Δημήτρης Κουτσούμπας: «Με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ θα αναθαρρήσει ο λαός»

Στο κατάμεστο κλειστό γήπεδο «Μ. Παπαδάκης», στο Χαλάνδρι, μίλησε το πρωί της Κυριακής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπας, σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση, όπου η νεολαία έδινε τον τόνο καθ’ όλη τη διάρκεια.

«Ισχυροποιήστε το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας! Για να είστε εσείς οι ίδιοι αύριο πιο δυνατοί! Για να δυναμώσει η προοπτική των μεγάλων ανατροπών που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας! Μόνοι τους και όλοι μας! Τέρμα οι διπλοί εκβιασμοί! Κάτω τα ψευτοδιλήμματα! Μπορούμε να κάψουμε όλα τα αντιλαϊκά σενάρια! Μπορούμε να βαδίζουμε χέρι- χέρι στο δρόμο της τιμής και του χρέους, στο δρόμο της ελπίδας και του αγώνα», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας (δείτε πάνω το βίντεο και διαβάστε κάτω αποσπάσματα από την ομιλία). 

Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Κώστας Γιαννόπουλος, γραμματέας Βορείου τομέα και μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ, ο οποίος παρουσίασε τους υποψηφίους του ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους υποψήφιους στον Βόρειο Τομέα, Κώστα Γουλιάμο, καθηγητή τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και τ. Πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και Γιώργο Πομάσκι, ομοσπονδιακό προπονητή στίβου.

Στην συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» οι Δ. Τσακνής, τραγουδοποιός και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, Γ.  Μήλιος, πανεπιστημιακός, Γ. Κουτσογιαννόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής, Γ. Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσου με το ΚΚΕ, Πάνος ζάχαρης, σκιτσογράφος και υποψήφιος βουλευτής Ά Αθηνας, Μάκης Μακρής, μέλος της ΚΕ, Γ. Παπαζαχαριακης, συνθέτης και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα, Κ. Παπασωτηρίου, έμπορος και υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέας, Αφρ. Κτενά, πανεπιστημιακός και υποψήφια στον Βόρειο Τομέας, Χ. Ματζαφος, μέλος ΔΣ ΣΕΠΚΑ, Γρ. Βασίλας, μουσικός, Ν. Αποσκιτής, ταμία του Αθλητικού Ομίλου Βριλησσίων, Φανός Ιάσωνας, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ και μέλος του Γραφείου του ΚΣ, Α. Γκιζιωτης, δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, Λούλα Καρατζά, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου, Δ. Λάμπρου δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, Αντ. Ρεκλείτης, δημοτικός σύμβουλος Χολαργού, Γ. Ρεμούνδος, δημοτικός σύμβουλος Χολαργού, Γ. Βήττος, δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων, Μ. Καρλατήρα δημοτικός σύμβουλος Αμαρουσίου, Σπ. Κωνσταντάς, δημοτικός σύμβουλος Μελισσίων, Τ. Παντελόγλου, δημοτικός σύμβουλος Διονύσου, Αντ. Μήλας, δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς – Ερυθραίας, Τ. Ευσταθίου και Σούλα Μάζη, πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Χαλανδρίου, Χρ. Κασίμης, πρώην δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Συμεών Ρούσσος. Επίσης, παραβρέθηκαν παλαίμαχοι αγωνιστές τους οποίους η οργάνωση θα τιμήσει σε ξεχωριστή εκδήλωση που προγραμματίζει, καθώς και δεκάδες εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, σωματείων κ.α.

Το πιο δυνατό ΚΚΕ θα το βρει δίπλα του ο λαός την επόμενη μέρα των εκλογών

Παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα: 

Και δω στο Χαλάνδρι, όπου ζουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και νέες, γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, το κάλεσμα μας, κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά μας, βρίσκεται σταθερά στην ημερήσια διάταξη. Δεν είναι λίγες οι μάχες που έχουμε να δώσουμε, αν σκεφτεί κανείς ότι η επίθεση απέναντι στον λαό μας και τα δικαιώματά του είναι συνεχής και ολομέτωπη.

Βέβαια ανάλογη πρέπει να είναι και η δική μας απάντηση, συνεχής και ολομέτωπη. Όχι μόνο για να βάλουμε ένα φρένο, αλλά και να ανοίξουμε επιτέλους το δρόμο για ριζικές αλλαγές, για μια καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας. Γιατί η καλύτερη άμυνα, είναι η επίθεση, ή πιο σωστά η αντεπίθεση.

Προφανώς, οι εκλογές αποτελούν μια τέτοια μάχη, μια μάχη που τη δίνουμε με αισιοδοξία και την πεποίθηση, ότι μπορεί να γίνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά. Ένα βήμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΚΚΕ. Γιατί όλοι και όλες πλέον, έχουν ακόμα περισσότερους λόγους να στηρίξουν, να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι. Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει. Όχι γιατί πιστεύουμε ότι οι εκλογές μπορεί να αλλάξουν ριζικά τα πράγματα, όμως μπορούν να βοηθήσουν, με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ, να αλλάξει το κλίμα. Να αναθαρρήσει ο λαός μας, να πει “να κάτι γίνεται”, “κάτι μπορεί να αρχίζει να αλλάζει”.

Γιατί αυτό το πιο δυνατό ΚΚΕ στις εκλογές, την επόμενη μέρα, θα το βρουν δίπλα τους οι εργάτες στους χώρους δουλειάς για το μεροκάματο, για τα δικαιώματά τους. Θα το βρουν δίπλα τους οι ελεύθεροι επαγγελματίες και βιοπαλαιστές αγρότες στον αγώνα για την επιβίωσή τους. Θα το βρουν δίπλα τους οι μαθητές και οι φοιτητές στον αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον τους. Όμως, αυτό το πιο δυνατό ΚΚΕ, θα το βρει μπροστά της και η επόμενη κυβέρνηση, με όποια σύνθεση από τα υπόλοιπα κόμματα.

Τα αστικά κόμματα που κυβέρνησαν πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο αδύναμα, για να μην μπορεί η όποια κυβέρνηση να περνάει με ευκολία, χωρίς αντίσταση, αντιλαϊκά μέτρα, να σφίγγει κι άλλο τη θηλιά στο λαό, να υπονομεύει τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

Τώρα, προεκλογικά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ παίζουν μεταξύ τους παιχνιδάκια, μιλώντας για “κυβέρνηση των νικητών” ή “κυβέρνηση των ηττημένων”, όμως ο στόχος τους είναι ένας: Να εκβιάσουν το λαό με ψεύτικα διλήμματα. Παλιά τους τέχνη κόσκινο…

Όλοι τους, όμως το βράδυ των εκλογών, πρέπει να νιώθουν «ηττημένοι» από τον ελληνικό λαό. Κι αυτό μπορεί να συμβεί μόνο με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ.

Φίλες και φίλοι

Ξέρουμε πως πια δεν υπάρχουν και πάρα πολλές αυταπάτες. Όλοι λίγο πολύ καταλαβαίνουν, αυτό που τους λέμε, πως η επόμενη κυβέρνηση, όποιο χρώμα κι αν έχει, θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη. Γιατί αν κοιτάξουμε προς τα πίσω, έτσι ήταν όλες.

Από που να το πιάσει κανείς; Από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή της ΝΔ; Από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου του ΠΑΣΟΚ και του Παπαδήμου μετά, με ευρύτερη συνεργασία; Από την κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Από την κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ; Αντιλαϊκές ήταν όλες, η μία χειρότερη από την άλλη. Γιατί ολοένα και χειρότερο γίνεται αυτό το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα της εκμετάλλευσης, ο καπιταλισμός, και κατά συνέπεια και οι κυβερνήσεις του. Κυβερνήσεις, βέβαια, που ο λαός μας έδιωξε “κακήν κακώς” και καλά έκανε, όμως δεν απαλλάχθηκε από την πολιτική τους γιατί δεν απαλλάχτηκε από αυτούς που έχουν πραγματικά την εξουσία.

Έτσι, λοιπόν, ήταν όλες. Κι έτσι θα συνεχίσουν να είναι, γιατί όλα τα κόμματα της αστικής διαχείρισης είναι δεσμευμένα, ή πιο σωστά είναι δεμένα στο άρμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Σε αυτόν τον δρόμο που ακολουθούν, γίνεται όλο και μεγαλύτερη η δέσμευσή τους απέναντι στους λίγους, στα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους. Συμφέροντα, τα οποία, φυσικά, δεν συμβιβάζονται με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων.

Οι νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν περάσει «χαλκά» στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Τώρα είναι η ώρα του γενικού ξεσηκωμού για να σωθούν τα σπίτια του λαού! Τώρα είναι που κανένας, καμιά λαϊκή οικογένεια, δεν πρέπει να μείνει μόνος του να παλεύει με τα κοράκια. Τα σπίτια του λαού τα σώζει ο λαός! Αυτό έχει γίνει πράξη και μια και δύο φορές θα γίνεται πράξη καθημερινά!

Τα σπίτια του λαού, δεν τα σώζει καμία κυβέρνηση, ούτε αυτή της ΝΔ, που έχει το θράσος ο Μητσοτάκης να λέει: “πού τους είδατε, δεν γίνονται πλειστηριασμοί», υπονοώντας ότι όλοι πληρώνουν, ή μάλλον θα υποχρεωθούν να πληρώσουν. Ούτε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που ο Τσίπρας, χωρίς ντροπή ξεστομίζει: «σε καμία ευνομούμενη πολιτεία δεν απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί»!

Σωστά. Άλλωστε τα είπε όλα η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds που δημοσιεύτηκε και η οποία επιβεβαιώνει τον «χαλκά» που έχουν περάσει στα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, οι νόμοι που έφτιαξαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Έτρεξαν να δημοσιεύσουν την απόφαση, γιατί προφανώς τα «κοράκια» βιάζονται, δεν κρατιούνται να προχωρήσουν στους πλειστηριασμούς λαϊκών κατοικιών.

Ασπίδα απέναντι σε αυτήν την άγρια επίθεση δεν αποτελούν ούτε οι δήθεν «διακανονισμοί» και οι άθλιοι «πτωχευτικοί νόμοι» της ΝΔ, ούτε η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που, αφού έδωσε τα κόκκινα δάνεια στα funds, τώρα κόπτεται δήθεν για να μπει όριο στα κέρδη τους!

Ασπίδα μπορεί να γίνει ο ίδιος ο λαός με τον αγώνα του, διεκδικώντας πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας κι ακύρωση των νόμων και των αποφάσεων που υπαγορεύονται από τις τράπεζες και τα «κοράκια».

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες ο αστικός σχεδιασμός

Εδώ στο Χαλάνδρι, σε ολόκληρο τον Βόρειο Τομέα, όπως συμβαίνει άλλωστε και σε ολόκληρη την Αττική, οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αλλά και του αστικού σχεδιασμού για την περιοχή. Σχεδιασμός, ο οποίος βέβαια, σε καμιά περίπτωση δεν αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη διαχρονική ανεπάρκεια των αναγκαίων υποδομών. Το αντίθετο, τις γιγαντώνει. Γιατί, μη μας πει κανείς ότι το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας που ψηφίστηκε το 2014 και ό, τι ακολούθησε από νομοθετικές παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια, είχε ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού της περιοχής. Σε καμιά περίπτωση…

Πρόκειται για σχεδιασμούς που αποσκοπούν στο κυνήγι της μεγαλύτερης κερδοφορίας, της διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, που σε συνθήκες όξυνσης του διεθνούς ανταγωνισμού αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Γι αυτό και οι κυβερνήσεις εξασφαλίζουν φθηνότερη εργατική δύναμη απ’ τη μια, και διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, από την άλλη.

Γι αυτό άλλωστε δρομολογούν επενδύσεις, όπως η «εμβληματική» μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο κτήμα Δηλαβέρη, που τώρα φημολογείται ότι με Προεδρικό Διάταγμα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανέγερσης! Μια εξέλιξη, που θα χειροτερέψει την καθημερινότητα των εργαζομένων στην περιοχή και σε όλους τους όμορους δήμους, καθώς θα επιφέρει αυξήσεις στην αγορά κατοικίας και στην φορολογία, αντίστοιχα.

Θα πιέσει ακόμα περισσότερο τα μικρομάγαζα των γύρω περιοχών που ήδη ασφυκτιούν από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα. Θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την μετακίνηση και την στάθμευση στις γειτονιές, ενώ πλέον ο τζόγος, θα βρίσκεται μέσα στην πόλη, τυλιγμένος μάλιστα σε λαμπερό περιτύλιγμα.

Βέβαια έξω απ’ αυτόν τον σχεδιασμό, δεν θα μείνουν οι κοινόχρηστοι και ελεύθεροι χώροι, όπως, το Δάσος Συγγρού, το κτήμα Καρέλα, η ρεματιά Χαλανδρίου – Πεντέλης, για την οποία από το 1996 παραμένει ανεφάρμοστο το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την προστασία της.

Έξω από το σχεδιασμό δεν θα μείνουν, ούτε συνολικά οι ορεινοί όγκοι του Πεντελικού όρους και του Υμηττού και φυσικά οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις που κομμάτι – κομμάτι ξεπουλιούνται.

Κι όλα αυτά βέβαια συμβαίνουν τη στιγμή που οι εργαζόμενοι ζουν στην καθημερινότητα τους τις συνέπειες από την έλλειψη βασικών υποδομών όπως η αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση, οι τεράστιες ελλείψεις στην σχολική στέγη, αλλά και οι διαρκώς υποβαθμισμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που στέλνει τις λαϊκές οικογένειες στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, πλάι βέβαια στα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Πρόσφατες είναι οι εικόνες, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από εδώ, με την υπόγεια διάβαση της Σπύρου Λούη να πλημμυρίζει για πολλοστή φορά, δημιουργώντας μεγάλους κινδύνους, αλλά και οι απαράδεκτες εικόνες από το πλημμυρισμένο προπονητήριο του ΟΑΚΑ, που προπονούνται ο Μίλτος Τεντόγλου και άλλοι σπουδαίοι αθλητές του στίβου. Κανένα έργο αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν έχει γίνει εδώ σ’ αυτές τις γειτονιές που με κάθε νεροποντή μετατρέπεται σε λίμνη.

Αυτά και άλλα πολλά μπορεί να πει κανείς και για το Χαλάνδρι, για να αποδείξει πού είναι η ανάπτυξή τους. Μια ανάπτυξη κομμένη και ραμμένη στα μέτρα, δηλαδή στα κέρδη των μεγάλων ομίλων. Γιατί είναι μακριά από τις λαϊκές ανάγκες. Πέρα όμως, απ’ αυτές τις εικόνες που περιγράψαμε, υπάρχει κι αυτή του καταυλισμού των Ρομά. Μια εικόνα απαράδεκτη, συνέπεια της κυβερνητικής πολιτικής αποκλεισμού, γκετοποίησης και διακρίσεων σε βάρος των Ρομά.

Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που παραμένουν αναποτελεσματικές οι οποιεσδήποτε ενέργειες μετεγκατάστασης αυτών των συνανθρώπων μας. Ένα ζήτημα, το οποίο έχουμε αναδείξει πολλές φορές, ως Κόμμα.

Δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη: Οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή, είναι τραγικές και η ανάγκη να μετεγκατασταθούν με ασφάλεια και με εξασφάλιση σύγχρονων συνθηκών ζωής, είναι άμεση.

Εμείς λέμε ότι απαιτείται σύγκρουση με την πολιτική που γκετοποιεί και διαιωνίζει τις διακρίσεις σε βάρος των Ρομά. Διεκδικούμε εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα, στέγαση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες, πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, με παιδικούς σταθμούς.

Διεκδικούμε ένταξη των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαιδευτικής διαδικασίας και τμήματα βοηθητικής διδασκαλίας για τους ενήλικες, για να ξεριζωθεί ο αναλφαβητισμός, αλλά και να εξασφαλιστεί ο σεβασμός στην κουλτούρα και στον τρόπο ζωής τους, για την ουσιαστική κοινωνική ένταξή τους.

Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εκφραστεί η αλληλεγγύη στον τουρκικό και συριακό λαό

Τις ειδήσεις που συνεχίζουν να μας έρχονται από την Τουρκία, σχεδόν δύο βδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό, είναι δύσκολο να τις αντέξει κανείς.

Δεν θα επιτρέψουμε, όμως, τη θλίψη να μας αδρανοποιήσει! Γιατί τώρα είναι η ώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να εκφραστεί η αλληλεγγύη προς τον τουρκικό και τον συριακό λαό.

Από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ κάλεσε σε στήριξη των πρωτοβουλιών των εργατικών σωματείων για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, διοργάνωσε αιμοδοσίες.

Ήδη τα πρώτα φορτηγά με αυτό το τόσο απαραίτητο υλικό έχουν αναχωρήσει από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λέσβο και αλλού, συνοδευόμενα από μικρά σημειώματα με λόγια αλληλεγγύης, παιδικές ζωγραφιές με ευχές, μηνύματα στήριξης από τον έναν λαό στον άλλο, ενώ την Παρασκευή αναχώρησε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, για να εκφράσει την αλληλεγγύη των κομμουνιστών της Ελλάδας και συνολικά του λαού μας στο δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό.

Η αντιπροσωπεία μας θα έχει διμερείς επαφές με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, θα επισκεφθεί την Άγκυρα όπου θα λάβει μέρος σε πολιτική εκδήλωση του ΚΚΤ και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα Άδανα και άλλες σεισμόπληκτες περιοχές. Αυτή είναι η πραγματική αλληλεγγύη, η γνήσια, λαϊκή αλληλεγγύη και όχι η υποκρισία των κυβερνήσεων.

Ακόμα και το δράμα του τουρκικού λαού το βλέπουν σαν «ευκαιρία» όπως λένε οι ίδιοι, χωρίς ντροπή, για να στήσουν ένα καινούριο παζάρι, με σκοπό να προωθήσουν τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των δύο αστικών τάξεων και των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στην περιοχή.

Από τη μια μέρα στην άλλη, περάσαμε με τεράστια ευκολία, από τους πυραύλους «Ταϊφούν», τα F16, τα Ραφάλ και τα «θα έρθουμε νύχτα», στις αγκαλιές και στις φιλοφρονήσεις, αναβιώνοντας τη γνωστή «διπλωματία των σεισμών».

Βέβαια, το έχουμε ξαναδεί το έργο και ξέρουμε ότι δεν θα δυσκολευτούν καθόλου να περάσουν με την ίδια ευκολία και πάλι στο κλίμα της έντασης. Γιατί και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι στόχοι τους και τα κριτήριά τους είναι τα ίδια. Είναι η γεωστρατηγική αναβάθμιση της κάθε αστικής τάξης στην περιοχή, η μοιρασιά της λείας, δηλαδή του πλούτου των δύο λαών, με την κάθε αστική τάξη να επιδιώκει να πάρει το μεγαλύτερο δυνατό κομμάτι για τον εαυτό της.

Καμία εμπιστοσύνη, λοιπόν, δεν πρέπει να τους δείξουν οι λαοί αλλά να τραβήξουν τον δικό τους δρόμο, μέχρι να γίνουν οι ίδιοι πραγματικά αφέντες στον τόπο τους και να οικοδομήσουν τη γνήσια ελληνοτουρκική φιλία, αυτή που δείχνουν και σήμερα ότι, και θέλουν, και μπορούν να οικοδομήσουν.

Το ερώτημα, όμως, παραμένει αμείλικτο: Πώς είναι δυνατόν μια χώρα – μέλος των G-20, με οικονομική, στρατιωτική και πολιτική ισχύ, η οποία για λογαριασμό της αστικής τάξης διεξάγει τρεις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παζαρεύει με ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσία την αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, να μην μπορεί να προσφέρει ουσιαστική πρόληψη από φυσικές καταστροφές, που είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα συμβούν, αφού βρίσκονται κι αυτοί σε μια σεισμογενή περιοχή;

Και αυτό, ενώ είναι πλέον εφικτό με την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνικής, να περιορίζονται οι ζημιές και οι απώλειες. Η απάντηση βρίσκεται στον ίδιο τον προσανατολισμό του αστικού κράτους, ενός κράτους εχθρικού και ανίκανου, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα και την ίδια τη ζωή του λαού, αλλά πολύ φιλικού και ικανού απέναντι στους κάθε λογής επιχειρηματικούς ομίλους, κατασκευαστικούς και άλλους, επενδυτές, εργολάβους και πάει λέγοντας.

Τα σπίτια που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, πριν καταρρεύσουν, είχαν προλάβει να αποφέρουν τεράστια κέρδη σε όλους αυτούς, με ελαχιστοποιήμενο κόστος και με τη συνενοχή του κράτους.

Ακόμα και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η τουρκική κυβέρνηση, τής επιτρέπει να επισπεύσει τα συμβόλαια με τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που τρίβουν τα χέρια τους πάνω στις ερειπωμένες πολιτείες, επενδύοντας στην «ανοικοδόμηση»!

Αυτός είναι ο καημός τους. Πώς θα βάλουν περισσότερο χρήμα, περισσότερα κέρδη, στην τσέπη. Αντίθετα, παρά τις έκτακτες συνθήκες, κανένα ξενοδοχείο δεν έχει επιταχθεί από το κράτος για να μείνουν οι σεισμόπληκτοι. Τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων είναι «ιερά» ακόμα και τώρα.

Αυτά αποκαλύπτει στον λαό με τη δράση του και το ΚΚ Τουρκίας. Γι’ αυτό βρίσκεται στο στόχαστρο της κρατικής καταστολής του Ερντογάν, με μεγαλύτερη μάλιστα ένταση τώρα που η αγανάκτηση του λαού μεγαλώνει.

Θέλουμε και εδώ να καταγγείλουμε την απαράδεκτη σύλληψη σκοπιμότητας δέκα μελών και στελεχών του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας στο Οσμάνιγιε (κοντά στα Άδανα), σε μεγάλη επιχείρηση των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων κατά του «Κέντρου Αλληλεγγύης στους σεισμόπληκτους», που έχει οργανώσει το Κόμμα. Φυσικά οι σύντροφοί μας αφέθησαν ελεύθεροι, τόσο γιατί δεν υπήρχε τίποτα να τους προσάψουν, όσο και κάτω από τις αντιδράσεις του κόσμου, που βλέπει τους κομμουνιστές τόσες μέρες δίπλα του.

Πόσο πιο ευθαρσώς να ομολογήσουν, όμως, τι ήταν αυτό που τους ενόχλησε, από την αιτιολογία που ξεστόμισε ένας από τους αστυνομικούς σε ένα από τα μέλη του TKP που συμμετείχε στη διανομή της αλληλεγγύης. Του είπε: «με τη δράση σου δείχνεις το κράτος ανίκανο».

Κανένας συμβιβασμός με αυτό το σύστημα που εγκληματεί σε βάρος του λαού

Το επιλεκτικά ανίκανο αστικό κράτος, το έχουμε δει, όμως, τόσες και τόσες φορές και στη χώρα μας. Σε σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις και φυσικά με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν. Και δεν μας καθησυχάζουν καθόλου οι διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και ορισμένων επιστημόνων, ότι «εδώ είμαστε, δήθεν καλύτερα προετοιμασμένοι», ή ότι «εδώ δεν πρόκειται να γίνει τόσο μεγάλος σεισμός»!

Τα ισχυρίζονται αυτά, όταν στη χώρα μας, που είναι 1η σε σεισμικότητα στην Ευρώπη το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα χωρίς καθόλου αντισεισμικούς κανονισμούς ή με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, που έχει τροποποιηθεί – αναθεωρηθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από τότε!

Ακόμα κι αυτός ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτιρίων, που θεσπίστηκε το 2001, έχει υλοποιηθεί μόνο στο 25% περίπου, χωρίς τα αποτελέσματα να έχουν δημοσιοποιηθεί.

Κρίσιμες κρατικές υπηρεσίες για την πρόληψη και τη διαχείριση των σεισμών παραμένουν υποστελεχωμένες, χωρίς τα αναγκαία μέσα και τις υποδομές, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων.

Εγκληματικές είναι οι ελλείψεις σε μηχανικούς, εργατοτεχνικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή στους δήμους και τις Περιφέρειες για τις άμεσες επισκευές σχολείων, παιδικών σταθμών κ.λπ.

Δεν επιτρέπεται λοιπόν καμιά υποτίμηση και δεν συγχωρείται κανένας εφησυχασμός. Με αυτό το σύστημα που εγκληματεί σε βάρος του λαού, με την πολιτική που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, δεν χωράει κανένας συμβιβασμός.

Αυτό είναι το δίδαγμα από τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, αλλά και από τις μεγάλες καταστροφές που γνωρίσαμε στη χώρα μας και που επιβεβαιώνουν το σύνθημα:

«Μόνο ο λαός θα σώσει τον λαό» με την οργανωμένη πάλη, την αλληλεγγύη και ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στο πλευρό του!

Ισχυρό ΚΚΕ για να είναι δυνατός ο λαός την επόμενη μέρα

Και εδώ στο Χαλάνδρι, σε όλη την Αττική και σε ολόκληρη τη χώρα, οι εργάτες, οι άνθρωποι της βιοπάλης, οι νέοι και οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών έχουν τις δικές τους προτεραιότητες. Θέλουν να έχουν καλύτερη ζωή, με μια σταθερή και αξιοπρεπή δουλειά, έναν καλό μισθό, να μπορούν να απολαμβάνουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας και παιδείας, να ζουν σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον.

Κι αυτά δεν πρόκειται να τους τα εξασφαλίσει καμία κυβέρνηση ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε σε «2.500 χρόνια», γιατί όλοι τους μια προτεραιότητα έχουν: Την κερδοφορία των ομίλων, αυτό, δηλαδή, που ονομάζουν «ανάπτυξη», κρύβοντας ότι αυτή η ανάπτυξη δεν είναι για όλους.

Όμως όλα αυτά, που ποθούν οι εργαζόμενοι, δεν μπορούν μια ζωή να τα αφήνουν για μετά, για όταν και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Τώρα πρέπει να τα θέσουν στο επίκεντρο. Μπορούν λοιπόν, να κάνουν την αρχή, στηρίζοντας το ΚΚΕ στις εκλογές.

Το ΚΚΕ θα αφιερώσει όλες τις δυνάμεις που θα του δώσει ο λαός, για να δυναμώσουν οι αγώνες του, για να ακούγεται πιο δυνατά το δίκιο του και οι διεκδικήσεις του μέσα και έξω από τη Βουλή, για να κατακτήσουμε, έστω και την παραμικρή ανακούφιση, το παραμικρό δικαίωμα, όπως και το καταφέραμε σε πολλές περιπτώσεις, χρειάζεται πιο δυνατό ΚΚΕ.

Όλοι και όλες ξέρουν, πως οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν κόβουν βόλτες από τη μία κοινοβουλευτική ομάδα στην άλλη, όπως συμβαίνει με τα άλλα κόμματα που μοιράζονται κοινή στρατηγική. Μένουν εκεί, σταθερά, στο πλευρό του λαού.

Άραγε, μπορούν να πουν το ίδιο, και όσοι σκέφτονται να ψηφίσουν ξανά τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Όχι βέβαια.

Καλούμε λοιπόν, όλους όσοι ακόμα το σκέφτονται, αυτή τη φορά τη σκέψη, να την κάνουν επιλογή, και την επιλογή, πράξη. Να φτάσουν στην κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο χέρι.

Στο χέρι σας είναι να γίνει και στις βουλευτικές εκλογές, αυτό που εκφράζεται, όπου έχουν στηθεί κάλπες αυτή την τετραετία. Στις φοιτητικές εκλογές με τη νίκη της Πανσπουδαστικής, του ψηφοδελτίου που στηρίζει η ΚΝΕ, που γκρέμισε από την πρώτη θέση την παράταξη της ΝΔ μετά από 36 χρόνια, αλλά και σε μεγάλα σωματεία, ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, όπου αλλάζει ο συσχετισμός, περισσότεροι εργαζόμενοι εμπιστεύονται τους κομμουνιστές. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η πρωτιά της ΔΑΣ, της παράταξης στην οποία συμμετέχουν οι κομμουνιστές συνδικαλιστές, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας, με ποσοστό πάνω από 31% και σημαντική άνοδο.

Όλοι εσείς, λοιπόν, που αναγνωρίζετε τη συνέπεια, την αγωνιστικότητα, τις σωστές θέσεις των κομμουνιστών και τους στηρίζετε στο κίνημα, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, ολοκληρώστε αυτή τη στάση σας και με την ψήφο στο ΚΚΕ, στείλτε πολύ περισσότερους βουλευτές του ΚΚΕ στην ελληνική βουλή. Στηρίξτε, δυναμώστε ότι μαζί έχουμε χτίσει.

Γυρίστε την πλάτη στα κόμματα που θα υλοποιήσουν ακριβώς αυτή την πολιτική που προσπαθούμε να αντιπαλέψουμε με τους κοινούς αγώνες μας.

Παλέψτε, λοιπόν, με το ΚΚΕ! Ισχυροποιήστε το ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές μάχες που έχουμε μπροστά μας! Για να είστε εσείς οι ίδιοι αύριο πιο δυνατοί! Για να δυναμώσει η προοπτική των μεγάλων ανατροπών που έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας!

Μόνοι τους και όλοι μας! Τέρμα οι διπλοί εκβιασμοί! Κάτω τα ψευτοδιλήμματα! Μπορούμε να κάψουμε όλα τα αντιλαϊκά σενάρια! Μπορούμε να βαδίζουμε χέρι- χέρι στο δρόμο της τιμής και του χρέους, στο δρόμο της ελπίδας και του αγώνα!

Για να κατακτήσουμε το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό!Μια νέα κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας, ισότητας για όλους και όλες, με ειρήνη και ανάπτυξη για τους πολλούς!

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...