Διευρύνεται ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλιστικός σχεδιασμός στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή

Η συμφωνία «οικονομικής συνεργασίας» Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου, που υπογράφηκε λίγες μέρες [04/09] στον Λευκό Οίκο, επιβεβαιώνει ότι οι ΗΠΑ επιταχύνουν τις προσπάθειές τους να “μπετονάρουν” το συσχετισμό δύναμης υπέρ τους, όχι μόνο στα Βαλκάνια –  την ίδια περίοδο που επιχειρεί το ίδιο και η ΕΕ προς δικό της όφελος – αλλά συνολικά στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μέχρι τη Μέση Ανατολή, με στόχο την αποδυνάμωση από τις αγορές της περιοχής, κυρίως της Ρωσίας, Κίνας και του Ιράν.

Αυτό υποδηλώνουν δύο κείμενα Συμφωνίας που υπέγραψαν το περασμένο Σάββατο ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αμπντουλάχ Χότι, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρίτσαρντ Γκρενέλ, ειδικού απεσταλμένου για τα Δυτικά Βαλκάνια και επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Ευθεία βολή προς τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ

Η συμφωνία αυτή προβλέπει ανάμεσα σε άλλα ότι «οι δύο πλευρές θα απαγορεύσουν τη χρήση εξοπλισμού 5G που παρέχεται από μη έμπιστους πωλητές στα τηλεπικοινωνιακά τους δίκτυα», υπονοώντας προφανώς κινεζικά μονοπώλια, όπως η «Huawei», τονίζοντας ότι «όπου υπάρχει ήδη τέτοιος εξοπλισμός, τα δύο μέρη δεσμεύονται να τον απομακρύνουν».

Ενδεικτικά επίσης, είναι και τα όσα συμφωνήθηκαν για τον χαρακτηρισμό της λιβανέζικης Σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ»- βασικού συνεργάτη του Ιράν- ως «τρομοκρατικής οργάνωσης». Χαρακτηριστικά αναφέρεται: «Οι δύο πλευρές δηλώνουν πως θα αναγορεύσουν τη “Χεζμπολάχ” τρομοκρατική οργάνωση και θα εφαρμόσουν πλήρως μέτρα περιορισμού των επιχειρήσεων της “Χεζμπολάχ” και των οικονομικών δραστηριοτήτων της στις περιοχές υπό τη δικαιοδοσία τους». Στο δε όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», Σερβία και Κοσσυφοπέδιο δέχονται να παραχωρούν προσωπικά δεδομένα ατόμων που κινούνται μεταξύ των δύο πλευρών και να υιοθετήσουν ηλεκτρονικά συστήματα συμβατά με εκείνα των ΗΠΑ, με στόχο την «καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων».

Επιπλέον, η μεν Σερβία συμφωνεί να ανοίξει εμπορικό γραφείο και κάποιου είδους κυβερνητική αποστολή στην Ιερουσαλήμ μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη 2020, καθώς και να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ μέχρι 1η Ιούλη 2021, το δε Κοσσυφοπέδιο καλείται να αναγνωρίσει το Ισραήλ και να ανοίξει πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, η Σερβία δεσμεύεται για ένα χρόνο να μην ασκήσει πιέσεις σε χώρες – μέλη του ΟΗΕ να άρουν την αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και εκείνο να μην επιδιώξει ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς.

Συμφωνίες που εκφράζουν τις αμερικανικές επιδιώξεις

Σερβία-Κοσσυφοπέδιο, υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών για επενδυτικές επιδιώξεις αμερικανικών κεφαλαίων, όπως:  Την εφαρμογή παλιότερων συμφωνιών για οδικό άξονα ταχείας κυκλοφορίας Βελιγραδίου – Πρίστινας και τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο πόλεων. Τη συνεργασία Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου με την Αμερικανική Εταιρεία Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Ανάπτυξης (IDFC), με στόχο την υλοποίηση οδικών έργων και σιδηροδρομικών αξόνων σύνδεσης των πόλεων Νις και Πρίστινα, Πρίστινα και Μέρντανε. Χρηματοδότηση δανείων για μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις των δύο πλευρών, επιπρόσθετα «διμερή έργα» και μία «πλήρης παρουσία» της IDFC στο Βελιγράδι.

Επίσης, οι δυο πλευρές «θα συμφωνήσουν να συνεργαστούν» με το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας και άλλες αμερικανικές κυβερνητικές υπηρεσίες για να εκπονηθεί μελέτη βιωσιμότητας «με στόχο το μοίρασμα των υδάτινων πόρων και της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά φράγματα στη λίμνη Γκαζιβόντε/Ουζμάνι» του Κοσσυφοπεδίου. Καλούνται επίσης να ανοίξουν το μεθοριακό πέρασμα στο Μέρνταρε και να συμμετάσχουν στη λεγόμενη «μίνι ζώνη Σένγκεν» που ανακοίνωσαν τον Οκτώβρη του 2019 Σερβία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Συμφώνησαν και μια σειρά άλλων μέτρων όπως της αναγνώρισης των διπλωμάτων και των πιστοποιητικών επαγγελματικής κατάρτισης, την προώθηση της ανεξιθρησκείας, την προστασία θρησκευτικών μνημείων, την εφαρμογή δικαστικών αποφάσεων και τη συνεργασία των αρμόδιων αρχών για τον εντοπισμών αγνοουμένων, την συνεργασία τους ενάντια στην ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας από 69 χώρες.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...