Σχετικά με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργικό Συμβούλιο αναφορικά με τον νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισήμανε τα εξής:
«Δεν ακούσαμε, βέβαια, κάτι που δεν γνωρίζαμε. Άλλωστε, πρόκειται για κατεύθυνση της ΕΕ και επί της ουσίας μονιμοποίηση των μνημονιακών νόμων όλων σας. Της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του όλου ΣΥΡΙΖΑ –μέσα καιη Νέα Αριστερά- οι οποίοι κατήργησαν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για τον υπολογισμό του κατώτατου μισθού.
Δεν πρωτοτυπείτε, όμως, ούτε στην προπαγάνδα σας, κύριοι της κυβέρνησης. Όπως σε κάθε καινούρια αντεργατική μεταρρύθμιση που φέρνετε, προσπαθείτε προκλητικά να την παρουσιάσετε και αυτή ως δήθεν συμφέρουσα για τους εργαζόμενους. Τα ίδια λέγατε και για τις απλήρωτες υπερωρίες του νόμου Χατζηδάκη. Τα ίδια και για το 13ωρο του Γεωργιάδη και πάει λέγοντας.
Η μέχρι τώρα εμπειρία, από τα χρόνια που ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση, μετά από μια 7ετία που έμεινε “παγωμένος”, έχει αποδείξει, ότι οι όποιες αυξήσεις δίνονται, εξανεμίζονται την ίδια στιγμή και με το παραπάνω, εξαιτίας του πληθωρισμού. Τα κριτήρια σας γνωστά: Τόσο όσο αντέχει η οικονομία, λέτε. Δηλαδή, τόσο όσο δεν απειλείται η καπιταλιστική κερδοφορία. Γι’ αυτή την οικονομία μιλάμε.
Έχετε απαγορεύσει στους εργαζόμενους το δικαίωμα να διαπραγματεύονται συλλογικά με τους εργοδότες, θέτοντας ως κριτήριο τις δικές τους ανάγκες, με βάση τις αντικειμενικές δυνατότητες που προσφέρει η εποχή μας. Και τώρα, τι πάτε να κάνετε με τον αλγόριθμο; Να προσδώσετε μια επίφαση αντικειμενικότητας και επιστημονικότητας, ακόμα και στους μισθούς πείνας.
Όταν οι εργαζόμενοι θα διαμαρτύρονται, εσείς θα λέτε “μα τι σχέση έχουμε εμείς; Ο αλγόριθμος το έβγαλε”. Άλλωστε ήδη βρίσκονται πολλοί κλάδοι σε αγωνιστικές, απεργιακές κινητοποιήσεις και ετοιμάζεται η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 20 Νοέμβρη που ένα από τα βασικά αιτήματα είναι να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Είστε, λοιπόν, σε πλήρη αντίθεση με τις διεκδικήσεις και τα αιτήματα των εργαζομένων όλης της χώρας. Μην σας πω ότι θα τους λέτε και αρνητές της επιστήμης. Ικανοί είστε για όλα.
Όσο για τις διαβεβαιώσεις ότι θα απαγορεύεται η μείωση του κατώτατου μισθού. Καλά, μην ορκίζεστε κιόλας. Όταν ήταν να φορτώσετε την προηγούμενη μεγάλη καπιταλιστική κρίση στους εργαζόμενους, μια χαρά τον μειώσατε τον κατώτατο μισθό, μέσα σε μια νύχτα κατά 22% και κατά 32% για τους νέους.
Κάτι θα θυμάται ο τότε υπουργός Εργασίας, ο κ. Βρούτσης. Κάτι πρέπει να θυμάται και η νέα, βολική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ για αυτό, μιας και συγκυβερνούσε τότε με τη ΝΔ και το ακροδεξιό ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη. Και λέμε νέα βολική αντιπολίτευση, γιατί βγάζει μάτι η προσπάθεια εκδοτικών κέντρων, τηλεοπτικών καναλιών και δημοσκοπικών εταιρειών να το σπρώξουν.
Λες και ήταν συνεννοημένοι με τον κ. Μητσοτάκη που εμφανίστηκε εδώ μέσα στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα για να χρήσει το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη βολικό συνομιλητή του και μάλιστα στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λόγω φθοράς δημοσκοπικής του ΣΥΡΙΖΑ, του άλλου πόλου της αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας. “Otempora, omores! Νέοι καιροί, νέα ήθη!”
Όμως, έτσι κι αλλιώς, η ουσία δεν αλλάζει. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ παραμένουν βολικοί αντίπαλοι της ΝΔ και για τη στάση τους στο κρίσιμο ζήτημα του κατώτατου μισθού. Αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεών τους είναι το γεγονός ότι ο μέσος μισθός, αυτός δηλαδή που περισσότερο πρέπει να μας ενδιαφέρει, βρίσκεται σήμερα 14% χαμηλότερα από το 2011. Όμως, αυτή είναι η στρατηγική σας που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Είναι η ενίσχυση της γενικής τάσης μείωσης των μισθών για να αυξάνεται η κερδοφορία των λίγων.
Γι’ αυτό και αρνείστε να κάνετε υποχρεωτικές Συλλογικές Συμβάσεις, όπως των Οικοδόμων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που κατοχυρώνουν μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς και το 7ωρο – 5νθήμερο – 35ωρο, συμβάσεις που έχουν κάνει κουρελόχαρτο τους αντεργατικούς σας νόμους. Γι’ αυτό το υπουργείο Εργασίας έχει κάνει υποχρεωτικές μόλις 2 κλαδικές πανελλαδικές συμβάσεις από τις 8 που έχουν υπογραφεί. Τέτοια κατάντια. Και μετά διατηρώντας όλο αυτό το αντιδραστικό οπλοστάσιο λέτε ψέματα ότι στηρίζετε την πολιτική των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Έτσι φτάσατε το 70% των εργαζομένων να ζει με λιγότερα από 900€ το μήνα. Και δεν χρειάζεται να πούμε πόσο υψηλότερα βρίσκεται το κόστος ζωής».