«Δημιουργεί νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, και καταργεί εμβληματικές κατακτήσεις της εργατικής τάξης»

«Όσα παραγωγικά μοντέλα κι αν έχει σχεδιάσει η αστική τάξη κι έχει εφαρμόσει η κάθε αστική κυβέρνηση, όσες μορφές διαχείρισης κι αν επέλεξε, δεν μπόρεσε και δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις καπιταλιστικές κρίσεις. Ούτε η περιοριστική ούτε η επεκτατική πολιτική εμπόδισαν την εμφάνισή τους, και με τις δύο μορφές διαχείρισης το κόστος φορτώνονται στους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές της πόλης και της υπαίθρου», επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης ξεκινώντας την ομιλία του στην κοινή συνεδρίαση τριών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης.

Η πράσινη ανάπτυξη, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι διάφορες καινοτομίες και τα έργα, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσουν την αγριότητα του καπιταλιστικού συστήματος, σε βάρος της ζωής του λαού, σημείωσε. Το Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που έγινε στο πλαίσιο της ΕΕ, έχει στόχο να δημιουργήσει για το κεφάλαιο νέους όρους και νέα πεδία κερδοφορίας, σε ενέργεια, μεταφορές, ύδρευση, άρδευση, χρήσεις γης, υγεία, παιδεία, κ.α. με νέα κίνητρα και προνόμια για το κεφάλαιο και νέες ανατροπές στη ζωή του λαού.  

Ο Χρ. Κατσώτης τόνισε ότι η κυβέρνηση κατάρτισε ένα σχέδιο που υπηρετεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων. «Έρχονται άλλα 60 δις ευρώ να προστεθούν στα 340 δισ. ευρώ χρέους που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και τα πληρώνουν οι λαϊκές εργατικές οικογένειες και οι επόμενες γενιές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε ότι στους όρους εκταμίευσης αυτών των πόρων, περιλαμβάνεται η αδιάλειπτη συνέχεια των «μεταρρυθμίσεων», η κατάργηση εμβληματικών εργατικών κατακτήσεων και όλων των εμποδίων για την ανάκαμψη και ανθεκτικότητα της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών

Πρώτο στη σχετική αντεργατική λίστα είναι η περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, που περιλαμβάνονται στο αντεργατικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση τον Μάϊο και όχι μόνο διατηρεί τον υπερδιαπλασσιασμό του αριθμού των εργαζομένων για τη συγκρότηση απαρτίας για την κήρυξη απεργίας – που είχε θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά απαιτεί τον καθορισμό προσωπικού ασφαλείας σε μία απεργία. Ακόμα, δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να διεκδικεί αποζημίωση από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, εάν η απεργία κηρυχθεί παράνομη καθώς και να απολύει συνδικαλιστές εάν παρεμπόδισαν μία απεργοσπασία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι στις γενικές τους συνελεύσεις, όχι δια ζώσης, αλλά μέσω τηλεδιασκέψεων, με ηλεκτρονική ψηφοφορία θα αποφασίζουν για απεργία και εκλογή προεδρείων με τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό να καθορίζει το αποτέλεσμα. Στόχος, σημείωσε είναι η ταξική γραμμή στο κίνημα.

Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπενθύμισε ο κομμουνιστής βουλευτής, προχώρησαν στην περιστολή των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, έθεσαν εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων στα σωματεία τους, τους αγώνες και στο δικαίωμα της απεργίας, όπως έκανε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα.

Θέσπιση 10ωρου και κατάργηση αμοιβής των υπερωριών

Υπενθύμισε το νόμο Βρούτση – Αχτσιόγλου που προχώρησε σε ανατροπές των εργατικών κατακτήσεων με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την κατάργηση των ΣΣΕ, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό, και τώρα έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να θεσμοθετήσει το 10ωρο, την κατάργηση αμοιβής υπερωριών, την θέσπιση της τηλεργασίας, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, όπου η εργοδοσία με εκβιασμούς θα υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε άγριες συνθήκες, δουλειάς, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα σε κάποιους κλάδους.

Επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, προσφέροντας τζάμπα εργασία μέσω των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για την κατάρτιση, ενώ το επίδομα ανεργίας θα φθάσει τα 180 – 200 ευρώ.

Ο Χρ. Κατσώτης αναφέρθηκε και στην περαιτέρω ανατροπή του ασφαλιστικού, που σχεδιάζεται ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος που είναι η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας, να καταργηθεί η εγγύηση του κράτους για τις συντάξεις, να μετατραπεί σε ατομική ευθύνη η ασφάλιση, και οι εισφορές των εργαζομένων στον χρηματιστηριακό τζόγο να στέλνουν πελάτες στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ανυπακοή και αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος

Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής, τόνισε ότι «τα δικαιώματα των εργαζομένων για σας είναι καθήλωση και η κατάργησή τους, που επιδεινώνουν τους όρους ζωής είναι πρόοδος για το κεφάλαιο».

«Οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν μαζικά και καθολικά εάν τολμήσετε να φέρετε το αντεργατικό τερατούργημα» διεμήνυσε προς την κυβέρνηση. Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη να απαλλαγεί από τη δικτατορία του κεφαλαίου και να κάνει δική της υπόθεση την εξουσία της και τη σοσιαλιστική οργάνωση της κοινωνίας. Αποκαλύπτει τα σχέδια του κεφαλαίου, αναδεικνύει τις σοβαρές συνέπειες από την αντεργατική πολιτική και επισημαίνει την ανάγκη της οργάνωσης του αγώνα με ανυπακοή και αντεπίθεση του εργατικού λαϊκού κινήματος, διεκδικώντας τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες που μπορούν να ικανοποιηθούν, από την ανάπτυξη της τεχνολογίας, την παραγωγή του πλούτου, αλλά στέκεται εμπόδιο το κέρδος. Αυτή η αντίφαση λύνεται μόνο με την ανατροπή αυτού του συστήματος και το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις κατέληξε ο Χρ. Κατσώτης. 

Δείτε ακόμα...