηθεί αν διαθέτει Πλήρη Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (Full Operational Capability / FOC) για το συγκεκριμένο ρόλο.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περίπτωση ανάληψης πολεμικών επιχειρήσεων από το ΝRDC-GR, από ελληνικής πλευράς θα παραχωρηθούν δυνάμεις από την 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία.

Το βάθος της επικίνδυνης εμπλοκής του ΝRDC-GR αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα, με τη συμφωνία περί ίδρυσης και λειτουργίας του ΝΑΤΟικού επιτελείου στη Θεσσαλονίκη, αναλαμβάνει την υποχρέωση να φιλοξενεί στο έδαφός της πυρηνικά, βιολογικά και χημικά όπλα του ΝΑΤΟ, για τις ανάγκες των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, εκθέτοντας τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής σε ανυπολόγιστους κινδύνους.

Δείτε ακόμα...