Δημοψήφισμα στους Σερβικούς δήμους χωρίς την συμμετοχή των Σέρβων

Κόσοβο Σημαία

Δημοψήφισμα πραγματοποιείται σήμερα στο βόρειο Κόσοβο για την αποπομπή των δημάρχων σε τέσσερεις δήμους όπου οι Σέρβοι αποτελούν την πλειονότητα στον πληθυσμό.

Η «Σερβική λίστα», το μεγαλύτερο κόμμα των Σέρβων του Κοσόβου, κάλεσε σε αποχή, καθώς όπως ισχυρίζεται δεν πληρούνται οι δημοκρατικές συνθήκες για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Οι δήμαρχοι στους αποκαλούμενους σερβικούς δήμους, Βόρεια ΜιτρόβιτσαΛεποσάβιτςΖούμπιν Πότοκ και Ζβέτσαν εξελέγησαν τον Απρίλη του 2023 στις εκλογές τις οποίες μποϋκοτάρισαν οι Σέρβοι και έτσι η συμμετοχή κυμάνθηκε περίπου στο 3%. Και οι τέσσερεις δήμαρχοι είναι Αλβανοί.

Οι Σέρβοι αλλά και ο διεθνής παράγοντας αμφισβήτησαν την εγκυρότητα των εκλογών εξαιτίας της μικρής συμμετοχής των ψηφοφόρων και ζητούσαν την επανάληψη τους.

Τα σερβικά κόμματα οργάνωσαν συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα την αποπομπή των δημάρχων. Η κυβέρνηση του Κοσόβου αναγκάστηκε να υποχωρήσει και προκήρυξε δημοψήφισμα.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων ωστόσο αποφάσισαν να απέχουν καταγγέλλοντας ότι έγιναν παράνομες εγγραφές ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους.

Οι Σέρβοι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για μποϋκοτάζ του δημοψηφίσματος. Η συμμετοχή, όπως αναφέρουν σερβικά ΜΜΕ, είναι σχεδόν ανύπαρκτη στα περισσότερα εκλογικά τμήματα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...