Δήλωση Μητσοτάκη τη Δευτέρα για την υπόθεση παρακολουθήσεων

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ) όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ
Φώτο Αρχείου / Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ) όπου στεγάζεται και η ΕΥΠ / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζονται οι εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, μετά τις χθεσινές παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του Διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέωντα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, για την υπόθεση αναμένεται να τοποθετηθεί με δήλωσή του τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος της, Γιάννης Οικονόμου, απαντά θετικά τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Εν τω μεταξύ για το θέμα συνεδρίασε σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «αν κάποιος οφείλει να παραιτηθεί για τη προφανή δημοκρατική εκτροπή, αυτός δεν είναι ο διοικητής της ΕΥΠ ούτε ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού, αλλά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι θεωρεί αυτονόητη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή και δεσμεύεται παράλληλα και για τη διενέργεια προανακριτικής επιτροπής «από την επόμενη Βουλή με προοδευτική πλειοψηφία»…

Επίσης, «δεσμεύεται για την αλλαγή της νομοθεσίας σχετικά με την ΕΥΠ, με σκοπό την απομάκρυνσή της από το Πρωθυπουργικό γραφείο και την ανάθεση της εποπτείας της σε διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή», χωρίς φυσικά να θίγει ούτε στο ελάχιστο το νομοθετικό πλαίσιο που όλες οι κυβερνήσεις διαμόρφωσαν και διατήρησαν και το οποίο διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές.

Την ίδια ώρα, η «Καθημερινή» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι χώρες από τις υπηρεσίες των οποίων προήλθαν τα αιτήματα προς την ΕΥΠ για παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών του Ν. Ανδρουλάκη είναι η Ουκρανία και η Αρμενία. Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η διάταξη για την άρση απορρήτου στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...