Δήμος Πατρέων – Εκ Πάτρας: Στο Σύνταγμα θα «χτυπά» το Σάββατο η καρδιά των εργαζομένων και του λαού

Ενα μεγάλο κύμα συμμετοχών, που καθημερινά γιγαντώνεται, για τη μεγάλη πορεία Πάτρα – Αθήνα με όλα τα μέσα και με λεωφορεία την οποία διοργανώνουν η δημοτική αρχή Πάτρας και το Εργατικό Κέντρο της πόλης, έχει δημιουργηθεί από δεκάδες σωματεία και φορείς, που προτάσσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η πορεία θα συναντηθεί στο Σύνταγμα με τη μεγάλη κινητοποίηση των εργατικών συνδικάτων της Αττικής, που παλεύουν για σύγχρονες υποδομές και μέτρα προστασίας του λαού, υποδεχόμενα ταυτόχρονα και τους φορείς της Πάτρας, με τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη να δηλώνει γι’ αυτήν την αγωνιστική συνάντηση:

«Οι αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, συνολικά τα λαϊκά στρώματα της Αττικής, αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι οι ίδιες και στην Πάτρα. Η πολιτική που άφησε τον λαό της Αθήνας εκτεθειμένο απέναντι σε κάθε λογής καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές είναι η ίδια αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ και όλων των κυβερνήσεων, που τον καταδικάζει στη φτώχεια, στην ανεργία, που τον αφήνει αβοήθητο απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας, στην Αθήνα, στην Πάτρα, σε κάθε πόλη. Είναι η ίδια πολιτική που στερεί από τον δήμο μας τα μέσα για να πάρει μέτρα που να ανακουφίζουν, να στηρίζουν τους συμπολίτες μας.

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των σωματείων και άλλων μαζικών φορέων της Αττικής, που διοργανώνουν μεγάλη αγωνιστική συγκέντρωση το Σάββατο 29 Γενάρη στο Σύνταγμα και θα ενώσουν τις φωνές τους μαζί μας, θα ενώσουν τις φωνές τους με τον δήμο και το Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, με τους δεκάδες φορείς της πόλης μας που έχουν ανταποκριθεί στο αρχικό κάλεσμα. Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού, το Σάββατο 29 Γενάρη στο Σύνταγμα, στις 12 το μεσημέρι».

Ενώνουμε τις φωνές μας!

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, τονίζει: «Η πρωτοβουλία που πήραμε δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους και τον λαό της Πάτρας. Ισα ίσα, το Σάββατο στο Σύνταγμα θα έχουμε δίπλα μας κάθε έναν που πλήττεται από τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων. Εκεί θα χτυπά η καρδιά όλων των εργαζομένων της χώρας, των ανέργων, των συνταξιούχων και της νεολαίας, συνολικά του λαού της χώρας.

Οι εργαζόμενοι της Πάτρας και της Αθήνας βιώνουν άλλωστε την “ανάπτυξη” των απολύσεων και των μειώσεων μισθών, των διακοπών ρεύματος, της ακρίβειας, του εγκλωβισμού τους στα χιόνια τον χειμώνα και των πυρκαγιών το καλοκαίρι, της ανασφάλειας που τους “προσφέρουν”, όταν πρόκειται για τις ανάγκες συνολικά του λαού, διαχρονικά οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις. Εμείς στον δρόμο που χαράξαμε θα συνεχίσουμε και χαιρετίζουμε τα εργατικά συνδικάτα της Αττικής για την κινητοποίησή τους. Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα τους ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ για άμεσα μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές. Ενώνουμε όλοι μαζί το Σάββατο 29 Γενάρη τις φωνές μας για τα δίκαια αιτήματά μας».

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν το Σάββατο στο Σύνταγμα, με τους φορείς να προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη συμμετοχή και παρουσία τους. Θα μιλήσουν ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δημήτρης Μαρμούτας.

Οπως το 2016, έτσι και το 2022

Το δικό του «παρών» έχει ανακοινώσει ο Σύλλογος Δασκάλων – Νηπιαγωγών Πάτρας, που συμμετείχε και στην πορεία Πάτρα – Αθήνα το 2016 για τα ζητήματα της ανεργίας. «Ηταν αδύνατον να απουσιάζουμε, γιατί η δημοτική αρχή στέκεται στο πλευρό συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος, αποτελώντας βασικό σύμμαχό του. Υποστηρίζει και διεκδικεί τα αιτήματά μας όχι μόνο για τις υποδομές, αλλά και για τα ζητήματα ενάντια στην “αξιολόγηση”, στους αντιεκπαιδευτικούς νόμους», ανέφερε ο γραμματέας του Συλλόγου Στέλιος Παλαρμάς.

Αναφέρθηκε στη σημαντική προσπάθεια που συντελείται για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων, παρά και τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν, υπογραμμίζοντας για τη δημοτική αρχή: «Δεν στέκεται μόνο στη διεκδίκηση, αλλά υλοποιεί κιόλας έργα, αποδεικνύοντας στην πράξη τις προτεραιότητές της. Δυστυχώς, σήμερα υπάρχουν οικογένειες χωρίς θέρμανση, με γονείς να μας ρωτούν, όταν έκλεισαν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας, πότε θα πάνε τα παιδιά τους σχολείο για να ζεσταθούν».

Η δημοτική αρχή, συνέχισε, «βρίσκεται απέναντι στη λογική της αναζήτησης σπονσόρων για τη χρηματοδότηση των σχολείων, έτσι όπως προωθείται και μέσω της “αξιολόγησης”», και παρά τα πολλά ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει, η στάση της αποτελεί παράδειγμα συνολικά για τους εργαζόμενους και τον λαό της πόλης. «Αυτά όλα συζητιούνται στον κλάδο, βοηθάνε να βγαίνουν συμπεράσματα για το τι μπορούμε και εμείς να πετύχουμε αγωνιζόμενοι, προτάσσοντας τις πραγματικές μας ανάγκες και της Παιδείας που έχουν ανάγκη τα παιδιά του λαού», κατέληξε.

Αγώνας ενάντια στις διακοπές ρεύματος

Στο μεταξύ, σε παρέμβασή της η αντιδήμαρχος Υγείας και Πρόνοιας Βίβιαν Σαμούρη, αναφερόμενη στις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά της Πάτρας, σημειώνει: «Στεκόμαστε διαρκώς στο πλευρό των αδύναμων, κατορθώνοντας με αδιάλειπτο πάθος και τη δέουσα μαχητικότητα να επανασυνδέσουμε ηλεκτροδοτήσεις, να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τους συμπολίτες μας, που τους γονάτισαν οι πολιτικές τους, να σταθούν όρθιοι και με αξιοπρέπεια».

Καυτηριάζει δε τις κατά καιρούς Υπουργικές Αποφάσεις για εφάπαξ βοηθήματα επανασύνδεσης ρεύματος, τονίζοντας: «Εχουν μεθοδευτεί έτσι που επί της ουσίας αυτοακυρώνονται, καθώς “μπλοκάρεται” η πλειονότητα των δικαιούχων. Ακόμη και η τελευταία Υπουργική Απόφαση, που αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές και διακοπή ρεύματος έως τις 31/12/2021, με επέκταση έως και 15/2/2022, ουδέποτε εστάλη στον δήμο Πατρέων, αλλά την… αλιεύσαμε από το διαδίκτυο!».

Αναφέρεται στις παρεμβάσεις της αντιδημαρχίας για εγκρίσεις επανασυνδέσεων αυθημερόν, κάνοντας ταυτοχρόνως τα πάντα για να ενημερώνονται με κάθε τρόπο οι εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι, που ζουν χωρίς ρεύμα, στο σκοτάδι, πολλές φορές απομονωμένοι, χωρίς δυνατότητα ενημέρωσης. Και κατακρίνει τη στάση του ΔΕΔΔΗΕ να μη θέτει στη διάθεση του Τμήματος Πρόνοιας στοιχεία όσων έχουν κομμένο ρεύμα, επικαλούμενος «προσωπικά δεδομένα», τονίζοντας: «Συνιστά επιεικώς μέγιστη απρέπεια αυτοί που έκοψαν το ρεύμα να σε ρωτούν, κουνώντας το δάχτυλο, σε πόσα σπίτια έκοψαν το ρεύμα οι ίδιοι και πόσους ανθρώπους οδήγησαν σε απόγνωση».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...