Δίκη Χρυσής Αυγής: Σημαντικά στοιχεία για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από αυτόπτη μάρτυρα

Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων - Δίκη της ναζιστικής - εγκληματικής Χρυσής Αυγής - Γενάρης 2023
Φώτο Αρχείου / Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων – Δίκη της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής – Γενάρης 2023 / Πηγή: Eurokinissi

Με την κατάθεση σημαντικών στοιχείων για τα όσα έγιναν το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, από τον αυτόπτη μάρτυρα, που βρίσκονταν στην παρέα, Ν. Χατζηευστρατίου συνεχίστηκε σήμερα, η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή».

Σημειωτέον ότι ο μάρτυρας είχε υποστεί νευρικό κλονισμό όταν έμαθε για την δολοφονία του καλύτερου του φίλου, όπως είπε στο δικαστήριο. «10 χρόνια, δεν μπορώ να μπω σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε κλειστό χώρο, σε συναυλίες κάθομαι έξω στην πόρτα, κρύβομαι στο καμαρίνι για να μην έχω επαφή με κόσμο, δεν μπορώ να βλέπω ελληνικές σημαίες σε τσαντάκια, δεν περνάω απέναντι στο πεζοδρόμιο αν ο άλλος έχει μεγαλύτερη σωματική διάπλαση από μένα, γενικά σε αυτή τη χώρα που οι εθνικιστές νομίζουν ότι τους ανήκει δεν αισθάνομαι καθόλου ασφαλής…», δήλωσε. 

Ειδικότερα, αναφέρθηκε και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο σε έναν τρίτο άντρα που βρισκόταν έξω από την καφετέρια «Κοράλι» που απηύθυνε κάλεσμα για να μαζευτούν οι χρυσαυγίτες, κοιτώντας προς την παρέα του Φύσσα που βρίσκονταν μέσα. Είπε χαρακτηριστικά: «Είχα βγει έξω για λίγο (..) εκεί ένα άλλο άτομο πιο αγχωμένα επικοινωνεί σε τηλέφωνα. Ήμαστε στα τρία, τέσσερα μέτρα. “Ελάτε, μην αργήσετε”, έλεγε στο τηλέφωνο. Φαινόταν πάρα πολύ ότι καλούσε κόσμο», και πρόσθεσε ότι πριν, αυτό το άτομο, «είναι μέσα στο μαγαζί και μας κοιτάει επίμονα». Ο μάρτυρας έδειξε παραστατικά τις κινήσεις που κάνει κάποιος όταν κάνει κλήσεις η μία πίσω από την άλλη σε διάφορα άτομα και ανέφερε ότι ο χρυσαυγίτης που έπαιρνε τηλέφωνο ήταν το τρίτο από τα δύο άτομα που βρίσκονταν απέναντι, όταν βγήκε η παρέα του Φύσσα, και είχαν ανοίξει το πορτ – μπαγκάζ αυτοκινήτου. Ο ένας μάλιστα φορούσε γάντια κοκάλινα. «Ήταν γάντια μηχανής, τα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να κάνουν ζημιά σε άλλους ανθρώπους. Ναι και εκεί αρχίσαμε να συζητάμε να φύγουμε, που να πάμε όμως…» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο κονβόι των μηχανών που είχαν τον ίδιο κωδικό ντυσίματος («φουσκωτοί», μαύρα ρούχα, παραλλαγές) με τα άτομα έξω από το «Κοράλι» και συνόδευαν το αυτοκίνητο του χρυσαυγίτη δολοφόνου Ρουπακιά, είπε: «Μπαίνοντας εμείς στην Τσαλδάρη, βγαίνουν από το στενό αρκετά μηχανάκια κι ένα αυτοκίνητο που σταματάει, ρωτάει ο Ρουπακιάς, πιο κοντά ήταν ο Παύλος, “πού είναι το Κοράλλι” ή “πού είναι η Κεφαλληνίας” δεν θυμάμαι ακριβώς. Του απαντάει ο Παύλος, σκύβω κι εγώ δίπλα, κάτι πάω να πω, υπήρχε μια κοπέλα κι ένας άντρας στο αμάξι, εκείνη τη στιγμή πέρασαν κι άλλα μηχανάκια και σταματήσανε και γύρισαν όλοι οι επιβαίνοντες προς τα εμάς. Και εκεί κατάλαβα ότι όλοι αυτοί είχαν έρθει για εμάς. Και κατάλαβα το “ελάτε” που άκουσα από το άτομο που ήταν στα τηλέφωνα έξω από το Κοράλλι….».

Περιγράφοντας επιπρόσθετα τα όσα έγιναν όταν φεύγουν προς Τσαλδάρη, ο Ν. Χατζηευστρατίου ανέφερε για το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής που συνόδευε πριν τον Ρουπακιά ότι «άρχισαν να ακούγονται υβριστικά σχόλια, “που πάτε ρε κότες”, “γυρίστε πίσω”, “θα σας γ….με”, “είστε νεκροί”, υπήρχε ένα επιθετικό κλίμα απέναντί μας». Μάλιστα ένας κρατούσε ένα μαύρο αντικείμενο στα χέρι. Τρέχουμε, γυρνάω, τρέχω την Τσαλδάρη, θυμάμαι, τη στιγμή που στρίβω, κάποιους να τρέχουν προς τον Παύλο». Ακόμη μία φορά ανέφερε για την Αστυνομία ότι δεν αντέδρασε στο να σταματήσει κάτι εκείνη τη στιγμή.

Για την Χρυσή Αυγή είπε ότι ασπάζονται στρατιωτικές και φασιστικές πρακτικές. Κατέθεσε για επίθεση χρυσαυγιτών σε μικροπωλητές στην Κυπαρίσσια, μπροστά στα μάτια του. Όπως είπε, δίναν τρόφιμα μόνο σε Έλληνες με επίδειξη ταυτότητας. Χαρακτηριστική ήταν κι η απάντηση του όταν ρωτήθηκε για απειλές ή εκφοβισμό από μέλη της Χρυσής Αυγής. «Έμενα στον Πειραιά. Μετά την καταστροφή στο Μάτι, μαζεύαμε τρόφιμα και νερά για τους πυροσβέστες. Βγήκαν από ένα λεωφορείο αστικό καμιά εικοσαριά άτομα μαυροντυμένα και κάποιοι και με παραλλαγές, γυρνάνε και μας χαιρετάνε ναζιστικά, μας βρίζουν, πήγαν προς τα γραφεία της Χρυσής Αυγής που ήταν παρακάτω. Αυτό είναι ένα, από τα πιο εκφοβιστικά που έχω ζήσει», δήλωσε. 

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...