Δικαιοσύνη: Ελληνική Αστυνομία φεύγει – Δικαστική Αστυνομία έρχεται…

Αστυνομικοί στις δικαστικές αίθουσες
Φώτο Αρχείου / Αστυνομικοί στις δικαστικές αίθουσες / Πηγή: Eurokinissi

Η Ελληνική Αστυνομία φεύγει, η Δικαστική Αστυνομία έρχεται, ενώ σύμφωνα με τις επιδιώξεις του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα απαλλαγούν οι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. και θα καλυφθούν τα κενά από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Η δημιουργία του νέου Σώματος, το οποίο θα απαρτίζεται στο ένα του σκέλος από επιστημονικό-πολιτικό προσωπικό και τεχνοκράτες και στο άλλο από ένστολους (αποσπώντας τις αντίστοιχες αρμοδιότητες από την ΕΛ.ΑΣ.), ικανοποιεί στην πράξη τα δύο πάγια αιτήματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης, δηλαδή τη σημαντική μείωση του διοικητικού φόρτου, αλλά και τη φύλαξη, τις συνθήκες ασφάλειας και την εύρυθμη λειτουργία των δικαστικών αιθουσών, αποβλέποντας στην ταχύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Ειδικά για το ένστολο -και ένοπλο- προσωπικό, αυτό θα επωμιστεί τη φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και των αιθουσών όπου συνεδριάζουν δικαστήρια, την εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και την επίδοση δικογράφων.

Ζητήματα αναμένεται να επιλύσει και η πρόσληψη μόνιμου πολιτικού-επιστημονικού προσωπικού, αφού αυτό θα είναι αρμόδιο για τη διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, τη σύνταξη επιστημονικών – τεχνικών εκθέσεων, αλλά και για τη μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων και δικογράφων, που μέχρι τώρα πραγματοποιούσαν ως επί το πλείστον πιστοποιημένοι ιδιώτες εμπειρογνώμονες και μεταφραστές.

Συγκεκριμένα, στο πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό προβλέπονται ειδικές θέσεις για εξειδικευμένους επιστήμονες και τεχνοκράτες, οι οποίοι θα κληθούν να παρέχουν εμπειρία και γνώσεις για σύνθετα οικονομικά και τραπεζικά ζητήματα, όπως χρηματιστηριακές συναλλαγές, ηλεκτρονικές απάτες, ιατρικά θέματα, αλλά και μετάφραση και διερμηνεία στην επικοινωνία με αλλοδαπές αρχές, εξοικονομώντας χρήμα και πρωτίστως πολύτιμο χρόνο υπέρ του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, αφότου το νομοσχέδιο για την ίδρυση και λειτουργία της Δικαστικής Αστυνομίας τύχει υπερψήφισης από τη Βουλή, θα εκκινήσουν οι διαδικασίες στελέχωσης (αρχής γενομένης από το πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό), αλλά και επέκτασης του Σώματος, τόσο ανά την επικράτεια όσο και μέσω πλήρωσης των νέων θέσεων εργασίας. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα, η βασική δύναμη του Σώματος θα υπηρετεί στα κατά τόπους δικαστήρια και εισαγγελίες, ενώ μια μικρή δύναμη θα απασχολείται στην κεντρική υπηρεσία, δηλαδή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ως υπεύθυνη για τα κεντρικά οργανωτικά ζητήματα.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε ακόμα...