Δίκη για την τραγωδία στο Μάτι: Απολογήθηκε ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Σωτ. Τερζούδης

EUROKINISSI

Με την παραδοχή ότι είχε γίνει γνωστή η ύπαρξη νεκρών στην τραγωδία στο Μάτι πριν δοθεί η συνέντευξη Τύπου παρουσία του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ολοκλήρωσε την απολογία του σήμερα, στη δίκη ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Σωτήρης Τερζούδης.

Είναι ένας από τους κατηγορούμενους στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι στις 23 Ιούλη του 2018, με 104 νεκρούς και εκατοντάδες εγκαυματίες.

Οι κατηγορούμενοι είναι επιτελικοί της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας Αττικής και Δήμων της περιοχής κ.ά. Ανάλογα με τις υπηρεσιακές θέσεις και αρμοδιότητες του καθενός, αντιμετωπίζουν κατηγορίες όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και πρόκληση σωματικών βλαβών κατά συρροή διά παραλείψεως.

Απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα πότε η υπηρεσία ενημερώθηκε για νεκρούς από την πυρκαγιά ο κατηγορούμενος απάντησε ότι αυτό έγινε στις 7.54 μ.μ., που ανακοινώθηκε ο πρώτος νεκρός και όπως είπε την ώρα που δόθηκε η συνέντευξη υπό τον τότε πρωθυπουργό «ναι, ξέραμε για κάποιους νεκρούς». Πρόσθεσε ότι «ήταν ένα σαρωτικό συμβάν, δεν είχαμε ξαναζήσει τέτοια κατάσταση με τόσο τραγικές συνέπειες. Ήταν μια εθνική τραγωδία» είπε που στη συνέχεια υποστήριξε ότι χρησιμοποιήθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια και επίγεια μέσα.

Επίσης πρόσθεσε «στις οκτώ παρά τέταρτο πήρα τηλέφωνο τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και του ζήτησα αν θέλει συνδρομή και μου είπε πως όχι, γιατί ούτε τα δικά τους μέσα μπορούν να προσεγγίσουν. Αναζητούσαν βάρκες γιατί ούτε τα μεγαλύτερα καΐκια μπορούσαν να προσεγγίσουν».

Προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί δεν έγινε εκκένωση είπε: «Κάθε τραγωδία φέρνει αλλαγές στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Το 2007 υπήρξε μια άλλη ανείπωτη τραγωδία στη Ηλεία. Τότε η Πολιτεία προσέθεσε τη δράση της οργανωμένης απομάκρυνσης των πολιτών. Το 2018 γίνεται το Μάτι, άλλη ανείπωτη τραγωδία. Ήρθε μετά η Πολιτεία και νομοθετεί αυτό που δεν έκανε το 2007. Υιοθέτησε τη δράση αρχικά, αλλά δεν υιοθέτησε το πώς θα γίνεται η οργανωμένη απομάκρυνση. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός εφαρμοστέος, υπάρχει αυτοσχεδιασμός… Και ενίοτε θα οδηγήσει στα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα». Ενώ σημείωσε ότι και σήμερα δεν υπάρχουν ακριβείς σχεδιασμοί για το πως γίνεται η εκκένωση.

Η διαπίστωση αυτή, επιβεβαιώνει ουσιαστικά για άλλη μια φορά ότι το περιβόητο «τρεχάτε να σωθείτε» με το γνωστό μήνυμα «112» της κυβέρνησης, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ούτε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές ούτε τεράστιες καταστροφές στο φυσικό περιβάλλον αφού συνεχίζεται η ίδια πολιτική της έλλειψης μέτρων πρόληψης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της πολιτικής προστασίας που αντιμετωπίζεται με το «ζύγι» κόστους – οφέλους. Οι φωτιές στην Εύβοια και οι πλημμύρες στην Θεσσαλία το αποδεικνύουν περίτρανα.

Αύριο αναμένεται η απολογία του τότε υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Βασίλη Ματθαιόπουλου.

Δείτε ακόμα...