Δήλωση του Γιάννη Αγγέλου για την συμπλήρωση 54 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Γιάννης Αγγέλου

Σήμερα, συμπληρώνονται 54 χρόνια από τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών. 54 χρόνια από την αποφράδα νύχτα όταν αντιδραστικοί, φασίστες αξιωματικοί, που κατά την διάρκεια της κατοχής συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και πρωτοστάτησαν στην δημιουργία των Ταγμάτων Ασφαλείας, που στα έκτακτα Στρατοδικεία είχαν τον πρώτο λόγο, που υπήρξαν κατήγοροι αγωνιστών, όπως του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, που δεν σεβάστηκαν ούτε τον όρκο τους, μυημένοι στον «Ιερό Δεσμό Ελλήνων Αξιωματικών» (ΙΔΕΑ) και στην «Εθνική Ένωση Νέων Αξιωματικών» (ΕΕΝΑ), κινητοποίησαν το στρατό, με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ και κατέλαβαν την πρωτεύουσα, αναστέλλοντας βασικά άρθρα του Συντάγματος.

Οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν το πραξικόπημα επικαλούμενοι τον «κομμουνιστικό κίνδυνο» που δεν υπήρχε. Έστησαν έναν σκληρό αστυνομικό-στρατιωτικό μηχανισμό για να ελέγξουν τα πάντα και τους πάντες.

Είναι γεγονός πως η δικτατορία της 21ης Απριλίου γεννήθηκε από τη μακρά κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και ήταν το αποτέλεσμα των συγκρούσεων για τις αρμοδιότητες του Παλατιού, στη διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Όλες οι μετεμφυλιακές κυβερνήσεις φρόντισαν να στρώσουν το έδαφος για τη δικτατορία. Το Σύνταγμα του 1952, που κατέλυσαν οι πραξικοπηματίες, νομιμοποιούσε την εκτροπή από τον κοινοβουλευτισμό με την αναστολή σειράς άρθρων του. Πριν την επιβολή της δικτατορίας αρκετοί αστοί πολιτικοί είχαν εκφραστεί υπέρ μιας τέτοιας λύσης, δηλαδή υπέρ μιας δικτατορίας.

Είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε το ρόλο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Βρετανίας. Να μη λησμονούμε το ρόλο και τη δράση της CIA, σε όλη τη διάρκεια του μετεμφυλιακού κράτους και ιδιαίτερα πριν και κατά και μετά την επιβολή της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Πως είχε τη στήριξη όλων, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, των κρατών της τότε ΕΟΚ. Και τότε όπως και τώρα ήθελαν αν εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους απέναντι στην Σοβιετική Ένωση και το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.

Η χούντα κράτησε 7 χρόνια. Αλυσόδεσε τη χώρα, το λαό. Γέμισε τα ξερονήσια και τις φυλακές με αγωνιστές.

Απέναντι στην ξενοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών, πολλοί Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί ύψωσαν το ανάστημά τους. Έδωσαν το δικό τους αγώνα.

Φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, κάποιοι δεν συνήλθαν…. Ποτέ!

Χαραγμένα βαθιά στη μνήμη μας οι μορφές τους, τα ονόματά τους. Μουστακλής, Βαρδάνης, Βασιλικόπουλος, Μήνης, Οπρόπουλος, Κακαράς, Στάπας και τόσοι άλλοι. Αυτοί οι Αξιωματικοί, αποτέλεσαν και αποτελούν για όλους εμάς τους νεότερους, παράδειγμα. Είναι ο φάρος, για να συνεχίσουμε στα δικά τους βήματα.

Σήμερα, 54 χρόνια μετά, με την ευκαιρία της μαύρης επετείου, που οι απειλές γίνονται όλο και πιο έντονες, οφείλουμε να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ενάντια σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

  • Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας σε κάθε ιμπεριαλιστικό σχεδιασμό και πόλεμο.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι στρατιωτικοί από τις εκτός συνόρων αποστολές.
  • Να κλείσουν όλες οι αμερικανο-νατοϊκές βάσεις τη χώρα.
  • Κι επιτέλους, να φύγει η χώρα από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Ο μεγάλος μας ποιητής Τάσος Λειβαδίτης έγραψε:

Το ξέρω, είναι όμορφο ν’ ακούς μια φυσαρμόνικα το βράδυ, να κοιτάς εν’ άστρο, να ονειρεύεσαι

είναι όμορφο σκυμμένος πάνω απ’ το κόκκινο στόμα της αγάπης σου

να την ακούς να λέει τα όνειρα της για το μέλλον.

Μα εσύ πρέπει να τ’ αποχαιρετήσεις όλ’ αυτά και να ξεκινήσεις

γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου, για όλα τ’ άστρα, για όλες τις λάμπες και για όλα τα όνειρα

αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

Θέλουμε να είμαστε άνθρωποι, γι αυτό διεκδικούμε τις ζωές μας.

Γιατί οι ζωές μας δε μπορούν να μπαίνουν στο δικό τους ζύγι!

Γιάννης Αγγέλου

Σχης (ΜΧ) εα

ΜΒΑ, Ms’c

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...