Δήλωση του Γιάννη Ντουνιαδάκη υποναύαρχου ΠΝ ε.α. για την επέτειο των Ιμίων

Ελληνοτουρκικά
Οι βραχονησίδες Ίμια

Με την ευκαιρία της κατάθεσης λουλουδιών στο μνημείο πεσόντων στη θαλάσσια περιοχή των βραχονησίδων Ίμια το 1996, ο Γιάννης Ντουνιαδάκης υποναύαρχος ΠΝ ε.α. έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι τρεις συνάδελφοι του Πολεμικού Ναυτικού, που αποτελούσαν πλήρωμα του ελικοπτέρου, που κατέπεσε ξημερώματα της 31/1/1996 στα Ίμια, είναι το ανθρώπινο “τίμημα” της κρίσης των Ιμίων, που δυστυχώς δεν είναι και το μόνο.

Με την κρίση εκείνη ανοίχθηκε ο δρόμος για τη συνολική αμφισβήτηση του καθεστώτος στο Αιγαίο, ενώ, με ευθύνη της κυβέρνησης Σημίτη, οι ΗΠΑ αναγορεύθηκαν – επαναβεβαιώθηκαν ως επιδιαιτητές. Μετά από εκείνο το θλιβερό γεγονός ακολούθησε η αναγνώριση από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ “νόμιμων” και “ζωτικών συμφερόντων” της Τουρκίας στο Αιγαίο και ύπαρξης “μεθοριακών διαφορών”, με τις Συμφωνίες της Μαδρίτης (1997) και του Ελσίνκι (1999) στο πλαίσιο Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα.

Εδώ και ένα χρόνο συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας έντονη επιθετικότητα που οδήγησε στην παρουσία, μεταξύ άλλων, των Στόλων των δυο χωρών σε θέσεις ετοιμότητας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Η όλη κατάσταση απέδειξε για μια φορά ακόμα, ότι αυτή η στάση της γειτονικής και “συμμάχου” χώρας στο ΝΑΤΟ, γίνεται με την ανοχή, αν όχι με την ενθάρρυνση των ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – Ε.Ε. Αποκαλύφθηκε περίτρανα η αλήθεια, ότι οι λυκοσυμμαχίες αυτές, ούτε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας διασφαλίζουν, όπως διαχρονικά οι κυβερνήσεις της χώρας προσπαθούν να πείσουν το λαό, ούτε γενικότερα είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.

Θεωρούμε απαράδεκτο οι Ελληνικές κυβερνήσεις να συνεχίζουν να παραχωρούν βάσεις και Ένοπλες Δυνάμεις προς τις λυκοσυμμαχίες αυτές για τις επιδρομές τους απέναντι σε άλλους λαούς.

Στις μέρες μας η κυβέρνηση της ΝΔ δαπανά τεράστια ποσά για νέες «αγορές του αιώνα» σύμφωνα με τις Νατοϊκές επιταγές, ενώ παράλληλα οδηγεί το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση, περιορίζει δικαιώματα και δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού από την πανδημία

ΚΕΘΑ_logo

Η ΚΕΘΑ πιστεύει, ότι για να ανοίξει ο δρόμος στη κατεύθυνση κάλυψης των αναγκών των λαών της περιοχής και της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας τους, απαιτείται ο λαός να αγωνιστεί, για:

  • Αποδέσμευση από ΕΕ και ΝΑΤΟ, όπως και κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Αποχώρηση των Ενόπλων Δυνάμεων από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό

Δείτε ακόμα...