«Δικαστική Αστυνομία»: Αντί η κυβέρνηση να επιλύσει τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, προσθέτει ένα νέο κατασταλτικό σώμα

Ένα ακόμη κατασταλτικό σώμα ήρθε να δημιουργήσει η κυβέρνηση, αυτή τη φορά στον χώρο της Δικαιοσύνης, ο οποίος αναμορφώνεται όλο και περισσότερο σε αντιδραστική κατεύθυνση. Πρόκειται για τη Δικαστική Αστυνομία, που προβλέπεται σε σχετικό νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, επισήμανε την ιδιαίτερη σπουδή που δείχνει η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, «για να ενισχύσετε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο την κατασταλτική λειτουργία και τους αντίστοιχους μηχανισμούς του αστικού κράτους, όπως πρόσφατα κάνατε με την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τις οποίες συνειδητά αδιαφορείτε». Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως σημείωσε, «αποτελούν οι τελευταίες πυρκαγιές στην Αττική και ανά την Ελλάδα οι οποίες αναδεικνύουν για ακόμη μια φορά, με τον πλέον τραγικό τρόπο την παντελή απουσία μέτρων πρόληψης και σχεδιασμού για την αντιμετώπισή της, καθώς και τις τεράστιες ελλείψεις σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό. Πυροσβεστικά έψαχνε ο κόσμος, περιπολικά έβρισκε μπροστά του».

Αυτό ισχύει και για τον τομέα της Δικαιοσύνης, με τα πελώρια κενά στην κάλυψη των οργανικών θέσεων των δικαστηρίων, ιδίως των δικαστικών υπαλλήλων, με αποτέλεσμα να χρονίζουν οι λαϊκές υποθέσεις. Αντίθετα η κυβέρνηση έχει φροντίσει για την επίσπευση των υποθέσεων που αφορούν επενδυτές.

Η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως η δημιουργία ενός νέου αστυνομικού σώματος, και μάλιστα με αυξημένες και σύνθετες αρμοδιότητες, βρίσκει αντίθετο το ΚΚΕ γιατί χειροτερεύει αντί να βελτιώνει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, η οποία θα «έπρεπε να τηρεί τα όποια εχέγγυα της αυτοτέλειας και να μη διολισθαίνει σε εξουσιαστικές αντιλήψεις με μηχανισμούς που προσιδιάζουν στην εκτελεστική λειτουργία του κράτους». Όπως εξήγησε, «το δικονομικό μας σύστημα είναι εντελώς διαφορετικό από το αμερικανικό από το οποίο προφανώς δανείστηκαν ιδέες οι συντάκτες του νομοσχεδίου. Στη χώρα μας οι εισαγγελικές αρχές είναι δικαστικές αρχές, δεν έχουν καμία σχέση με τη δομή και τη λειτουργία των εισαγγελικών υπηρεσιών στις ΗΠΑ». 

Συγκεκριμένα, το σώμα αυτό θα λειτουργεί όχι ανεξάρτητα, αλλά σε συντονισμό και συμπληρωματικά με την Ελληνική Αστυνομία, με μια στρατιωτικού τύπου ιεραρχική δομή, όπως ανέφερε. Συμπλήρωσε πως είναι προβληματικό να αναλαμβάνει λειτουργίες που θα έπρεπε να έχουν πιο ανεξάρτητες αρχές, ενώ η αποστολή της δικαστικής αστυνομίας έχει διευρυνθεί με πολλές αρμοδιότητες όπως οι ανακριτικές πράξεις.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...